Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Tapuda İsim Değişikliği

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 06-12-2012, 17:00   #1
kapbana

 
Varsayılan Tapuda İsim Değişikliği

Merhabalar;

Müvekkil mirasçının annesi adına kayıtlı paylı bir tapu var; yani müvekkilin ölen annesinin de payı olan bir taşınmaz.

Taşınmazın tapu kaydında malik hanesinde müvekkilin annesinin adı ve soyadı var; ama tapu kayıtlarında muris annenin kendi anne ve baba adı görünmediğinden intikal için başvuran müvekkile tapu memuru "bu kadının adı ve soyadı ile senin annenin adı ve soyadı aynı ama tapudaki kadının senin annen olduğu belli değil çünkü kendi anne ve babası kayıtlarda yok" demiş ve dava açmak üzere göndermiş.

İki sorum var;
1. Tapuda malik görünen kadının (adı-soyadı var; baba adı yok)annemiz olduğunu nasıl ispatlayabiliriz? Tanıktan başka?
2. Tapu paylı tapu; yani biz davamızı murise düşen pay yönünden açacağız ama diğer paydaşları (mirasçı olmayan) ihbar vs. gerekmeyecek değil mi?
Old 06-12-2012, 17:12   #2
av.yağmur deniz

 
Varsayılan

Sulh hukuk mahkemesinde tapuda isim tashihi davası açın.Davalı olarak tapu sicil mdürlüğünü gösterin.ihbara gerek yok.Annenin nüfus kaydı,eğer diğer paydaşlar kardeşi ise onların nüfuz kaydı,tanık..vs.ile annenin baba adının tespitini ve tapuya kaydını talep edecksiniz.
ayrıca eğer tapuya verilen belgelerde annenin baba adı yazıyor ise tapu sicil tüzüğü uyarınca düzeltim talep edebilirsiniz.
Old 06-12-2012, 17:16   #3
Cumhur Okyay

 
Varsayılan

Muris annenin veraset ilamını alacaksınız; veraset ilâmında
müvekkilinizden başka murisin mirasçısı/ mirasçıları da varsa, ortada iştirak halinde mülkiyet var olup, mecburi dava arkadaşlığından dolayı davayı hep birlikte açacaklar veya açılan davaya muvafakat edecekler ya da murisin terekesine bu dava için bir temsilci tayini gerekecektir.
Tek mirasçı, müvekkiliniz ise, bu davayı kendi başına açıp takip edecektir. Her iki halde de müvekkilin annesinin payı dışında pay sahibi olan paydaşlar varsa onlara ihbar vs. olmayacaktır.
Diğer bir anlatımla, bu dava nurisin annesinin mirasçıları ile Tapu Sicil Müdürlüğü arasında görülecek olup, mahkemece, tanık, arşivler veya diğer hususlar anılan davaların gereğine göre incelenip araştırılacak ve bir karar verilecektir.
Old 06-12-2012, 17:59   #4
halit pamuk

 
Varsayılan

miras bıraknla tapu kaysındaki kişin aynı kişi olduğu tespiti davas açılacak. Görevli mahkeme Asliye Hukuk Mhakemesidir:

Göreve ilişkin içtihat:
Yargıtay
3. Hukuk Dairesi

Esas : 2012/6165
Karar : 2012/9446
Tarih : 09.04.2012


Dava dilekçesinde miras bırakan ile tapu kayıt malikinin aynı kişi olduğunun tespiti istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Y A R G I T A Y K A R A R I

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.

Davada, tapu kayıt maliki ile davacının mirasbırakanın aynı kişi olduğunun tespiti istenilmiştir.

Mahkemece, davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Mamelek Hukukundan doğan davalar dışında kalan davalarda; Asliye Hukuk Mahkemesinin görevi asıl, Sulh Hukuk Mahkemesinin görevi ise istisnadır. Özel bir kanun hükmü ile açıkça Sulh Hukuk Mahkemesinde bakılacağı bildirilmeyen ve konusu para ile ölçülemeyen bir şey olan bütün dava ve işler Asliye Hukuk Mahkemesinde görülür.

O halde, mahkemece; davanın Asliye Hukuk Mahkemesinin görevine girdiği gerekçesi ile, dava dilekçesinin görev yönünden reddine karar verilmesi gerekirken, işin esası hakkında hüküm verilmiş olması doğru görülmemiştir.

Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, 09.04.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Old 18-01-2013, 10:51   #5
detay82

 
Varsayılan

Alıntı:
C_OKYAY
veraset ilâmında müvekkilinizden başka murisin mirasçısı/ mirasçıları da varsa, ortada iştirak halinde mülkiyet var olup, mecburi dava arkadaşlığından dolayı davayı hep birlikte açacaklar veya açılan davaya muvafakat edecekler ya da murisin terekesine bu dava için bir temsilci tayini gerekecektir.

Ancak Yargıtay Medeni Kanun değişikliğinden sonra iştirak halinde mülkiyet halinde dahi tapuyla ilgili söz konusu edilen davaları her bir mirasçının açabileceğini belirtmektedir. Şöyle ki;


Hukuk Genel Kurulu
Esas: 2007/14-856
Karar: 2007/834
Karar Tarihi: 14.11.2007

"İsim düzeltme davaları, taşınmazın aynına ilişkin bulunduğundan HUMK. nun 13.maddesi uyarınca, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır.

Böyle bir davayı tapu maliki ile mirasçıları açabilir. Bunun yanı sıra 1.1.2002 tarihinde yürürlüğe giren yeni Türk Medeni Kanununun 702. maddesinin son fıkrası ile ortaklardan her birinin topluluğa giren hakların korunmasını sağlayabileceği ve bu korumadan bütün ortakların yararlanabileceği öngörüldüğünden, elbirliği mülkiyetinde, ortaklardan herhangi biri de, tek başına tapuda miras bırakanla ilgili düzeltme isteyebilir.

Ayrıca bu tür davanın, bir başka dava nedeniyle verilen yetkiye dayanılarak açılması da mümkündür. Böyle bir yetki verildiğinde, yetkiye dayanılarak dava açan kişinin, aktif dava ehliyeti vardır




14.Hukuk Dairesi
Esas: 2002/8990
Karar: 2003/228
Karar Tarihi: 23.01.2003

"Davacı 6.9.2001 tarihli dilekçesi ile dava konusu 2071 ve 2071 parsel sayılı taşınmazların maliki annesi Raziye'nin tapuda adının "Raz" olarak yazıldığını, doğrusunun "Raziye" olması gerektiğini belirterek tapu kaydında gerekli düzeltmenin yapılmasını istemiştir.

Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş temyiz edilmeksizin kesinleşen hükmün taraf teşkili yönünden kanuna aykırı olduğu nedeniyle, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kanun yararına bozulması istenmiştir.

1.1.2002 tarihinde yürürlüğe giren yeni Türk Medeni Kanunun 702. maddesinin son fıkrası ile ortaklardan her birinin topluluğa giren hakların korunmasını sağlayabileceği ve bu korumadan bütün ortakların yararlanabilecekleri öngörülmüş olmakla, artık el birliği mülkiyetinde ortaklardan herhangi birinin tek başına tapuda miras bırakanla ilgili düzeltme isteyebileceği sonucuna varıldığından, tebliğnamedeki önceki Medeni Kanunun 581. maddesi uyarınca davacı yönünden taraf teşkilinin yerine getirilmediğine ilişkin bozma nedenine iştirak olunmamıştır."


Saygılarımla.

Old 18-01-2013, 10:57   #6
detay82

 
Varsayılan

Aynı doğrultuda,

Hukuk Genel Kurulu
Esas: 2012/14-120
Karar: 2012/322
Karar Tarihi: 25.04.2012

Tapuda kayıt düzeltilmesi davasını, kural olarak tapu maliki ile mirasçıları açabilir.

Bunun yanı sıra, 4721 sayılıTürk Medeni Kanunu’nun 640/4. maddesinin <... mirasçılardan her biri, terekedeki hakların korunmasını isteyebilir. Sağlanan korumadan mirasçıların hepsi yararlanır...> hükmü ile yine Aynı Kanunun 702/4. maddesinin <...ortaklardan her biri, topluluğa giren hakların korunmasını sağlayabilir.Bu korumadan bütün ortaklar yararlanır...> hükmünde terekenin lehine olan durumlarda ortaklardan her birinin topluluğa giren hakların korunmasını sağlayabileceği ve bu korumadan bütün ortakların yararlanabileceği öngörüldüğünden, elbirliği mülkiyetinde, ortaklardan herhangi biri de tek başına, tapuda miras bırakanla ilgili olarak düzeltme isteyebilir.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Tapuda İsim Tashihi Davasında Görevli Mahkeme aak Meslektaşların Soruları 14 22-02-2013 14:02
Tapuda İsim Tashihi Davasında Görevli Mahkeme Av.Gülayşe Meslektaşların Soruları 3 16-12-2012 00:10
İpotek Lehtarı -Tapuda İsim Tashihi Davası müyesser lamba Meslektaşların Soruları 0 06-11-2009 11:37
Tapuda İsim Tashihi Davasında Görevli Mahkeme Av.Gülayşe Meslektaşların Soruları 1 26-02-2009 14:31


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05295992 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.