Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

İlamsız takipte yetkiye ve borca itiraz

Yanıt
Old 11-07-2010, 13:44   #1
hakikiavukat

 
Mutlu İlamsız takipte yetkiye ve borca itiraz

Bir müvekkilim , bir şirketle belli bir iş yapmak hususunda şifahi olarak anlaşıyor.Ancak anlaşma konusu işin yapılabilmesi için iş sahibinin bazı belge ve dökümanları müvekkilime vermesi gerekli. Bu arada müvekkilim işe başlıyor ve bir aşamaya kadar getiriyor. Hatta işteki ilerlemeyi görüp , iş bedeline mahsuben müvekkile bir kısım ticari mallar gönderiyor ancak fatura kesmiyor.

İş sahibi bu dökümanları zamanında vermeyince iş zamanında tamamlanamıyor tabi. Daha sonra iş sahibi işimi zamanında teslim etmediniz , sözleşmeyi feshediyorum , yaptığım ödemeleri iade edin diye tarafımıza ihtar çekiyor .

Biz ise cevabi ihtarda , işin teslim edilememesinin kendisinden kaynaklandığını , sözleşmenin de haksız olarak feshedildiğini belirterek , kendisine 1 ay süre verdiğimizi , bu süre içinde belgeler teslim edilirse işe devam edeceğimizi , aksi halde , iş bedelinin ödenmeyen kısmının da tarafımıza ödenmesini istedik.

Bu olaylardan sonra karşı taraf borç sebebi olarak " şirketin uğradığı maddi zararı " yazıp , kanımca gönderdiği malların bedelini tahsil amacıyla kendi ikametgahında ilamsız icra takibine geçmiştir ve takipte ne ihtarlardan ne de sözleşmeden bahsetmemiştir.

Şimdi yetkiye ve borca itiraz edeceğiz. Sormak istediğim husus ise karşı taraf takipte sözleşmeye dayanmadığına göre takibi borçlunun ikametgahında açması gerekmez mi ? Bu yönden itiraz edeceğim. Aynı zamanda karşı tarafın elinde yazılı bir belge yok ( ihtarname haricinde ). İtirazımıza karşı itirazın iptali yoluna gidecek büyük ihtimal. Acaba itirazın iptali talebini inceleyen mahkeme , takibin sözleşmeye dayandığını varsayıp yetki itirazını alacaklının ikametgahı da yetkilidir diye reddeder mi ?

Son olarak iş eksik belgeler nedeniyle tamamlanamadığı için , tevdi mahalli tayini istenememiştir.Acaba bu husus aleyhimize bir durum oluşturur mu ?
Old 11-07-2010, 21:49   #2
SUCCEED

 
Varsayılan

Borçlunun ikametgahı icra daireleri yetkilidir. İtirazın iptali davasında hakim icra takibine sunulmayan belgeye göre yetkili icra dairesinde takibin açıldığına karar veremez.
Old 12-07-2010, 15:54   #3
M.SERDAR DEMİRTAŞ

 
Varsayılan

Aranızdaki sözleşme ve alacak-borç ilişkisini kabul ederseniz ; yetkili olan alacaklının ikameti mahkemesi ve icra dairesidir.
Old 12-07-2010, 16:21   #4
av.sebahattin

 
Varsayılan

Borçlar Kanunun 73/1 maddesine göre para borçlarının ifa edileceği yer alacaklının ikametgahıdır. Dolayısıyla daire yetkilidir.

Anladığım kadarıyla bir eser sözleşmesi söz konusudur ve müvekkiliniz de müteahhittir. Eser sözleşmelerine göre, iş anlaşmaya göre iş sahibine teslim edilmediği müddetçe, ücret talep etmek hukuken mümkün değildir. İşin bitirilmemesi işveren yüzünden söz konusu olması hali ise istisnadır.
Old 12-07-2010, 17:12   #5
hakikiavukat

 
Varsayılan Bilmiyorum nasıl bir cevap olur ?

" Sayın .................... İcra Müdürlüğü , söz konusu takip bakımından yetkili değildir. Zira , ilamsız icrada genel yetkili icra dairesi , borçlunun ikametgahı dairesidir. Takipte borçlu durumunda bulunan müvekkilimin ikametgahı B......... olduğundan yetkili icra dairesi B............. İcra Daireleridir. Tarafımıza tebliğ edilen ödeme emrinde “ şirketin uğradığı maddi zarar “ dışında borcun sebebi gösterilmediğinden başka bir yetki hükmünü nazarı dikkate almak mümkün değildir. Her ne kadar BK 73 /1 gereği para borçlarının ifa yeri alacaklının ikametgahı ise de müvekkilim şirketin takip alacaklısına herhangi bir borcu bulunmamaktadır ve takip “ şirketin uğradığı maddi zarar “ kaydıyla açılmıştır. Bu açıklamaldan da anlaşılacağı üzere muhakemeye muhtaç bir iddiadan ibaret bulunan alacağın para borcu gibi değerlendirilip alacaklının kendi ikametgahında takip açması usul ve yasaya aykırıdır.
İşbu nedenlerle icra dairesinin yetkisine açıkça ve ayrıca itiraz ediyoruz."


Şöyle bir cevap vereyim diyorum. Acaba sizler ne düşünürsünüz.
Old 12-07-2010, 17:12   #6
Av.Özgür KARABULUT

 
Varsayılan

Merhabalar;

Borçlu taraf aradaki sözleşmeyi inkar ediyorsa bu durumda BK md. 73 ve dolayısı ile HUMK md. 10'a dayanarak yetkili icra dairesinin alacaklının ikametgahı icra dairesi olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu açıdan Sn. Serdar Demirtaş'ın mesajına katılıyorum.

Olayda, alacaklının yetki konusunda seçimlik bir hakkı vardır. Genel yetkili (borçlunun yerleşim yeri) ve özel yetkili (HUMK md. 10'a göre sözleşmenin ifa yeri veya yapıldığı yer, alacaklının yerleşim yeri) icra dairelerinden herhangi birinde icra takibini başlatabilir.

Ancak, siz itirazınızda aynı zamanda sözleşmeden ve ihtarnamelerden söz ederseniz alacaklının ikametgahı mahkemesinin de yetkisini kabul etmiş olacaksınız.

İtirazın iptali davasında mahkeme öncelikle (icra mahkemesince incelenmesi gereken) yetki itirazını inceleyerek sonuca göre karar verecektir.

Saygılarımla...
Old 12-07-2010, 17:15   #7
Av.Özgür KARABULUT

 
Varsayılan

Sn. Hakikiavukat, mesajlarımızı aynı anda yazmışız .

Takdiri size ait olmak üzere (), yazmış olduğunuz itiraz (eldeki verilerle), HUMK md. 10'a dayanma ihtimalini ortadan kaldırmaktadır.

Bir de anlaşma konusu işin yapılacağı yer neresidir?

Saygılarımla...
Old 12-07-2010, 18:04   #8
av.sebahattin

 
Varsayılan

Sayın hakikiavukat, bence itiraz dilekçesinde bu kadar detay vermeniz ileride sizin aleyhinize olacaktır. Alacaklı tarafa hiç bir borcumuz bulunmamaktadır. Yetkili icra dairesi ...........olduğundan yetki yönünden de itiraz ediyoruz. Bu nedenlerle, takibin durdurulması ve itirazımızdan bir örneğinin alacaklı tarafa tebliğini talep........ etmeniz yeterlidir.
Old 12-07-2010, 18:08   #9
hakikiavukat

 
Mutlu Teşekkürler

Tüm arkadaşlara pek kıymetli paylaşımları için teşekkür ediyorum. Ben de ayrıntıları silip sadece borçlu olmadığımızı ve yetkiye itiraz ettiğimizi bildireceğim. Görülüyor ki bazen en iyi cevap en sade ve en kısa olanı oluyor. Tekrar teşekkürlerimi sunarım.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
İlamsız Takipte Faize İtiraz Av.Gamze Korkmaz Meslektaşların Soruları 12 11-05-2011 12:18
kambiyo senedine dayalı takipte borca itiraz Onur Özsoy Meslektaşların Soruları 3 19-05-2010 00:19
İlamsız icrada ihtiyari takip arkadaşlığı, yetki ve borca itiraz sorunsalı Av. Ferhat BÜYÜKADA Meslektaşların Soruları 5 09-09-2009 11:21
ilamsız takipte yetkiye itiraz edilmesi halinde aes Meslektaşların Soruları 3 28-03-2007 22:25
icrada yetkiye ve borca itiraz tiyerianri Meslektaşların Soruları 11 27-03-2007 22:53


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05546808 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.