Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Avukatın ailesiyle yaşadığı bir apartman dairesinin bir odasını ofis yapması ve stopaj yükümlülüğü

Yanıt
Old 04-09-2011, 10:12   #1
Av.DM

 
Varsayılan Avukatın ailesiyle yaşadığı bir apartman dairesinin bir odasını ofis yapması ve stopaj yükümlülüğü

Merhabalar

Avukat ailesiyle yaşadığı bir apartman dairesinin bir odasını ofis yapabilir mi ? Kira söz konusu olmadığı için stopaj ödenmeyecek mi ? Elektirik, telefon evde kendi üzerine olmadığı için masraftan düşme nasıl olacak ? Yani nasıl bir yol izlenecek
Old 04-09-2011, 12:07   #2
Evren Osman

 
Varsayılan

Gelir Vergisi Yasası'nın 68. maddesi serbest meslek kazancının tespiti sırasında indirim konusu yapılacak olan mesleki giderleri saymak suretiyle belirlemiş bulunmaktadır. Söz konusu yasa maddesinin birinci bendi uyarınca mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler indirilecek giderler arasında sayılmıştır.
Kendi mülkü olduğu İcin stopaj yok
Bazı masrafların hepsi bazılarının 1/2 si gider yazılacak isterseniz detay yazarim
Old 04-09-2011, 13:41   #3
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.DM
Merhabalar

Avukat ailesiyle yaşadığı bir apartman dairesinin bir odasını ofis yapabilir mi ? Kira söz konusu olmadığı için stopaj ödenmeyecek mi ? Elektirik, telefon evde kendi üzerine olmadığı için masraftan düşme nasıl olacak ? Yani nasıl bir yol izlenecek

Aşağıdaki "Benzer konular" kısmına bakarsanız, iki yararlı link bulacaksınız.
Old 04-09-2011, 13:41   #4
Av.DM

 
Varsayılan

Kendi mülkü değil ailesinin mülkü Beraber yaşıyorlar. Yine de stopaj yok mu ?

Elektirik, Doğalgaz, Telefon faturaları evde ki kendi üzerie değil, ailesinin üzerine. Yine de masraftan sayılır mı?

Aydınlatırsanız sevinirim.. Tşk ederim.
Old 05-09-2011, 08:49   #5
yılmazkan

 
Varsayılan

Yasal zeminini bilmiyorum ama uygulamada gördüğüm kadarıyla: Kendi mülkü değilse ailesinin bile olsa stopaj ödeyecektir. Ev ofis şeklinde değil ama ailesinin evini ofise çeviren avukat arkadaşım kira stopajı ödüyordu. Benzer şekilde avukat olmayan ama ailesinin işyerini kullanan başka meslek sahibi arkadaşlarım da stopaj ödüyor. Kendi üzerine kayıtlı olmayan elektrik, telefon, doğal gaz gibi masrafları da gider gösteremeyecektir diye düşünüyorum.
Old 05-09-2011, 09:54   #6
Admin

 
Varsayılan

Öncelikle Sayın Aladağ tarafından da gösterilen iki konuyu incelemenizi öneririm:
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=56914
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=5212

Mülkiyeti bir aile ferdine ait bir konutta işyeri açılması durumunda aslında aranızda kiracılık ilişkisi olmasa dahi, bağlı bulunduğunuz vergi dairesi sizden bir kira sözleşmesi istiyor. Bir işyeri açılışı yapmak için öncelikle işyeri adresinin bağlı olduğu vergi dairesine başvurmanız gerekiyor ve vergi dairesi de işyeri olarak gösterdiğiniz yerle ilgili ya SİZİN ADINIZA tapu, ya da kira kontratosu talebinde bulunuyor. Bu durum sadece avukat ofislerine özel değil, tüm işyerleri için geçerli. Ayrıca aile konutu olması da şart değil, vergi mükellefi ile tapu sahibinin hukuken farklı olduğu her durumu kapsıyor. Örneğin gayrımenkulün tapusu sizin adınıza olsa ve %99'u size ait bir Limited Şirket kurup, bu gayrımenkulü limited şirketin işyeri olarak göstermek isteseniz, vergi dairesi YİNE sizin şahsınızla, limited şirket arasında yapılmış bir kira kontratı talebinde bulunuyor, zira malumunuz üzere limited şirketin tüzel kişiliği mevcut.

Ve elbette bu şekilde vergi dairesine sunulmuş bir kira kontratosu olduğu zaman da, otomatik olarak:
1- Kiracı için stopaj
2- Kiralayan için -belirlenen limitler aşılıyorsa- kira geliri için gelir vergisi
mükellefiyeti kendiliğinden doğuyor.

Vergi dairesine "ben esasında kiracı değilim, kira da ödemiyorum!" demeniz de çoğu kez işe yaramıyor, onlar işi bürokrasi otomatiğine bağlamış, işyeri açılışı için ya adınıza tapu, ya da kira kontratosu istiyor.

Ancak işyeri açılışını yaptıktan sonra Defterdarlığa başvurup durumu izah ederseniz, stopaj yükümlülüğünden kurtulabileceğiniz bir Defterdarlık yazısı almanız mümkün olabilir.

Zira aslında Vergi Dairesinin uygulaması son derece manasız ve herşeyden önce Maliyeyi zarara sokuyor: Siz gerçekte kiracı olmadığınız ve kira ödemediğiniz halde, sizi ailenizle kira sözleşmesi yapmaya zorladığında Maliye 2 kuruş stopaj geliri elde edeceğim derken, sizin gelir verginizden ciddi oranda kayba uğruyor, çünkü bu gerçekte olmayan kira bedelinin stopajını öderken, bu defa, tüm kira bedelini masraf gösterip, gelirinizi ve dolayısıyla ödeyeceğiniz gelir vergisini azaltıyorsunuz, bu anlamda uzun vadede Maliye daha zararlı oluyor. Bunu Vergi Dairesine anlatmanız ise çok olası değil, ancak Defterdarlık bu derece ince düşünebiliyor.

Uzun lafın kısası, ilk açılışta, evet göstermelik de olsa bir kira kontratosu yapacaksınız, zira Vergi Dairesi işyeri açılışınızı onaylamak için buna sizi mecbur edecek ve bu nedenle de stopaj da ödeyeceksiniz ama esasında bu kontrattaki kira bedelini de masraf gösterip gelir verginizden düştüğünüz için çoğu kez avantajlı olacaksınız. Yine de stopaj yükümlüğünden kurtulmak ve ailenizi de gelir vergisi ile uğraştırmamak isterseniz, bu şekilde açılış yaptıktan sonra durumu Defterdarlığa bir yazı ile bildirip görüş istemenizi ve gelecek yazı doğrultusunda hareket etmenizi önerebilirim.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Avukatların Home - ofis çalışması Av.AAO Konumuz : Hukukçular 117 23-06-2021 11:45
Avukatlıkta home-ofis uygulaması ve vergilendirme obaykan Hukuk Sohbetleri 12 26-12-2012 18:02
barodan avukat istedim ama karşı tarafın avukatı ile benim avukatım aynı ofis içinde çalışıyorlar/ barışırsam avukatın ücretini öder miyim? Konuk Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 5 08-04-2011 12:53
ofis arıyorum Grafoloji Sahtecilik Uzm. MKARİPTAŞ Adliye Duvarı 0 05-07-2010 01:36
Marital home TKM. mad. 194 HvF Turkish Law 1 25-03-2006 14:22


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04694510 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.