Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Hukuk Haberleri Hukuk Haberleri, duyuruları, güncel hukuki gelişmeler. [Haber Ekleyin]

İnternetin güvenli kullanımına ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Kararı

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 10-05-2011, 13:27   #1
Av. Gülgün

 
Varsayılan İnternetin güvenli kullanımına ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Kararı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nca (BTK) hazırlanan İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar 22 Ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe girecek.

22.02.2011 tarihli karar adrestedir:

http://www.tk.gov.tr/duzenlemeler/Hu...K-10-91sss.pdf


İnternetin Ölüm Tarihi:22 Ağustos 2011 başlıklı yazı:

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nca (BTK) hazırlanan İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar 22 Ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu uygulamayla kullanıcılar BTK'nın belirlediği 4 internet filtresinden birini seçmek zorunda bırakılacak. Filtreyi aşmak suç sayılacak. Filtre kıstasları ise tamamen BTK tarafından belirlenecek. Bu uygulama dünyada Çin, Küba, İran gibi internetin tutuklu olduğu ülkelerde kullanılıyor.

Hazırlayan: Sercan Tezcanoğlu

Geçtiğimiz günlerde basının gündemine gelen yasaklı kelimeler listesi büyük tepki almıştı. Ancak bu yasaklı kelimeler listesinin buzdağının görünen kısmı olduğu çok geçmeden ortaya çıktı.

Dayanağı nedir?

5809 sayılı Kanunun 4’üncü 6’ncı ve 50’inci maddeleri ile 28.07.2010 tarihli ve 27655 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği’nin 10’uncu maddesi hükümleri kapsamında, BTK tarafından hazırlanan “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı” 22 Şubat 2011 tarihinde 2011/DK-10/91 no’lu karar ile onaylanarak, “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar”ın 22 Ağustos 2011’de yürürlüğe girmesine karar verildi.

22 Ağustos'ta devreye girecek sistemde internete devlet daha doğrusu BTK tarafından belirlenen 4 filtre tipinden birini seçerek girebileceğiz. Filtreyi aşmak ya da aşmaya çalışmak suç sayılacak. Ayrıca internet servis sağlayıcıları filtrelerin aşılmasını engellemekle sorumlu tutuluyor, aksi halde onlara da ağır para cezaları öngörülüyor.

Ben giriyorum, siz de girinden Ben de giremiyorum artıka...

Düzenlemeye göre 4 tip filtre yer alacak. Aile, çocuk, yurtiçi ve standart paket. Her internet abonesi bunlardan birini seçmek zorunda kalacak. Bu filtre tipini internet kafelerde uygulanan Websense filtresine benzetebiliriz. Yani sadece internet kafenin belirleyebildiği sitelere girebileceksiniz. Bu tür filtre sistemleriyle içeriğinde sorun olmasa bile birçok sitenin filtreye takıldığı kullanıcılar tarafından biliniyor.

Git gide uçsuz bucaksız bir dünya olma yolunda ilerleyen interneti güvenli internet sloganının arkasına sığınarak terbiye edilmiş internete dönüştürecek bu uygulamanın dünyada sınırlı sayıda örneği var. Bu örneklerde Çin, Küba, İran gibi internetin sıkı bir sansür altında tutulduğu ülkelerle sınırlı.

Bu uygulamayla ilgili olarak Yeni Medya Düzeni için bir makale yazan Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. Mutlu Binark, 22 Ağustos'ta uygulamaya girecek bu esaslara karşı durulması gerektiğini belirtmişti.

Binark bu görüşüne destek olarak bu sistemin internet kullanıcılarını sınıflandırdığını ve bu esaslarla internetteki zararlı içerikten korunma adı altında internetin sınırlandırıldığını ifade etti.

Bu tür filtreler şu anda da var

Bu tür filtre sistemleri işletim sistemleri, internet servis sağlayıcılar ya da internetten bulunabilecek programlar sayesinde isteyen kullanıcılar tarafından zaten istenildiği zaman kullanılabiliyor. Yani zaten kullanıcı böyle bir opsiyona sahip. Ancak BTK'nın uygulamasıyla bu durum bir opsiyon olmaktan çıkıp zorunluluk haline geliyor.

Binark, Bu usul ve esasların arkasındaki zihin örüntüsünün kendi yurttaşını birey olarak görmediğini, onun adına eylemeye muktedir olarak sadece kendini ve kendinin mutlak otoritesini ve bu mutlak otoritenin doğruluğunu gördüğünü belirtmek gerekir. Bu anlamda burada herşeyi bilen muktedir özne BTK ve muteber vatandaşlar da İnternet erişim özgürlükleri ile İnternet ortamında seçme haklarının “onların iyilikleri adına” ellerinden alınmasına rıza gösterenlerden oluşmakta. Devlet eliyle, filtreleme uygulamasının topyekünleştirilmesine ve zorunlu kılınmasına yol açacak bu uygulamanın benzer örnekleri ancak Çin Halk Cumhuriyeti, Küba, İran, Tayland gibi yurttaşlarının siberuzama erişimini sınırlandıran ve engelleyen ülkelerden verilebilir diyerek uygulamanın zararlarına dikkat çekti.

TWITTER'DA 22 AĞUSTOS DEPREMİ... SERDAR KUZULOĞLU İNTERNETİN ÖLÜM TARİHİ İÇİN NE DİYOR? TIKLAYIN

Binark, Bu internet filtresi uygulamasıyla, birey korumacı ve kollamacı bu muhafazakar ideoloji tarafından pasifize edilmekte, zihni “tek doğru, tek renk, tek söylem” çağrısına uymaya, sağduyuya davet edilmektedir. Bu nedenle, Ağustos 2011’den itibaren İnternet ortamına erişimde aklını kullanmaya muktedir bireyin akıl ve irade özgürlüğünü elinden alan bu usul ve esaslara karşı durmak, yürürlüğe girmesine itiraz etmek gereklidir diye de yazdı.

Türkiye'de internet nereye gidiyor?

BM desteğiyle Freedom House tarafından Nisan 2011 de yayınlanan İnternette Özgürlük Raporu’na göre, Türkiye’nin “kötü puan’ını 42'den 45'e yükselterek” internete erişim özgürlükleri konusunda geriye doğru gitmeyi sürdürüyor.

Bu uygulamayla BTK, kimin hangi siteye girebileceğine, hangi blogu okuyabileceğine, hangi tartışma grubuna katılabileceğine kendi kendine karar vermiş olacak. İstediği herhangi bir siteyi, sayfayı kara listeye alarak sizin ulaşmanızı engelleyebilecek. Böyle Türkiye'nin İnternette Özgürlük Raporu'nda kendini İran ve Çin'in arasında bulması sandığınız kadar uzak bir gelişme değil.

Standart paket sansürsüz değil mi?

En özgür gibi görünen Standart paket de bir filtre paketi ve BTK tarafından belirlenen erişim engellerine ve kara listelere tabi. Yani YouTube kapalıyken önceden DNS ile girebiliyordu. Ancak bu paket altında erişimi engellenmiş YouTube'a girmek mümkün olmayacak.

Dava açıldı

IPS İletişim Vakfı-Bianet, 13 Nisan 2011 tarihinde “yürütmenin durdurulması” talebiyle, söz konusu usul ve esaslara karşı Danıştay’a iptal davası açtı. Vakıf, Danıştay’a yaptığı başvuruda BTK’nın aldığı yeni kararın yasal dayanaktan yoksun olduğunu ve Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle tanınan temel hak ve özgürlükleri ölçüsüz şekilde kısıtladığını belirtti. Vakıf adına başvuruda bulunan avukat Ayşe Altıparmak, BTK’nın keyfi bir şekilde yasaklı siteler listesi hazırlayabileceğini, çocukları zararlı içerikten korumak için ebeveynlerin yerine devlet eliyle karar verilmesinin doğru bir uygulama olmadığını belirterek, “Gerek Avrupa Birliği gerekse Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Komisyonu çocuklar gibi zarar görmesi mümkün grupları korumak için yasal önlemler almaktansa özdenetim yollarına gidilmesini teşvik etmektedir. Bu nedenle, üye ülkeler ev ve okul bilgisayarları ile internet kafelerde filtre programlarının kullanılmasını teşvik etmeli ama devlet düzeyinde filtreleme girişimlerinden her ihtimalde kaçınmalıdır” açıklamasında bulunmuştu.

BTK'dan ses yok

Twitter'da ve internette kıyametler koparken filtrelerin mucidi BTK'dan herhangi bir açıklama gelmedi.

22 Ağustos Twitter'da dünya trendi oldu

Haberin CNNTurk.com'da yayımlanmasının ardından Twitter'da büyük bir hareketlilik başladı. 22agustos Türkiye'de trend olarak listeye girerken konuyla ilgili tweet yağdı. Hızla artan tweetlerle birlikte 22agustos dünyada da 1 numaralı trend oldu.

Kaynak : http://www.cnnturk.com/2011/bilim.te...olum.tarihi.22
Old 15-05-2011, 08:18   #2
Av.Ozan Kayahan

 
Varsayılan

İnternetin başka alanlara benzemediğini , devletlerin interneti kuşatamayacağını hala anlamadılar. Bu filtreler gelse dahi biz yine yolunu bulup bu fitreleri aşacağız.
Old 15-05-2011, 21:46   #3
Av.Barış

 
Varsayılan

yazılımsal önlem alacaklar. tahminen dns adreslerini kısıtlama yaluna başvuracaklar ancak çözüm yolları sınırsız.
daha önce youtube örneğinde görmüştük.

illa ki insana suç işletecekler
Old 22-05-2011, 13:29   #6
Av.Ozan Kayahan

 
Varsayılan

Kanaatimce BTK'nın 22 Ağustosta yürürlüğe girecek usul ve esaslarının bu kadar korku uyandırmasının en büyük sebebi şeffaflığın olmayışı malesef. Örneğin biz bugün kaç tene sitenin kapatılmış olduğunu bilmiyoruz. Bu veriler kamuoyuna açıklanmıyor.

Ancak linkteki haberde de görüleceği üzere BTK yaptığı toplantı ile internet medyasına bilgi vermiş.


http://www.haberx.com/btk_internet_m...64,572 ).aspx
Old 22-05-2011, 16:04   #7
Av.Kaan

 
Varsayılan

Madde 7 fıkra 4'ü ben mi yanlış anlıyorum?

Bu filtrelemeyi (güvenli internet hizmeti) tercih etmeyem kullanıcı standart profil üzerinden hizmet alır" diyor.

Acaba yorum yapan meslektaşlarım okumadan mı yorum yaptı, oksa benim Türkçem mi kıt?
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Şuf'a hakkı kullanımına ilişkin çelişki! nefise Meslektaşların Soruları 7 26-07-2023 08:09
İnternetin Güvenli Kullanımıyla İlgili Hukuki Düzenlemeler Hakkında Değerlendirme Doç. Dr. Özge Yücel Hukuk Sohbetleri 6 14-05-2011 07:38
Antalya 1. Asliye Cezadaki bir dosyadan son karara ilişkin bilgi hakikiavukat Şehirlerarası Nöbetçi Avukat 1 25-11-2010 17:48
İmar Bankası hazine bonolarının ödemelerine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı yayınlandı aslihanalaca Hukuk Haberleri 8 30-07-2007 18:07


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03524303 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.