Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Marka- Görevli Mahkeme- Tazminat

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 27-05-2011, 13:25   #1
Av. Ekinekin

 
Varsayılan Marka- Görevli Mahkeme- Tazminat

Merhabalar, müvekkilimin yanında çalışan işçi bir kaç ay işveren müvekkilin yanında sigortalı çalışıyor. Daha sonra işi ve müvekkilin müşteri çevresini öğrendikten sonra işten çıkıyor ve işverenin firma ismine çok yakın bir isimle yeni bir şirket kuruyor. İşçinin kurduğu şirket, müvekil şirketin müşterilerine aynı ürünü satmaya çalışıyor. Ayrıca firma ismi olarakta örneğin mvekkil şirketin ismi ABC ise bunlar ABC-sek ismini kulanıyor ve aynı ürünün satımı yapılıyor. Burada sorum şu; savcılığa suç duyurusunda bulunmak istiyorum ama asıl sorun müvekkiln uğramış olduğu maddi manevi tazminat, çok göreceliği olan manevi tazminat için değer sorunum var. Bunun yanında müvekkilin şirket ismi için tescil başvurusu çok önce yapılmış. Davayı fikri ve sinai mahkemelerinde açmam gerekir diye düşünüyorum, öncelikle doğru mu? Yani ismimi kullandığı için fikri ve sinai mahkemelrinde manevi tazminat, ticaret mahkemesinde şirketi zarara soktuğu için maddi ve manevi tazminat şeklinde mi açmalıyım? Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
Old 27-05-2011, 14:03   #2
didemoz

 
Varsayılan

Merhaba

Müvekkilinizin kullandığı isim marka olarak tescilli ise ve başka bir gerçek veya tüzel kişi bu markayı veya iltibas yaratacak derecede benzerini izinsiz olarak kullanıyor ve bu isim ile piyasaya ürün veya hizmet arzediyorsa 556.sKHK'nın 61/A maddesi uyarınca tecavüz eden aleyhine suç duyurusunda bulunabilir, ürünlerin toplatılmasını ve markanın kullanıldığı her türlü eşyaya el konulmasını talep edebilirsiniz. Maddi ve manevi zararın tazmini için ise fikri ve sınai haklar hukuk mahkemeleri nezdinde marka hakkına tecavüz davası açabilir ve mahkemeden tecavüzün durdurulması ile maddi ve manevi tazminat talep edebilirsiniz. Zarar olarak yoksun kalınan kazancı talep edebilirsiniz. KHK'nın 66. maddesine göre seçimlik olarak
a) Marka hakkına tecavüz edenin rekabeti olmasaydı, marka sahibinin markanın kullanması
ile elde edebileceği muhtemel geliri veya
b) Marka hakkına tecavüz edenin, markayı kullanmak yoluyla elde ettiği kazancı
c) Marka hakkına tecavüz edenin, markayı bir lisans anlaşması ile hukuka uygun şekilde
kullanmış olması halinde ödemesi gereken lisans bedelini talep edebilirsiniz.
Marka hakkına tecavüz eden tarafından markanın kötü veya uygun olmayan bir şekilde kullanılması sonucunda, markanın itibarı zarara uğramış ise bunun için ayrıca tazminat isteyebilirsiniz. Eğer izinsiz marka kullanımı var ise davayı fikri sınai mahkemelerinde açmanız gerekir. Bu nedenle ticaret mahkemelerinde açacağınız bir dava görevsizlik kararı ile sonuçlanır.

iyi çalışmalar dilerim.

Av. Didem Özkuyu
Old 29-05-2011, 14:09   #3
Av. Ekinekin

 
Varsayılan

Didem Hanım öncelikle zaman ayrıp mesaj attığınız için çok teşekkür ederim. Olayda, aslında marka başvuru tarihi bundan 10 ay önce bildiğim ve araştırdığım kadarı ile başvuru tarihi yeterli oluyor. Maddi tazminat için; fazlaya ilişkin hakkımı saklı tutarak bir miktar belirleyebilirim ama manevi olarak miktarda sıkıntım var, sonuçta evet müvekkil şirketin ismini kullanarak satım yapıyor fakat benim ticari ortamda itibarımı bu durum zedelemiyor. Bu durum biraz kafamı karıştıryor. Tekrar teşekkürler, iyi çalışmalar.
Old 30-05-2011, 13:31   #4
Av.Duygu Işık Behrem

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım,
Şayet siz, marka tescil başvurunuzu yaptıysanız ve 10 aylık bir süre geçtiyse zaten markanız bültende yayınlanmış demektir. Muhtemelen şu anda itiraz sürecinde yahut noksan tamamlama aşamasındasınız.

556 S. KHK m.9/son fıkra uyarınca;
"Markanın sahibine sağladığı haklar, üçüncü kişilere karşı marka tescilinin yayın tarihi itibarıyla hüküm ifade eder. Marka tescil başvurusunun bültende yayınlanmasından sonra gerçekleşen ve marka tescilinin ilan edilmesi halinde yasaklanması söz konusu olabilecek fiiller nedeniyle başvuru sahibi, tazminat davası açmaya yetkilidir. Mahkeme, öne sürülen iddiaların geçerliliğine ilişkin olarak tescilin yayınlanmasından önce karar veremez." şeklinde düzenleme mevcuttur. Bu doğrultuda maddi-manevi tazminat davanızı Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde açmanız mümkündür. Ayrıca manevi tazminat ile "itibar tazminatı" tamamen ayrı kavramlar. Bu bakımdan 556 S. MarkKHK'yı ve Yargıtay kararlarını iyi incelemenizi öneririm. Bunlar farklı kalemler halinde isteniyor ve "itibar tazminatı"na çok zor ve nadiren hükmolunuyor.

İtibar tazminatı yönünden düzenleme m.68'de yerini bulurken, maddi ve manevi tazminat kalemleri m.62'de düzenlenmiştir.

Alıntı:


MARKANIN İTİBARI

MADDE 68 - Marka hakkına tecavüz eden tarafından markanın kötü veya uygun olmayan bir şekilde kullanılması sonucunda, markanın itibarı zarara uğrarsa, marka sahibi, bu nedenle, ayrıca tazminat isteyebilir.

İtibar tazminatını, manevi tazminat ile karıştırmamak gerekir. İtibar tazminatına neden olarak gösterilebilecek olan koşullar; kötü üretim, uygunsuz tarzda piyasaya sürme, markanın kötü şekilde kullanılması gibi sebeplerle markanın itibarının zarara uğratılmış olmasıdır. Oysa manevi tazminatta şahsiyete ilişkin hakların, (şirket için de olsa) şirkete ilişkin güvenin,imgenin zedelenmesi , tecavüze uğraması söz konusudur. Yani manevi tazminat istemek için illa ki kötü üretim olması gerekmez, tecavüz edenin markaya kusurlu olarak tecavüz etmiş olması yeterlidir.

Sizin buradaki avantajınız davalınızın eski bir çalışanınız olmasıdır.Zira kötü niyeti açık şekilde ortadadır. Manevi tazminat miktarını şirketin geçmişini, piyasada yarattığı güveni, karşı yanın tecavüz faaliyetlerinin kapsamını düşünerek değerlendirebilirsiniz. Burada değerlendirmeyi yapacak olan tamamen siz ve müvekkilinizsiniz. Bu konuda şu şudur, bu kadar isteyin demek hiç doğru olmaz. Sadece müvekkilinize talebinizin olumsuz neticelenmesi halinde doğabilecek sonuçları anlatın, kazancının ve kaybının ne kadar değişebileceğini açıklayın ve kararı kendisine bırakın. Kişisel görüşümü sorarsanız az bile olsa bir miktar manevi tazminat mutlaka isteyin. Zira marka tecavüzü olduğu tespit edildiği hallerde, çok genel olarak manevi tazminata hükmolunmaktadır. Bu tamamen hakimin takdirine bağlı bir husustur.

Ayrıca tüm bunların yanında TTK haksız rekabet hükümlerini de davanızı açmadan önce değerlendirin ve dilekçenizde yer verin.

Yine anladığım kadarı ile işletme adına da tecavüz söz konusu. Buradan hareketle;
şayet tarafların ticaret unvanları da karıştırılacak kadar benzer ise ticaret unvanının terkinini de talep edebilirsiniz.

Alıntı:
TTK m. 54; Ticaret unvanı kanuna aykırı olarak başkası tarafından kullanılan kimse, bunun men'ini ve haksız kullanılan ticaret unvanı tescil edilmişse kanuna uygun bir şekilde değiştirilmesini veya silinmesini ve zarar görmüş ise, kusur halinde bunun da tazminini istiyebilir

İyi çalışmalar,
Old 16-10-2011, 23:43   #5
Av.Bilgin Elial

 
Varsayılan

Burada işçinin eylemi haksız rekabet, kurduğu şirketin eylemi marka tecavüzü denilebilir mi? Yani davalı eski işçiden haksız rekabet nedeniyle tazminat, davalı şirketten marka tecavüzü nedeniyle tazminat mı istenmelidir?
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Fikri ve Sinai Haklar uugur Meslektaşların Soruları 2 09-05-2011 08:02
Ankara 2. fikri sinai haklar mahkemesinde bir dosyaya bakacak arkadaş arıyorum sarissa Şehirlerarası Nöbetçi Avukat 1 25-02-2011 16:12
Ayıp iddiasında Fikri Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi görevli midir? Semanur Meslektaşların Soruları 3 30-12-2009 14:58
fikri ve sinai haklar ceza mahkemesi ekinbeste Meslektaşların Soruları 1 09-03-2009 10:47
Fİkrİ Ve SinaÎ MÜlkİyet Hukuku Iii. Sertİfİka Programi Admin Adliye Duvarı 2 23-02-2008 14:12


THS Sunucusu bu sayfayı 0,08311009 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.