Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

limited şirkette ortağın ölümü ve mirasçıların sorumluluğu

Yanıt
Old 24-10-2011, 09:23   #1
avzey

 
Varsayılan limited şirkette ortağın ölümü ve mirasçıların sorumluluğu

Arkadaşlar meraba, bir müvekilimin oğlu vefat ediyor. Fakat müvekkilim uzun zamandır oğlu ile görüşmediğinden geriye ne kaldığını tam olarak bilmiyor ve biz tereke tespiti için dava açıyoruz. Şuan dava aşaması devam ederken ölenin ortak olduğu limited şirket tarafından müvekkilime ihtar çekiliyor. Size kalan hisse payının devri için acilen evrak ( nüfus cüzdanı vs.) yollayın aksi takdirde şirketin uğrayacağı zararlardan mirasçı olarak sorumlu olursunuz diye bir ihtarname. Ben daha önce ticaret hukukuyla ilgilenmedim. Sorum şu hisselerle ilgilenmeyen müvekkilimin sorumluluğuna gidilebilir mi? Biz henüz mirası kabul etmedik, şuan tespit aşamasında yani belki ölenin daha fazla borcu vardır o yüzden ben bir ihtarnameyle henüz mirası kabul etmediğimizi isterlerse mahkemeden hisselerin yönetimi için kayyım talep edebileceklerini söylemeyi düşünüyorum. Yardımcı olabilecek biri varsa çok sevinirim.
Old 24-10-2011, 09:37   #2
üye38190

 
Çözüm

Öncelikli olarak mirası kabul edip etmeyeceğinizi belirleyin, şirketin borçlarına alacaklarına bakın. Eğer mirası kabul edecekseniz mahkemeye başvurup veraset ilamını almanız gereklidir. Aksi takdirde mirasın reddi için 3 ay içinde dava açacaksınız. Daha sonra ortaklar kurulu karar alıp veraseten hisse devri yapacaklardır. Ölen şirket ortağı yerine veraseten hissedarlar devam edecekse durum bu şekilde açıklanabilir. Ancak ortak değişkliği olacaksa veraseten hisse devrini tescil ettirip, noterde hisse devir sözleşmesi hazırlanıp onunda tescil işlemini yaptırmanız gerekir.Siz veraset ilamı almadığınızı, 3 aylık reddi miras süresinin henüz geçmediğini belirterek cevabı ihtar yapabilirsiniz.
Old 24-10-2011, 09:47   #3
avzey

 
Varsayılan

Teşekkür ederim mesletaşım fakat şöyle bir sorun var. Biz mirasın reddi süresini kaçırdık. Yani müvekkil bana geç geldi. Biz veraset ilamını alıp hemen tereke tespitini açtık. Eğer terekenin borca batık olduğu tespit edilirse zaten red etmiş sayılacağımız için intikalleri yaptırmıyoruz. Bu intikkaleri yaptırmamanın ileride bir sorumluluğu olur mu diye merak ediyorum ben.
Old 24-10-2011, 09:56   #4
üye38190

 
Çözüm

Eğer zaten tereke borca batık değilse, intikalleri geç yapmanızda bir sıkıntı olmaz. Zaten tereke tespit davası açmışsınız. Ayrıca bu 3 aylık süre kaçırmanın sizin aleyhinize bir durum oluşturmadığını düşünüyorum. Aşağıdaki karar işinize yarayabilir...


YARGITAY


2. HUKUK DAİRESİ

E. 1983/8965

K. 1983/8919

T. 22.11.1983

• MİRASIN REDDİ

• MİRASI RED HAKKININ DÜŞMESİ



ÖZET : Tereke borca batık olduğu takdirde, miras hükmen reddedilmiş sayılır.
Ölenin eş ve çocuklarının sigorta kurumundan aylık almalarının, M.K.’ nun 550. maddesi gereğince benimseme ( tesahüp ) şeklinde bir eylem sayılması doğru değildir.
DAVA VE KARAR : Güzin ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasındaki reddi miras davasının bozmaya uyularak yapılan muhakemesi sonunda davanın reddine dair verilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmekle; evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Tereke borca batık olduğu takdirde, miras hükmen red edilmiş sayılır ( MK. 545 ). Mirasçılar M.K.’ nun 550. maddesinde yazılı eylemlerde bulunmadıkça yani, red hakkından yoksun kalmadıkça, her zaman borca batık olduğunun tesbiti istenebilir. Bu bakımdan mahkemenin davanın M.K.‘nun 546. maddesinde yazılı 3 aylık süre içersinde açılmadığı yolundaki gerekçesi yanlış olduğu gibi, ölenin eş ve çocuklarının Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan aylık almalarının M.K.‘nun 550. maddesi gereğince benimseme ( tesahüp ) şeklinde bir eylem sayılması da doğru değildir. Çünkü ölenin eş ve çocuklarına Sosyal Sigortalardan bağlanan maaş terekeye dahil değildir. Onun için maaş sağlanması red hakkını kullanmaya engel değildir.
Toplanan delillerden miras bırakanın hiç bir mal varlığı olmadığı gibi, davalı idare tarafından 134.427 liralık alacak için mirasçılar aleyhine rücu davası açıldığını gerçekleştiğine göre terekenin terekenin borca batık olduğunun tesbitine karar verilmesi gerekirken isteğin reddi Usul ve Kanun’a aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın gösterilen sebeple ( BOZULMASINA ), oybirliğiyle karar verildi.
Old 24-10-2011, 10:31   #5
avzey

 
Varsayılan

Peki intikalllerin geç yaptırılması şirketin zarara uğramasını sağlar mı? Yani müvekkilin şirket hisselerini devir almamasından dolayı müvekkilime karşı aleyhe bir durum oluşabilir mi acaba?
Old 24-10-2011, 10:39   #6
üye38190

 
Çözüm

Bu konuda ancak yorum yapabilirim, örneğin şirkette birçok ortak varsa sırf geç intikal nedeniyle bir zarar oluşacağını sanmıyorum. Ancak şirket iki ortaklı olup, bir ortağın ölümü nedeniyle diğer ortağa şirket yönetimi açısından yük binmişse ve bazı işler sekteye uğramışsa aleyhe durum oluşabilecektir. Ancak tespit davasının sonucu herşeyi netleştirecektir.
Old 21-01-2012, 16:44   #7
H.Mahir FIRAT

 
Varsayılan

Aynı sorunla biz de karşı karşıyayız ne yapmamızı önerirsiniz?

Olay kısaca şöyle: Müvekkilin babası vefat ediyor. 3 aylık mirasın reddi süreside geçiyor. Babasının yüklüce vergi borcu olan bir şirkette ortak olduğunu öğreniyor.
Old 21-01-2012, 17:28   #8
BaharB

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan H.Mahir FIRAT
Aynı sorunla biz de karşı karşıyayız ne yapmamızı önerirsiniz?

Olay kısaca şöyle: Müvekkilin babası vefat ediyor. 3 aylık mirasın reddi süreside geçiyor. Babasının yüklüce vergi borcu olan bir şirkette ortak olduğunu öğreniyor.
Tereke borca batık ise; Asliye Hukuk Mahkemesinde, Maliye Hazinesini davalı göstererek ve T.M.K. 605/2'ye dayanarak terekenin borca batık olduğunun tespitini ve bu nedenle mirasçıların mirası kanunen reddetmiş sayılmalarına karar verilmesini talep ederek dava açacaksınız diye düşünüyorum sayın meslektaşım. Daha da doğrusu ben böyle yaptım.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
limited şirkette ortağın kamu borcundan doğan sorumluluğu funda.0633 Meslektaşların Soruları 44 07-02-2016 22:40
limited şirkette müdür ortağın şirket borçlarından sorumluluğu incitanesi Meslektaşların Soruları 2 30-04-2010 23:32
Limited şirkette %1'lik ortağın şirketten çıkması Av.AAO Meslektaşların Soruları 0 31-03-2010 17:22
limited şirkette tek ortağın fesih talebi advocatein Meslektaşların Soruları 3 04-09-2008 16:15


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05432701 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.