Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Murisin taşınmazındaki ağaçların mülkiyeti

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 26-03-2011, 11:31   #1
av.kadirpolat

 
Varsayılan Murisin taşınmazındaki ağaçların mülkiyeti

Sayın meslektaşlarım,

Soruyu örnekseme üzerinden anlatmaya çalışacağım.

Müvekkil-A
Müvekkilin babası-B (ikinci miras bırakan)
Müvekkilin dedesi-C (birinci miras bırakan)

Müvekkil A'nın babası B, C nin sağlığında edinmiş olduğu taşınmaz üzerine fıstık ve zeyin ağaçları dikiyor ve bu dikimden birkaç yıl sonra C vefat ediyor. Sonraki süreçte ağaçların bakımını B üstlenmeye devam ediyor.

B öldükten sonra, C nin diğer mirascıların ortaklığın satış sureti ile giderilmesi için dava açıyor.

Şimdi müvekkil A, babası B nin dededi C nin taşınmazlarındaki ağaçların bedelinin, satışta nazara alınarak kendisine aidiyetini isteyecek. Ancak mirasçılardan çoğu bu ağaçların B tarafından dikildiğini kabul etse de bir kaç tanesi kabul etmiyor.

Öğrenmek istediğim; (*)Burada ne tür dava açmamız gerekiyor; (*) Dava dilekçemde nelere talep etmem gerekiyor; (*) ağaçları B nin ekmesini bir kısım mirascıların kabul etmesi, bazıların kabul etmemesi nasıl bir sonuca yol açar; (benzer davayla ilgili örnek dava dilekçesi ve içtihat var ise sunmanızı da rica ederim)

Şimdiden teşekkürler.
Old 26-03-2011, 12:53   #2
kezzy

 
Varsayılan

Paydaşlığın (ortaklığın) satış suretiyle giderilmesine ilişkin davalarda taşınmaz üzerinde bulunan bina, ağaç gibi bütünleyici parçanın (muhtesat) kime ait olduğu konusunda uyuşmazlık olup da bunlar üzerinde bazı paydaşların (ortaklar) hak iddia etmeleri ve öncelikle bu uyuşmazlığın giderilmesini istemeleri halinde eğer bunların değeri sulh mahkemesinin görevine giriyorsa olay bir hadise olarak, sulh mahkemesinde çözümlenir. Aksi halde o paydaşa görevli mahkemede dava açmak üzere HUMK.'nun 567.maddesi hükmü uyarınca on(10) günlük yasal süre verilmelidir. Yasadan doğan bu süre kesin olup kısaltılamaz ve uzatılamaz.Bu süre içerisinde dava açılırsa sonucun beklenmesi, açılmaz ise o konuda uyuşmazlık yokmuş gibi davaya devam edilmesi gerekir.
Paydaşlığın (ortaklığın) satış yoluyla giderilmesi halinde dava konusu taşınmaz üzerinde bina, ağaç vs gibi bütünleyici parça (muhdesat) varsa bunların arzla birlikte satılması gerekir. Ancak muhdesatın bir kısım paydaşlara (ortaklara) ait olduğu konusunda tapuda şerh varsa veya bu hususta bütün paydaşlar (ortaklar) ittifak ediyorlarsa ve muhdesat arzın değerinde bir artış meydana getiriyorsa bu artışın belirlenmesi için dava tarihi itibariyle arzın ve muhdesatın değerleri ayrı ayrı tespit edilir. Belirlenen bu değerler toplanarak taşınmazın tüm değeri bulunur. Bulunan bu değerin ne kadarının arza ne kadarının muhdesata isabet ettiği oran kurulmak suretiyle belirlenir. Satış sonunda elde edilecek bedelin bölüştürülmesinde bu oranlar esas alınarak yapılır. Muhdesata isabet eden kısım muhdesat sahibi paydaşa, geri kalan bedel ise payları oranında paydaşlara (ortaklara) dağıtılır.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Bu ağaçların mülkiyeti kimin? Brusk Meslektaşların Soruları 11 27-04-2010 14:08
Hazine arazisi üzerine dikilen ağaçların bedelinin istenmesi üye31194 Meslektaşların Soruları 0 19-01-2010 12:02
ağaçların mülkiyeti için hangi davayı açmalıyım?Lütfen acil cevap Av.Arzu Erkan Meslektaşların Soruları 4 06-05-2009 08:45
tarla sınırının değişmesi - ağaçların mülkiyeti Av.Arzu Erkan Meslektaşların Soruları 0 28-04-2009 14:29
başkasının arsasında bulanan ağaçların hukuki durumu Hukuka Saygı Meslektaşların Soruları 0 03-06-2008 11:52


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04766798 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.