Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

İntifa Hakkının İcra Yoluyla Satışı Yapılabilir Mi?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 19-12-2012, 13:57   #1
av.kerimarslanturk

 
Varsayılan İntifa Hakkının İcra Yoluyla Satışı Yapılabilir Mi?

Merhaba sayın meslektaşlarım. içinden çıkamadığım bir durum var. yardım ederseniz sevinirim. icra dosyasında X ve Y borçlularımızdır. X, Y'nin babasıdır. Y adına kayıtlı taşınmazlar vardır ancak taşınmaz üzerinde X lehine intifa hakkı tesis edilmiştir. Y adına kayıtlı taşınmaz satılırken X lehine kurulan intifa haklarının da satışı yapılabilir mi? bu konuda fikirlerinize ve varsa yargıtay kararlarına ihtiyacım var şimdiden teşekkür ederim.
Old 19-12-2012, 15:24   #2
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.kerimarslanturk
Merhaba sayın meslektaşlarım. içinden çıkamadığım bir durum var. yardım ederseniz sevinirim. icra dosyasında X ve Y borçlularımızdır. X, Y'nin babasıdır. Y adına kayıtlı taşınmazlar vardır ancak taşınmaz üzerinde X lehine intifa hakkı tesis edilmiştir. Y adına kayıtlı taşınmaz satılırken X lehine kurulan intifa haklarının da satışı yapılabilir mi? bu konuda fikirlerinize ve varsa yargıtay kararlarına ihtiyacım var şimdiden teşekkür ederim.

Konu hakkında Yargıtay kararı var mı, bilemem ama cevap çok net olması lazım. Kişiye sıkı sıkı bağlı intifa hakkını icra yoluyla sattıramazsınız. Kişinin rızasıyla satamayacağı hakkı siz, icra kanalıyla hiç satamazsınız. Taşınmaz intifa hakkıyla birlikte satılacaktır.
Old 19-12-2012, 15:47   #3
av.kerimarslanturk

 
Varsayılan

ilginiz için teşekkür ederim. İntifa hakkı sahibi de dosya borçlusu hiçbir şey yapılamaz mı?
Old 19-12-2012, 20:14   #4
Av. Taner BAŞ

 
Varsayılan

İNTİFA HAKLARI VE HÂSILATI
Borçlunun intifa hakkı da, kendisinin ve ailesinin geçinebilmeleri için icra memurunun takdir ettiği miktar indirilerek kısmen haczedilebilir.(İİK. Md.83–1 ve Md.94–1) Maddede açıkça;”intifa hakkı” ve “hâsılatı”nın kısmen haczedilebileceği öngörüldüğünden, intifa hakkının doğrudan doğruya kendisinin veya intifa konusu olan şeyin hâsılatı(iradı)nın kısmen haczedilebilmesi gerekir. Alman Yargıtay’ı; intifa hakkının kendisinin haczedilebileceğine karar vermiştir. Alman hukukunda ihtilaflı mesele şudur: Cebri icra borçlusu olan intifa hakkı sahibi, hacze rağmen, hacizden sonra cebri icra alacaklısının muvafakatı olmaksızın intifa hakkından feragat edebilir mi? Hukuk tatbikatının bir kısmı bu duruma müspet cevap verdi. Bu düşünceye göre intifa hakkı bizzat haczedilemez, haczin konusu bizzat intifa hakkı değil, intifa hakkı sahibinin devredilebilir şahsi haklarıdır. Bu düşünce doğru olunca(cebri icra borçlusu olan intifa hakkı sahibi tarafından)intifa hakkının kaldırılması için iptal davası açılamayacaktır. Zira cebri icraya tabi olmayan şeyden feragat hukuki manada alacaklıyı zarara uğratır, sayılamaz. Gerçekten de, intifa hakkının bizzat haczine cevaz verilmesi, intifa hakkı sahibinin sonradan yapacağı birtakım davranışlarla ve bilhassa intifa hakkından feragat ile mücadele için en iyi yoldur. İşte bu sakıncalar sebebi ile Alman Yargıtay’ı 20.02.1974 tarihli kararı ile intifa hakkının bizzat haczine de cevaz vermiştir. Bu haczin konusu, intifa hakkının ilişkin olduğu şeyin mülkiyeti değil, bu şeyin kullanılması ve bu kullanmanın sağladığı hâsılat, gelir ve kiralardır; mesela M.K. Md.445’e göre, ölen eşin karısı veya kocası, intifa hakkı yerine ona muadil senevî bir irat tahsisini her zaman isteyebilirler, işte tahsis edilecek olan bu irat kısmen haczedilebilecektir. Yargıtay, Medeni Kanunun sözü edilen 445 inci maddesi hükmünün, intifa hakkı sahibi olan eşleri korumak amacına yönelik bulunduğundan, çıplak mülkiyet sahibi kişilerin “intifa hakkının gelire çevrilmesi” yolundaki isteğe karşı koyma hakları olmadığına; bu nedenle onlar tarafından başvurma halinde, hâkimin yapacağı işin, uygun bir yıllık geliri tespit etmekten ibaret olduğuna karar vermiştir.47

İntifa hakkının menfaat ve gelirinin haciz edilebileceği-M.K.’nın 717,727 maddelerine göre intifa hakkı o malın zatına, cevherine taalluk etmeyip, sadece faydalanmayı temin edeceğinden, İİK’ nın 94.ve 121.maddelerine göre gayrimenkulün aynına müteveccih olmayarak, menfaat ve gelirinin haczi ve satışı mümkündür.50
İntifa hakkının haczinde Medeni Kanun hükümleri saklıdır. Bu itibarla münhasıran şahsa bağlı olan kanuni intifa hakları başkasına devredilemeyeceğinden, bunların haczi mümkün değildir, mesela velinin velayeti altında bulunan çocuğun malları üzerindeki intifa hakkı şahsa bağlıdır, başkasına devredilemez, satılamaz, rehnedilemez ve başkası tarafından intifa hakkı sahibinin borcundan dolayı haczedilemez (M.K. Md. 280) Buna karşılık, şahsa bağlı olmayan intifa hakları başkasına devredilebileceği için intifa hakkı sahibinin borçlarına karşılık haczedilebilir(M.K. Md.730) Bu maddede intifa hakkının feragatinden söz edilmekte ise de, gerçekte ferağ edilecek olan intifa hakkının kendisi değil, bu hakkın kullanılmasıdır.
İntifa hakkının haczinde, icra memuru, borçluya intifa hakkına karşılık yapılan ödemenin durdurulması için, haczi kuru mülkiyet sahibine bildirir. Bir muhafaza tedbiri niteliğinde olan bu bildirme ile alacaklı alacağını borçlunun intifa hakkına karşılık teşkil eden hâsılat, gelir, kira gibi menfaatlerinden tahsil ederek intifa hakkı neticede yine borçluya bırakılır.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
İcra Yoluyla Taşınmazın Satışı Prosedürü concept Meslektaşların Soruları 15 21-11-2016 13:37
Üzerinde Vakıf Şerhi Olan Gayrimenkulün İcra Yoluyla Satışı NAZ80 Meslektaşların Soruları 10 11-04-2012 09:22
İcra yoluyla maden satışı levi Meslektaşların Soruları 1 07-09-2011 11:33
Fatura İle Adi İflas Yoluyla İcra Takibi Yapılabilir mi! av.mansur Meslektaşların Soruları 2 14-07-2009 21:49
Ortak Mülkiyete Tabi Taşınmazın İcra Yoluyla Satışı saniye Hukuk Soruları Arşivi 9 19-08-2006 13:48


THS Sunucusu bu sayfayı 0,06291389 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.