Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Vasiyetname-Saklı Pay

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 17-10-2010, 01:12   #1
Av. Eugen Huber

 
Varsayılan Vasiyetname-Saklı Pay

Sayın meslektaşlarım. Olayın özeti: Muris, 16.1.2010'da ölüyor. Mirasçıları: 10 adet yeğeni+eşi. Muris, vasiyetname ile 3 dairesinden ikisini 2 yeğenine; diğerini ise eşinin ilk kocasından olma (üvey) oğluna bırakmış. Eşi vasiyetname esnasında alzheimer. Saklı payına tecavüz var. Ancak alzheimer olan eş de Ağustos 2010'da ölüyor. Yeğenlerinden biri tenkis davası açıyor. Saklı payının iadesini istiyor. Bilindiği gibi yeğenin saklı payı yok. Bu arada ölen eşin tek mirasçısı evlerden biri lehine vasiyet yapılan kişi ve o, vasiyetnameyi şifahen kabul ediyor. (Yani, annesinin saklı payı ile ilgili bir isteği yok)
Sorum: 1. Saklı payı olmayan yeğenin açtığı davada hakim re'sen ölen eşin saklı payını gözetir mi?
2. Ölen eşin tek mirasçısının saklı payı talep etmesinin zamanaşımı ne zaman başlar?
Not: Vasiyetname açlıması Sulh Hukukta devam ediyor. Alzheimer olan eşe tebligat yapıldı. Şimdi o da öldüğünden (alzheimer olduğu için) tek oğluna da tebligat yapılmaya gerek var mı?
Teşekkür ederim.
Old 29-10-2010, 17:20   #2
Av. Nevzat Yağız

 
Varsayılan

1- Tenkis davasında davacı en fazla kendi saklı payını alabileceğinden, hakim tabii olarak diğer tüm mirasçıların (yani ölen eş dahil) yasal miras payları ile murisin tasarruf nisabını hesap edip bunu ayıracak ve kalan kısmı (yani davacının en fazla saklı payını) davacıya verecektir.

2- Zaman aşımı öğrenme ile başlayacağından ve vefat eden annenin söz konusu vasiyetnameyi bildiği ispat edilemeyeceğinden, onun oğlu için zamanaşımı "Annesinin saklı payına (olayımızda saklı payı yasal miras hakkının tamamıdır) tecavuz edildiğini öğrendiği tarihte yani annesinin vefatından sonra vasiyetnameyi öğrendiği tarihte başlayacaktır diye düşünüyorum.
Old 29-10-2010, 18:05   #3
Av. Eugen Huber

 
Varsayılan Sayın meslektaşım

Cevabınız için teşekkür ederim. Ancak vasiyetnamenin iptali davası açan kişi yeğen. Ve saklı payı yok. Olmayan payı için dava açıyor??
Old 07-08-2015, 15:24   #4
UNLUTURK

 
Varsayılan

Vasiyetnamenin iptali için 2 sebep olabilir.
1.-Saklı payına tecavüz,
2.-Vasiyetnamenin geçersizliği,
Dolayısıyla saklı pay sahibi olmaya gerek yoktur. Vasiyetname iptal edildiğinde alacak hakkı olan hukuki yarar oluşacağından dava açabilir. Ama sadece vasiyetnamenin geçersizliğini ileri sürer yoksa saklı payı olmadığından bundan bahsedemez.
Konu çok eski olduğundan sonunu da merak ettim. Paylaşır mısınız?
Kolay gelsin.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Vasİyetname-tenfİz Deniz Karakaş Meslektaşların Soruları 1 17-09-2010 11:05
Takİp Talebİnde Fazlaya İlİŞkİn Haklarin Sakli Tutulmasi ATARAS Meslektaşların Soruları 1 31-08-2010 14:59
Vasİyetname alev Meslektaşların Soruları 7 18-08-2008 11:34
Kismİ Davada, Fazlasi Üzerİnde Sakli Tutulan Talepler... Ramazan NARİN Hukuk Soruları Arşivi 0 11-03-2006 23:52


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04542494 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.