Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Konumuz : Hukukçular Biz bizi konuşuruz! Konusu "hukukçular" olan ve diğer alanların konusu içine girmeyen sohbetlerimiz için.

Avukatlara Neden Danışma Ücreti Verilmez?

Yanıt
Old 19-09-2006, 20:56   #1
ncoban

 
Varsayılan Avukatlara Neden Danışma Ücreti Verilmez?

bir doktora istedğinde hemen muayene ücreti verilirken bir avukata neden danışma ücreti verilmez?üstelik istendiğinde de bir ton laf söylenir.Halbuki avukatlar insanlara,doktorlardan daha fazla zaman ayırır ve üstelik her işinizin peşinden koşarlar.hasta doktora gidip şikayetini 5 dakikada anlattığında ücreti öder ama avukata gelip 1 saat anlatığında ödemeden çekip gider.avukatların verdiği bilgi neden iş olarak gözükmez?sizce de burda bir haksızlık yok mu?
Old 19-09-2006, 21:20   #2
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

Çünkü doktorun işi hemen biter, en fazla ameliyat der. Peki doktor bey deriz. Yatar masaya keser biçer parasını alır. Çok çok farklı bir doktora gidersiniz ama adam rahattır. Hasta boldur biri gider bini gelir. Avukat ise büyük balığın peşindeyken küçükle uğraşmaz. Aslen asıl davayı almakla işi kapmış olur. Ağzımı açtım diye para isterse, "bu adam buna bu kadar para istiyorsa, davaya ne ister" diye düşüneceğinden çekinir. O yüzden öyle ısrarla istemez zaten. Öte yandan köşe başındaki arzuhalci 25 liraya dilekçe yazmaktadır zaten. Senden aldığı bilgiyle gider ona yazdırır açar davasını.
Old 20-09-2006, 09:20   #3
hukukçu42

 
Varsayılan

Alıntı:
Ağzımı açtım diye para isterse, "bu adam buna bu kadar para istiyorsa, davaya ne ister" diye düşüneceğinden çekinir

Sayın meslektaşımın görüşüne katılmıyorum. Yapılan her işin bir bedeli vardır. Bizler bilgimizi satıyoruz. Danışma için gelen vatandaşın bilginin bedelinin olduğunu öğrenmesi gerekiyor. Ben danışma için gelene ücret karşılığında danışabileceğini söylüyorum, bir çoğu da ardına bakmadan çekip gidiyor.

Giden gider; kalan sağlar bizimdir.
Old 20-09-2006, 10:45   #4
ncoban

 
Varsayılan

arkadaşıma aynen katılıyorum sonuçta orası bir işyeri kahvehane değil.müvekkil benim büroma gelip de 1 saatimi alırsa ve bunun karşılığında ben ona bilgi vermişsem danışma ücretini ödemek zorunda.kaldı ki bu ücret zaten bizim uydurduğumuz birşey değil yasal hakkımız ve çoğu büroda da müvekkillerin görebileceği şekilde asılıdır.insanlar para ödemek için neden bilgiyi yeterli görmez de illa icraat arar onu hala anlayabilmiş değilim.
Old 20-09-2006, 10:49   #5
Av.Dijle Durgunlu

 
Varsayılan

Öncelikle bizlerin kendimize inanmamız gerekiyor.Biz kendi bilkgi ve becerimize saygı duymadıkça vatandaştan bunu beklemek yersiz.Ben de Konya'lı meslektaşım gibi düşünüyorum.Kapıdan gelen vatandaşa danışmanın ücrete tabi olduğunu söylüyorum ve pek çoğu arkasına bakmadan gidiyor.İnanıyorum ki aksi şekilde yada ucuza alınan işlerden de hayır gelmiyor.Bence tüm meslektaşlarımız bu konuda birlik içinde ve taviz vermeden dik dursa kısa vadede olmasa bile zamanla bu sıkıntımızdan kurtulabiliriz.
Old 20-09-2006, 12:30   #6
dilek_65

 
Varsayılan

müvekkile verdiğimiz bilgilerle o sırada iletişim kuruyoruz konu hakkında ne kadar iyi bir dille detaylı bilgi verirsek bu bize yararlı olacaktır biz bilgi verirken müvekkil 'bu kadar iyi konuştuğuna göre işin ehli'diye düşünecektir ve davayı bize verecektir bu yüzden danışmadan para alınıp alınmaması bence o kadar da önemli değil.
Old 20-09-2006, 12:40   #7
ncoban

 
Varsayılan

her zaman senin dediğin gibi olmuyor ama dilek arkadaşım.bazen müvekkil gelip başta sana derdini bir güzel anlatıyor sonra davayı size vermek istiyorm kaça alırsınız diye sorduğunda ve siz yüksek bir fiyat istediğinizde vazgeçiyor.peki bu durumda işimizin ehli olduğumuz halde danışma ücreti almayacak mıyız?
Old 20-09-2006, 13:57   #8
dilek_65

 
Varsayılan

bizde DANIŞMADAN ücret almayız danıştıktan sonra alırız
Old 20-09-2006, 14:00   #9
Avukat Kamer Akgül

 
Varsayılan danışma ücreti hakkımız

Bence meslektaşlar olarak ortak sorunumuz, bu mesleğin kıymetini anlamayışımız ve ortak bir hareket tarzı belirlemememiz.Karşınıza biçare gelen insanları düşünün.Biçareler çünkü en az aşamayacakları bir sağlık problemlerinde nasılki doktora başvurmak zorunda kalıyorlarsa bizim karşımıza gelişlerinde de bundan farklı değiller.Ama doktordan farklı olarak hep bize nasıl para vermeyecekleri ile ilgililer.En büyük heyecanları da piyasa da bedavaya bilgiyi sızdırabilecekleri nice alternatiflerinin olduğunu düşünmeleridir.Yani birinci sırada kendi kusurumuz sebebiyle müvekkilleri bedavacılığa özendiriyoruz.

Müvekkile yüklenebilecek en önemli problem ise avukat sıfatıyla bizim emeğimize olan saygısızlıklarıdır.Avukat olana kadarki aşamalarımızı düşünelim.Bu meslek gerçekten çok kıymetli bir meslek.Okulunun ilk gününden başlayarak mesleğin her günü dahil olmak üzere sürekli araştırmayı çalışmayı gerektiren bir alan.İnsanların kaybettikleri geçmişlerini iade etmek işi basit değildir,geleceklerini garantiye almak basit değildir.Ama yazıkki muhataplarımız emeğimizin asla mı asla kıymetini anlayamazlar.Bu birazda emeğe saygı ile ilgili bir kültür meselesidir.

Ben Avrupadayım.Burdaki vatandaşlarımızın işlerindeki özellikleri sebebiyle zorluklarının yanında büyük çoğunluğunun gerekli masrafları karşılayabilecekleri de bir gerçek.Ama gelin görünkü kayıpları sebebiyle iki gözü iki çeşme karşınıza gelen problemi olanlara haklarını hatırlattıkça gözlerine yaydığımız ışıltının karşılığı affedin ama çingene pazarlığı sonucu güç bela alınabilen ( o da alınabilirse ) komik bir karşılık.

Ama Türkiye'deki problemi sebebiyle muhatap olduğum Almanların nezaket ve inceliklerine ne desem azdır.Öncelikle avukata danışma boyutunda vermesi mutlak gerekli ( 190 ) euro danışmanlık ücreti ile gelir.Alman müvekkil için en önemli şeylerden birisi de avukatın hesap numarasıdır ve ihtiyaçlar doğrultusunda telefonunuz yeterlidir.En geç diğer gün paranız hesabınızdadır.

Tek diyeceğim,onurlu mesleğimiz ve dolayısıyla emeğimiz sebebiyle bizler gelen sorunlar çerçevesindeki kazancımızı kesinlikle hakkediyoruz.Herkes hakkı olan danışmanlık ücretini almak konusunda kararlı olsun.Tecrübe ettiğim bir şey şudurki;kimden danışmanlık ücretini almış isem davasını da garantiye almışımdır.Yani o dava eninde sonunda bana gelmiştir.

Herkese iyi çalışmalar diliyorum.Bu sitedeki emektar arkadaşlarla muhataplığım sebebiyle duyduğum sevinci tekrar belirtmek istiyorum.
Old 20-09-2006, 15:13   #10
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

İdeal olanın kendi görüşüm olduğunu söylemedim. Realitenin bu olduğunu aktarmaya çalıştım. Tabi ki sorun geçmişten gelen ve bedavacığa alıştırılmış müvekkillerin bu alışkanlıklarını kırmaktaki güçlükten ibaret. Yoksa tabi ki bilginin aktarımı her ne şekilde olursa olsun bir karşılığa tabi olmalıdır. Mutlaka gelen insanın da bir mesleği var ve bunun için bir ücret alıyor. Ancak empati denen şeyden hiçbir biçimde nasibini almamış ve beleş mezar bulsa içine balıklama atlayacak bir millet karakterine sahip olmamız yatıyor sorunun kökeninde... (TCK 301'i ihlal ettim mi acaba şimdi? )
Old 20-09-2006, 20:23   #11
Av.Duygu Keleş

 
Varsayılan

Bence bunun nedeni yazık ki yine bizleriz.Aramızda danışma konusunda ücret almayan hatta alanları da "ne hizmet verdi ki " deyip kınayan o kadar çok meslektaşımız var ki.
Old 22-09-2006, 10:48   #13
hukukçu42

 
Varsayılan

Alıntı:
müvekkile verdiğimiz bilgilerle o sırada iletişim kuruyoruz konu hakkında ne kadar iyi bir dille detaylı bilgi verirsek bu bize yararlı olacaktır biz bilgi verirken müvekkil 'bu kadar iyi konuştuğuna göre işin ehli'diye düşünecektir ve davayı bize verecektir bu yüzden danışmadan para alınıp alınmaması bence o kadar da önemli değil.

ne yazık ki sizin düşündüğünüz gibi olmuyor sayın meslektaşım.

Vatandaş nasıl olsa danışma ücreti ödemiyorum diye belki bir gününü ayırıp onlarca avukatla görüşüyor, hepsinin emeğini, bilgisini sömürüyor ve edindiği bilgilerle gidip bir arzuhalciye dava dilekçesini yazdırıp davasını takip ediyor. Yargılama aşamasında takıldığı bir sorun olursa nasıl olsa bedavadan bilgisini alabileceği pek çok avukat var. Neden bir meslektaşımıza vekalet verip masrafa girsin ki
Old 22-09-2006, 14:19   #14
Av.Duygu Keleş

 
Varsayılan

En doğrusu üstü kapalı cümlelerle danışmaya gelen müvekkil adayına bilgi vermek.Hele bir vekaletnameyi çıkarıp ücret sözleşmesini imzalasın , müvekkillik sıfatını haketsin ondan sonrası kolay
Old 23-09-2006, 11:18   #15
ncoban

 
Varsayılan

bana sorarsanız ondan sonrası da hiç kolay değil
Old 19-10-2006, 21:34   #16
ruze

 
Varsayılan emek bedeli ödenmesi gereken en yüce değerdir.

Bilginin emekle elde edildiğini emeğin de bedeli ödenmesi gereken en yüce değer olduğu anlayışını mesleki ilke haline getiremeden bu sorunun çözümlenemeyeceği kanatindeyim.Biz öncelikle yaptığımız işin değerini anlayabilmeli ve bunu müvekkile de yansıtmalıyız.Eğer bu konuda bütün avukatlar aynı yöntemi izleyip danışmayı mukabil bir ücret karşılığı yaparsa sonunda müvekkillerde bunun böyle olması gerektiğine alışacaktır.Ancak bu konuda farklı davranırsak müvekkil işine geleni tercih eder.İşte bu sorunun çüözümü de bence yine birlik olabilmekten geçecektir.
Old 30-10-2006, 08:59   #17
prometeus

 
Varsayılan

Değerli avukat arkadaşlarımız dirseklerini çürütmüşler, kitapları yutmuşlar, çağın gereklerini takip edip kendilerini yenilemişler, neden? Bedava dağıtmak için mi? Hadi bakalım bir ingilizce öğretmeninden bedava ders isteyin, size ne cevap vereceğini hemen söyleyim, ( no money no honey ).


Ama avukatlık mesleğinizin böyle garip bir cilvesi var. Özellikle avukatların yoğun bulunduğu semtlerde gelen kişiler öncelikle bilgiyi bedava alıp yola kendi başına çıkma telaşında. Hapis durumu yada çok ciddi , hayati bir durum değilse tabii.

Her dürüst çalışan kişinin hakkını tam alamadığı Türkiyemizde sizde böyle küçük şeylere , artık böyle diyelim, pek takılıp kalmayın derim. Büyük balık her zaman kapınızın dışında sizi bekler. Bir yere gitmez. Yeter ki siz onu tutmasını bilin.

Bu satırlarda haddimi aştıysam bağışlayın beni. Düşününce çatlayacak gibi oluyor insan. Yazmak zorunda kalıyor.
Old 30-10-2006, 11:59   #18
dresmeray

 
Varsayılan

'biz bizi konusuruz, konusu hukukcular olan ve diger alanlarin konusu icine girmeyen sohbetlerimiz icin'

basligini gorunce acaba hukukcular kendi aralarinda neler konusur diye merak edip okumaya basladim, fakat
goruyorum ki herkes gibi hukukcularda doktorlarla ugrasiyor laf donup dolasip doktorlara geliyor, ogretmeni de doktorla ugrasir bu memlekette herkeste.
surda aldigimiz uc kurus milletin gozune batiyor. hem hic de dediginiz gibi degil doktora herkes her zaman ve her yerde danisabiliyor yeter ki doktor oldugunu bilsin
asansorde, eve girerken, markette, otoparkta, ....
elimde su yara cikti, dun gece karnim agridi 2 defa tuvalete gittim, karnimdaki bebek dun hareket etmedi ne olacak, sekerim var sunu yesem olur mu, tansiyonum var bu ilac iyi gelir mi, babam felc gecirdi su su ilaci kullaniyor ama faydasi olmadi ne yapmak lazim, dizim agriyo, basim agriyo, gozum gormuyo daha neler neler,
ve zaman mekan farketmiyor hele telefnun ellerine gectiyse her saat ararlar ve sonuna kadar da haklidirlar
yeterki seni biraz tanisin oyle yakin arkadas falan olmana da gerek yoktur. selam verdigine borclu cikarsin

fakat sunu soyleyeyim hic bir avukat sohbet ortaminda hukuk konusmuyor fakat doktor istemese de sagliktan baska bir sey konusamiyor, doktoru gorenin aklina sorunu geliyor ve parasiz pulsuz isini hallediyor,

siz durumunuzdan sikayet ederken isterseniz doktorlari lafa karistirmadan hukukcu hukukcu dertlesmeye devam edin olur mu
Old 31-10-2006, 10:19   #19
Av.Nebi

 
Varsayılan

Ben biraz gözlemliyorum bazen vatandaş iş hanında ne kadar avukat varsa dolaşıyo hepsinden bi fikir alıyo haliyle avukatların büyük kısmı para istemiyo (Belki geri gelir işini yaparım mantığı olabilir) ama bence o vatandaş para verdiği avıkattan aldığı bilgiyi önemsiyo ve onun gözünde para verilerek aldığı bilgi yanlışda olsa daha değerli ... Saygılar...
Old 10-11-2006, 20:04   #20
Av.Yasar SALDIRAY

 
Varsayılan

Yazik ki Avukat her zaman vatandasa göre az is yaparak cok para alandir; Bence bütün avukatlar Danisma Ücreti almadikca Bu sorunlar her zaman yasanacaktir;
Old 10-11-2006, 21:44   #21
Av. Levent Kıray

 
Varsayılan

Davası hakkında aydınlanmak isteyen müvekkil adayına, "Kandilin yağı yok, yağ koy da aydınlatalım" demek nasıl bir yol sizlerce?
Old 11-11-2006, 09:58   #22
romantik avukat

 
Varsayılan

avukat arkadaşların emeğine verdiği değerin azlığından almıyorlar.Kendi emeğine değer vermezse avukat arkadaşlar başkalarıda vermez.
Old 11-11-2006, 13:21   #23
Av.Nebi

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Levent Kıray
Davası hakkında aydınlanmak isteyen müvekkil adayına, "Kandilin yağı yok, yağ koy da aydınlatalım" demek nasıl bir yol sizlerce?

Yani Doktora muayene olup Allah Selamet versin diyip çıkmak nasıl bir davranişsa Avukatın bilgisinden faydalanıp çekip gitmek o tür bir davranıştır. Melesef avukatlıkta biraz yüzünüzün tutması gerkiyor. Arkadaş benim ücretim bu kabul edersen konuşalım yoksa kusura bakma diyebilinmeli. Tabi bunu uygulayan çok az insan gördüm
Old 12-11-2006, 13:52   #24
Adaletin Kılıcı

 
Varsayılan

Saygıdeğer Site Sakinleri;
Avukatlık danışma ücreti yasal bir ücrettir. Çocğu Avukatlık Bürosunda da tabelasını görürüz. Fakat ben bugüne bugün danışma ücreti alan bir avukat görmedim.... Bence kesinlikle alınması gerekiyor. Çünkü karşı tarafa bilgi satılıyor. Durumu çok kötü olan kişilerin boynuna binip onların mağduriyetine çözüm olmayalım demiyorum. Fakat duruşma o tempo derken bir de müvekkillerle yapılan toplantıların avukatları ne kadar yıprattığı aşikar. Çoğu kişi de cevabını aldıktan sorna büronun yolunu unutuyor.
Bunun çözümü her avukat mesleki dayanışma içinde olmalı ve aynı yöntemle buna bir çözüm getirmelidir. Her müvekkil görüşmeden önce vizite ücreti gibi görüşme ücretini yatırdıktan sonra müvekille toplantı yapılmalı. Eğer bu bütün avukatlarca uygulanırsa uygulamada sıkıntı çekileceğini zannetmiyorum. Eğer dilerse avukat karşı tarafın içinde bulunduğu durumu dğerlendiriğp parasını iade edebilir. bu onun taktiridir. Bu yüzden doktorlar arasındaki bu olguyu çok taktir ediyorum....
Old 19-11-2006, 19:44   #25
av.s.saban

 
İnceleme

Böylesine ulvi ve meşakkatli bir mesleğin,hak ettiği itibar ve konumda olmamamısının bir nedeni de,biz avukatlarız galiba.
Başkalarının avukat ve avukatlık mesleğine saygılı olmasını bekliyorsak,öncelikle kendimizden yola çıkmalıyız.
Avukat vakur duruşuyla,meslek onur ve ilkelerinden ödün vermeden,kendimizi geliştirerek,yeterli mesleki bilgi ve beceriye sahip olursak,kendimize olan güven ve saygımız,doğal olarak mesleğede yansıyacaktır.Evet arkadaşlar,donanımlı ve ilkeli olursak gerisi kendiliğinden gelecektir diye umuyorum.
Old 19-11-2006, 19:51   #26
av.s.saban

 
Neşeli

Alıntı:
Yazan Av. Levent Kıray
Davası hakkında aydınlanmak isteyen müvekkil adayına, "Kandilin yağı yok, yağ koy da aydınlatalım" demek nasıl bir yol sizlerce?

Bence şık bir yol değil
Old 27-11-2006, 13:13   #27
justiz

 
Varsayılan

Danisma ücreti konusunda ideal cözüm sudur :

Basit formalitelerin disinda esasa yönelik bilgilendirme oldu ve emek verildiyse bu mutlaka ücretlendirilmelidir. Istisnasi ise, sayet müvekkil davayi size vermekte karar kildiysa bu ücret alinmamalidir. Baskaca bir cözüm zaten yoktur, Avukatlik yazihanelerini bakkal dükkanina cevirmekten baska ise yaramaz. Bu gercek keske yayginlastirilip kural haline getirilebilse.
Old 29-11-2006, 02:28   #28
üye11967

 
Varsayılan

Bence avukatların zamanı ve bilgisi sahip oldukları en değerli şeylerdir,çünkü mesleği zamanları en iyi şekilde değerlendirip bilgilerini de en iyi şekilde dillendirerek icra ederler.Bu yüzden bir avukatın danışma ücreti alması yasal olduğu kadar en doğal hakkıdır.
Old 30-11-2006, 18:36   #29
hulusan

 
Varsayılan

Buna bir çözüm yolu olarak her görüşme öncesi barolarca düzenlenen matbu bir evrak müvekkil adayına imzalatılabilir. Bu evrakta görüşme konusu müvekkil isim adresi belirtilir. Görüşme sırasında müvekkil adayına verilen bilgi de özetlenir dava avukata verilmediği takdirde danışma ücreti ödeneceği taahhüdü de yer alır ve bu tüm avukatlarca uygulanıp rutin uygulama haline dönüştürülürse, müvekkiller de itiraz etmez. Aksi halde aklıma gelen çözüm vekaleti almadan müvekkil adayına ayrıntılı bilgi vermemek, genel çözümlerden bahsetmek olacaktır.
Old 29-12-2006, 19:25   #30
alper_k

 
Varsayılan

peki levent bey bir özel doktora herhangi bir sorununuz nedeniyle gittiğinizde sizden yağı almadan kandili aydınlatıyor mu?sonuçta biz 4 sene gece-gündüz demeden çalışarak,dirsek çürüterek avukat oluyoruz.her bilginin bir değeri vardır.siz doktora birşey muyene olmaya giderseniz ücretini ödersiniz.avukatlarda danışma nedeniyle ücretlerini almalıdırlar.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Danışma Ücreti aristo Hukuk Sohbetleri 9 11-09-2004 11:34
Bir Sene Neden 12 Aydır Ve Şubat Ayı Neden Cüce Kalmıştır? Gemici Site Lokali 3 30-03-2004 08:26
183 Alo Kadın Çocuk Danışma Hattı Av.Habibe YILMAZ KAYAR Kadın Hakları Çalışma Grubu 0 05-03-2004 18:54


THS Sunucusu bu sayfayı 0,08224201 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.