Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

İhalenİn Feshİ Davasi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 19-12-2012, 19:56   #1
avturgayk

 
Varsayılan İhalenİn Feshİ Davasi

Sayın Meslektaşlarım ile bir konuyu paylaşmak ve görüş alışverişlerinde bulunmak istiyorum.Alacaklı Banka tarafından borçluya ait bir taşınmaz icra dosyasından ihale ile satışa çıkarılmış ve taşınmaz müvekkilim 3. şahsa ihale edilmiştir.7 Günlük süre geçmiş ve İcra dairesi ihalenin feshi davası açılmış mı diye gerek UYAP' tan gerek ise İcra Mahkemelerinde dava açılıp açılmadığını araştırmış ve mahkemeden müzekkere ile dava açılmadığına dair cevap almış ve 4 gün bekledikten sonra İhale kesinleştiğinden hareketle, ihale alıcısına İİK' nun 135/1. maddesi uyarınca tescil için tapuya müzekkere yazmış ve netice de İhale bedelini, Harçları ve KDV,Damga resmini kesinleşmeyle birlikte ödeyen ihale alıcısı müvekkil adına taşınmaz tapuda tescil edilmiş.Tapuda tescilden 15 gün sonrada ihale alıcısı müvekkil güzel bir kazançla taşınmazı başka bir kişiye satmıştır. Borçlu ise kanaatimizce tamamen kötü niyetle , ihalenin yapıldığı şehir den başka bir şehir adliyesi marifeti ile muhabere yolu ile son gün İhalenin Feshi davası açmış ve posta ile gönderilen dava ancak 20 gün sonra Mahkemesine ulaşmış ve ihale alıcısı müvekkile de İhalenin feshi davası dilekçesi taşınmazı devrettikten çok sonra tebliğ edilmiş. İhalenin feshi davasında taşınmazın 3.kişilere devrinin önlenmesi için tedbir talep edilmemiş ancak borçlu ihalenin feshi davasının dışında 2. bir dava açarak ve bu davada ihale alıcısı ile taşınmazı ihale alıcısından satın alan 3.kişiyi da hasım göstererek, "İHALE KESİNLEŞMEDEN TAŞINMAZIN TESCİLİNE DAİR İİK' NUN 135/1. MADDESİ UYARINCA İŞLEM YAPIP TAPUYA MÜZEKKERE YAZAN MEMURLUK" İŞLEMİNİ ŞİKAYET ETMİŞ ve TAŞINMAZIN TESCİL İŞLEMİNİN İPTALİ İLE BORÇLU ADINA TESCİL TALEP ETMİŞTİR. BU ŞİKAYETE DAİR DAVA YİNE İCRA MAHKEMESİNDE AÇILMIŞTIR. DAHA DA İLGİNCİ İCRA MAHKEMESİ ŞİKAYET ÜZERİNE TAŞINMAZ KAYDINA İHTİYATİ TEDBİR KARARI VERMİŞTİR.Aşağıda yer alan sorularımla ilgili görüşlerinizi merakla bekliyorum arkadaşlar.
1- Şikayet edilen konu Memurluk işlemi, ancak sonuç itibari ile GENEL MAHKEMELERİN GÖREV ALANINA GİREN TAPU İPTALİ VE TESCİLİ DAVASININ KONUSU OLAN BİR HUSUSTA İCRA MAHKEMESİ NASIL OLUR DA TAŞINMAZA TEDBİR KOYAR, Kİ BU DAVA İHALENİN FESHİ DAVASI DAHİ DEĞİLDİR.
2- İcra İflas Kanununda yukarıda bahsedilen şekil de bir memur işleminin şikayeti usulünü görmedim ve borçlu vekili Genel Mahkemeler de açmak zorunda olduğu ve ihalenin feshi davası ile irtibatlı olan ve kanımca ihalenin feshi davası borçlu lehine sonuçlansa dahi ihale alıcısı ile ondan taşınmazı satın alan kişinin birlikte hareket ederek kötü niyetli olduklarını ispatlamak zorunda olduğu ve bu delillerin ancak Genel Mahkemelerde açılması zorunlu olan tapu iptal ve tescil davasında tartışılması gerekir iken icra mahkemesinin bu şekil de karar vermesi sadece Hakimin takdiri olarak değerlendirmek mümkün müdür? Verilen tedbir kararının usule ve yasaya açıkça aykırılığı Hakimin mesleki sorumluluğu gibi sonucu çıkarmaz mı ?
3- İhale alıcısından taşınmazı satın alan 3.kişi tapu malikinin avukatının, taşınmaz kaydında ki tedbirin kaldırılması ile ilgili icra mahkemesine verdiği cevap dilekçesinin sonucunu , ihale alıcısının vekili olarak merakla bekliyorum.Zira bu durumda 3. kişi tapuya itimat ettiği için mağdur olacak, İhale alıcısı da ihalenin kesinleştiğinden hareketle tescil belgesini veren devlet kurumu olan İcra dairesine olan güven nedeni ile mağdur olacak, Banka ihale satış bedelini çoktan dosyadan çekti. Borlu için sıkıntı yok, ihalenin feshi davasını kaybetse bile banka ihale bedelini aldığı için faiz ödemeyecek, ihalenin feshi davasını kaybettiği için ödeyeceği para cezası umrunda olmayacak, zira ödeyecek durumu da malı da yok.
4- İCRA MAHKEMESİ YETKİSİNİ, GÖREVİNİ AŞARAK MEMUR İŞLEMİNİN ŞİKAYET EDİLDİĞİ Kİ BU USULDE GÖRÜLMÜŞ BİR ŞEY DEĞİL, BİR DOSYA DA DOSYA ÜZERİNDEN TALEBİN "TAPU İPTAL VE TESCİLE" YÖNELİK OLDUĞUNU VE GENEL MAHKEMELER DE AÇILMASI GEREKTİĞİNDEN BAHİSLE ŞİKAYETİ RED EDECEĞİNE , DURUŞMA GÜNÜ VERMEKLE KALMAYIP TENSİP İLE ARA KARAR OLUŞTURUP TAŞINMAZA TEDBİR KARARI VERİYOR. YANLIŞ HUKUK VE KARARDAN ELBETTE DÖNÜLÜR ANCAK TEDBİRİN KALDIRILMASINA DURUŞMA ÖNCESİNDE KARAR VERMEZ İSE 3 AY SONRA Kİ DURUŞMA DA TEDBİR KESİNLİKLE KALDIRACAKTIR ANCAK TAŞINMAZ MALİKİNİN MÜLKİYET HAKKININ TEDBİR İLE KISITLANMASI NE OLACAK, KİMİ KİME ŞİKAYET EDECEĞİZ ?
Old 20-12-2012, 09:22   #2
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan Anlamak için

A)İhalenin konusu: Taşınmaz satışı (İİK.m.123 vd.)

B)İhalenin tarafları:

1.Borçlu
2.Alacaklı
3.İhale alıcısı

C)Mevcut davalar:

1.Borçlunun “son gün” açmış olduğu İhalenin feshi davası (İİK.m.134/2)

2.Borçlunun “memurun işlemine ilişkin” Şikâyet başvurusu (İİK.m.4)

a.İcra Mahkemesinin verdiği İ. Tedbir Kararı

b.İhale alıcısından taşınmazı satın alan 3.kişi tapu malikinin tedbirin kaldırılması ile ilgili icra mahkemesine verdiği cevap dilekçesi

YASA:
m.134 /4 (Ek 3. fıkra: 4949 - 17.7.2003 / m.38) İhalenin feshine ilişkin şikâyet görevsiz veya yetkisiz icra mahkemesi veya mahkemeye yapılırsa, icra mahkemesi veya mahkeme evrak üzerinde inceleme yaparak başvuru tarihinden itibaren en geç on gün içinde görevsizlik veya yetkisizlik kararı verir. Bu kararlar kesindir.

Mola...
Old 20-12-2012, 10:43   #3
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan Anlamak için 2

Alıntı:
avturgayk
Alıntı:
1- ...İCRA MAHKEMESİ NASIL OLUR DA TAŞINMAZA TEDBİR KOYAR..

1.a.“Somut olayda borçlu şirket vekili, icra müdürlüğünce yapılan ihalenin feshini şikâyet konusu yaptığından, bu şikâyeti inceleme görevi icra mahkemesine aittir” (Y.12. HD. E. 2011/820,K. 2011/3096,T. 10.3.2011)

1.b.Şikâyet üzerine icra mahkemesi taşınmaz üzerine konulan haczin kaldırılmasına karar verebiliyor ve bu karar, kesinleşmesi beklenmeden, icra dairesince uygulanıyor (Y.12.HD. E. 2009/29422,K. 2010/10500,T. 27.4.2010) ise, İcra Mahkemesi İ. Tedbir kararı veremez mi?

Yine mola...
Old 20-12-2012, 11:41   #4
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan Anlamak için 3

Alıntı:
avturgayk
Alıntı:
2- İcra İflas Kanununda yukarıda bahsedilen şekil de bir memur işleminin şikayeti usulünü görmedim

Şikayet ve Şartlar
m. 16 - (Değişik: 3890 - 3.7.1940 / m.1) Kanunun hallini mahkemeye bıraktığı hususlar müstesna olmak üzere icra ve iflâs dairelerinin yaptığı muameleler hakkında kanuna muhalif olmasından veya hâdiseye uygun bulunmamasından dolayı icra mahkemesine şikâyet olunabilir. Şikâyet bu muamelelerin öğrenildiği tarihten yedi gün içinde yapılır.

Şikâyette m.16'ya aykırı görülen hususlar nelerdir?

Kahve molası...
Old 20-12-2012, 13:10   #5
avturgayk

 
Varsayılan

Öncelikle biraz karmaşık olan sorum anlaşılamamış gibi ;
İhtiyati Tedbir Kararı İHALENİN FESHİ DAVASINDA konulmuş değildir. (İHALENİN FESHİ DAVASINDA TAŞINMAZ İHALE ALICISINDAN BİR 3.KİŞİYE SATILMIŞ OLDUĞUNDAN ZATEN TEDBİR VERİLEMİYOR, TEDBİR ANCAK TAŞINMAZIN HALEN İHALE ALICISI ADINA OLMASI HALİNDE MÜMKÜN VE KANUNCA ÖNGÖRÜLMÜŞTÜR, VE SADECE İHALENİN FESHİ DAVASINDA MÜMKÜNDÜR)İhalenin Feshi Davasında tedbir talep edilmediği gibi , borçlu tarafından ihalenin feshi davasından sonra ikinci bir ŞİKAYET yolu ile İhale alıcısı ve ihale alıcısından taşınmazı satın alan 3.kişi hasım gösterilmek sureti ile "İCRA MEMURLUĞUNUN İİK' NUN 135/1. maddesi uyarınca ihalenin kesinleşmesi nedeni ile ihale alıcısı adına tescil için ilgili tapu sicil müdürlüğüne müzekkere yazılmasına dair" verilen işlemin, süresinde muhabere yolu ile ihalenin feshi davası açıldığı ve ihale kesinleşmediğinden bahisle adı geçen işlemin şikayet edilmesi şeklin de bir şikayete başvurulmuştur. Aslında borçlunun 2. şikayet yolu "TAPU İPTAL VE TESCİL" GİBİ bir sonuçtur ve GENEL MAHKEMECE İRDELENMESİ ŞARTTIR. İş bu 2. dosyadan İcra Mahkemesi, TAŞINMAZ 3. KİŞİ ADINA SATILMIŞ OLMASINA KARŞIN , ihtiyati Tedbir Koymuştur. BORÇLU , 2. şikayetinde icra mahkemesinden tapu kaydının iptali ile birlikte KENDİ adına tescilini de talep etmiştir. Bir çeşit tapu kaydının iptali ve borçlu adına tescili talepleri içerdiği açıktır. ve bu talepler İCRA MAHKEMESİNDEN, şikayet yolu ile istenmektedir. İlginç dediğimiz husus budur. Eğer borçlu , Taşınmazı alıcıdan devralan üçüncü kişinin iyi niyetli olmadığını iddia ediyor ise , icra mahkemesinden ihalenin feshini isterken, ayrıca genel mahkemelerde «tapu iptal davası» açabilir. Bu durumda, tapu iptal davasına bakan mahkeme, icra mahkemesinde ihalenin feshi isteminin sonucunu bekletici sorun yapıp, kendi davasını onun sonucuna göre sonuçlandırması gerekir. Ayrıca belirtelim ki; ihale kesinleşip satılan taşınmaz alıcı adına tescil edildikten sonra icra mahkemesince ihalenin feshine karar verilirse, icra memurluğunca tapu idaresine «tapu işleminin iptali» doğrultusunda dahi müzekkere yazılamaz. Daha önce gerçekleştirilen tescil işlemi ancak, -ihalenin feshine ilişkin karar almış olan ilgili tarafından- açılacak «tapu iptali ve tescil davası» sonucunda alınacak ilam ile ortadan kaldırılabilir.Satın alınan taşınmazın -ihalenin kesinleşmesi sonucunda- alıcı adına tescilinden sonra, taşınmaz başkasına alıcı tarafından devredilmiş olursa, ihalenin feshi istemini haklı bulan icra mahkemesi sadece «ihalenin feshine» karar vermekle yetinir, ayrıca, taşınmazı devralmış olan kişi adına olan «tapunun da iptaline» karar veremez .BURADA AMAÇ İYİ NİYETLİ 3.KİŞİLERİN TAPU KAYDINA GÜVENEREK YAPTIKLARI İŞLEMİN KORUNMASIDIR. (T.MK.934.M.).
Old 20-12-2012, 15:48   #6
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan Teşekkür

Alıntı:
avturgayk

Alıntı:
borçlu ihalenin feshi davasının dışında 2. bir dava açarak ve bu davada ihale alıcısı ile taşınmazı ihale alıcısından satın alan 3.kişiyi da hasım göstererek, "İHALE KESİNLEŞMEDEN TAŞINMAZIN TESCİLİNE DAİR İİK' NUN 135/1. MADDESİ UYARINCA İŞLEM YAPIP TAPUYA MÜZEKKERE YAZAN MEMURLUK" İŞLEMİNİ ŞİKAYET ETMİŞ ve TAŞINMAZIN TESCİL İŞLEMİNİN İPTALİ İLE BORÇLU ADINA TESCİL TALEP ETMİŞTİR. BU ŞİKAYETE DAİR DAVA YİNE İCRA MAHKEMESİNDE AÇILMIŞTIR. DAHA DA İLGİNCİ İCRA MAHKEMESİ ŞİKAYET ÜZERİNE TAŞINMAZ KAYDINA İHTİYATİ TEDBİR KARARI VERMİŞTİR.

Sayın avturgayk,

Öncelikle sorunuz ve açıklamanız için teşekkür ederim.

Alıntı:
avturgayk,
Alıntı:
ihale alıcısı müvekkil güzel bir kazançla taşınmazı başka bir kişiye satmıştır

Yargıtay:

"İcra dairesinde, icra müdürünün/müdür yardımcısının/katibinin yapacağı işlemlerin isabetli ve yasaya uygun yapılmasını sağlamak için, icra dairelerinin üstünde icra mahkemeleri kurulmuş ve her icra dairesi bir icra mahkemesine bağlanmıştır.

İcra Mahkemesinin görevine giren işler, gerek İcra ve İflas Kanunu’nun birçok maddelerinde ve gerekse özel kanunlarda açıkça gösterilmiştir." (Y:HGK.E. 2010/3-238,K. 2010/253,T. 5.5.2010)

1.Yeni malik, İ.Tedbire İtiraz eder (etmiştir?).
2.Yargıç,itirazı inceler karar verir...
3.Yeni malik vekili meslektaşımız gereğini yapar.
4.İhale alıcının vekili sıfatıyla, "şikâyete" ilişkin sizin savunmanız nedir?

Saygılarımla
Old 24-12-2012, 15:45   #7
avturgayk

 
Varsayılan

Tekrar Merhaba Sayın Meslektaşım;
öncelikle İcra Mahkemesi "Taşınmaz Üzerine Konulan İhtiyati Tedbir" kararını kaldırdı. Dosya üzerinden ŞİKAYETİN REDDİNE karar verdi. Karar gerekçesi oldukça açık ve bahsettiğim şekil de ; Tapu iptal ve Tescil davası sonucunu doğuran talebin genel Mahkemeler de ileri sürülmesi gerektiği,İhale alıcısı vekili olarak bizim savunmamız zaten çok açık ve net, İhaleyi yapan icra dairesi, gerek bağlı olduğu icra mahkemesine müzekkere ile sordu gerek ise UYAP üzerinden ihalenin feshi davası açılıp açılmadığı konusunda araştırma yaptı ve 7 günlük sürenin bitiminde değil tam 5 gün sonra İİK'NUN 135. maddesine göre ihale alıcısına gerekli damga resmi ve KDV yi yatırmak için makbuz düzenledi ve bunlar yatırıldıktan sonra ihale bedelinin tamamını dosyaya aldı ve TESCİL BELGESİNİ verdi. Biz ihale alıcısı olarak tapu tescil belgesini aldıktan 20 gün sonra bir başkasına tamamen karlı bir satış sonrasında taşınmazı sattığımızı da belirtmiş idik. Burada borçlu kasten ihalenin feshi davasını başka bir şehir de son gün açarak ve evrakları da posta ile ilgili mahkemesine göndermiş ve evraklar ilgili mahkemeye tam 21 gün sonra ulaşmış. Biz ihale alıcısı olarak taşınmazı sattığımız da ihalenin feshi davası açıldığından kesinlikle haberdar değiliz. kaldı ki bu dava açıldığında borçlu , tescil belgesi alındığını da çok iyi bilmesine karşın ihalenin feshi davasında yeniden satışını engellemek için İHALENİN FESHİ DAVASINDA TEDBİR DAHİ İSTEMEMİŞTİR. kİ buna yasal olarak imkanı da var. Borçlu veya vekili ihalenin yapıldığı icra dairesinin bağlı olduğu mahkemeye ki borçlunun ikametgahı ve yerleşim adresi de aynı yer.Çok rahatlıklar başvurabilir ya da ihaleninn feshi davasının şehir dışında açıldığını İcra dairesi müdürüne bilgi verebilir iken KASTEN , DOSYADAN ALACAKLI BANKA TARAFINDAN PARA ÇEKİLDİKTEN VE TESCİL VERİLDİKTEN SONRA DAHİ BİLGİ VERİLMEDİĞİ GİBİ borçlu ile ihale alıcısı vekili olarak da ihale gününden beri görüşme içinde idim. zira ihale konusu taşınmazın borçlunun istediği kişiye az bir karla satışı konusunda görüşme yapılmakta idi. Bu arada ihalenin feshi davası da borçlu veya vekili takip de etmiyor. saygılarımla
Old 27-08-2013, 09:39   #8
feyzaday

 
Varsayılan

Merhabalar, ihalenin feshi davalarında taşınır ve taşınmazlara ilişkin ayrım göremedim yasada. Böyle bir ayrım yok mu? İcramız şikayet yolu ile durdu, bu davayı kazandık tashihi kararla dava red oldu. Kararda açıkça 'icranın devamına' yazmasa da bu davanın reddiyle icra kendiliğinden devam eder düşüncesindeyim. Bu arada ihale olunan taşınır ve taşınmaz mallar oldu. Bu ihalelere karşı ihalenin feshini dava etmeyi düşünüyoruz. Süreler konusunda sıkıntı var. 1 yıllık sürede bu davaları açmak gerek sanırım. Taşınır ve taşınmazlar için ayrımlar/farklı düzenlemeler/dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ?
Old 25-06-2015, 12:18   #9
Avrasya

 
Varsayılan

Merhaba arkadaşlar;

Bir icra dosyasında müvekkile ait gayrimenkule haciz konulduktan sonra satış işlemleri başlatılmış. Devam eden süreçte gayrimenkul satış ilanı ve kıymet takdir raporu müvekkile tebliğ edilememiş (bila tebliğ) olmasına rağmen satış yapılmış ve gayrimenkul 3. kişiye ihale edilmiş, tescil de yapılmış. Müvekkilin icra takibinden 3. kişinin gelip tapuyu göstermesiyle haberi oluyor.

Bu noktada;

1-Hali sabıka irca imkanı var mıdır?
2-İhalenin feshi davası açılabilir mi?
3-Açılamazsa ki ben böyle olacağını düşünüyorum, sizce ne yapmamız gerekir? Alacaklı banka ile icra müdürlüğüne tazminat davası açılması halinde sonuç almamız mümkün müdür?
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
İhalenİn Feshİ pathem Meslektaşların Soruları 4 10-11-2011 11:45
İhalenİn Feshİ Av.Hüsnü YILDIRIMER Meslektaşların Soruları 4 24-03-2010 01:51
İhalenİn Feshİ Davasi Tahlİye soylu Meslektaşların Soruları 2 19-01-2010 23:33
İhalenİn Feshİ Davasi Ve Kesİn HÜkÜm Etkİsİ? mslmklvz Meslektaşların Soruları 1 09-10-2006 23:54


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04270005 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.