Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

YurtdiŞinda Sosyal Ve Ekonomİk Durum AraŞtirmasi!

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 31-05-2010, 14:59   #1
furugferruhzad

 
Varsayılan YurtdiŞinda Sosyal Ve Ekonomİk Durum AraŞtirmasi!

ACİL YARDIM!
Sayın meslektaşlarım;
Müvekkilim olan türk anne D. Türkiyede türk baba A.ile evleniyor.Evlenmeden önce gerçekleştirilen cinsel ilişki sebebiyle hamile kalıyor ve hamile kaldığı erkek olan A.ile evleniyor.Evlilik devam ederken eşi ile aralarında çıkan tartışmalar sebebiyle Almanya'ya gidiyor ve çocuğunu orada doğuruyor.Anne D. de aynı zamanda Almanya'da doğmuş büyümüş ve orada halen okumakta olan bir alman vatandaşı.(Türk bir ailenin kızı).Bana çocuğuna pasaport çıkartamadığını bu yüzden Türkiyeye gelemediğini çocuğun babasına babalık davası açmak istediğini söyledi.Bana göre babalık davası açmakta hukuki yararımız yok çünkü çocuk evlilik birliği dşında ana rahmine düşsede daha sonra gerçekleşen evlenme ile evlilik birliği içinde dünyaya gelmiş.Ancak konsolosluk çocuğa pasaport çıkartmak için illaki babanın muvafakatini istiyor.Baba ise Türkiyede müvekkilim olan anne A'ya boşanma davası açmış müvekkilime kızgın olduğu için muvafkatname göndermiyor.Bu durumda çocuk Türkiyeye gelemiyor.Çocuğa pasaport çıkartmak için aile mahkemesinden izin istedik bu dava halen derdest SORUM ŞU:
Boşanma davasında bizim nafaka talebimiz var hakim sosyal ve ekonomik durum araştırmasını nasıl yapacak anne ve çocuk Almanya'da.Teşekkürler.
Old 31-05-2010, 16:12   #2
umutlaw

 
Varsayılan

Eger ki cocuk Almanyada dogmus ise ve anne 8 yildan beri Almanyada yasiyor veya suresiz oturma izni veya Alman vatandastligi varsa cocuk Alman vatandasti olur ve Alman pasapoirtu alir ve Turkiyeyede viizesiz giris yapar, Eger ki annenin sadece Almanyada Tuurk vatandasti olarak suresiz oturumu var ise ve cocugu kendi basina dogurmus ise evlilik icerisinde olsa bile esinden ayri sayilir ve cocuk annenin uzerinde kayd edilir ve yine gecici pasaport almasi mumkundur ve konsoloslukta bu uygulamaya uyar. Pasaport cikartamaz diye bir sey olamaz yoksa cocuk kacak duruma duser bu Almanya gibi bir yerde mumkun degil.

Ote yandan bayanin cocugu varsa mutlaka devletten cocuk yardimi aliyordur (bu zornlu odenektir) ogrenci ise iki olasiligi vardir eger 30 yasin altinda ise ayda en az tahminen 560 Avro burs parasi alir, ve yine eger burs alamiyorsa ogrenci olarak devletten yardim almasi ancak bir yil suresince mumkundur ve daha fazla yardim alamaz, bunun arastirmasinida disisleri bakanliginadan alman makamlarina resmi yoldan yaziyla anlasimlasi biraz zaman alir ancak mumkundur.
Saygilarimla
Old 31-05-2010, 17:31   #3
Gemici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan umutlaw
Eger ki annenin sadece Almanyada Tuurk vatandasti olarak suresiz oturumu var ise ve cocugu kendi basina dogurmus ise evlilik icerisinde olsa bile esinden ayri sayilir ve cocuk annenin uzerinde kayd edilir ve yine gecici pasaport almasi mumkundur ve konsoloslukta buna uygulamada uyar. Pasaport cikartamaz diye bir sey olamaz yoksa cocuk kacak duruma duser bu Almanya gibi bir yerde mumkun degil.

Alıntıdaki bilgilerin hukuki kaynağı nedir Sayın umutlaw? Çocuğu kendi başına doğurmamış olsaydı durum değişir miydi?

Alıntı:
Yazan furugferruhzad
1. Müvekkilim olan türk anne D. Türkiyede türk baba A.ile evleniyor.
2. Anne D. de aynı zamanda Almanya'da doğmuş büyümüş ve orada halen okumakta olan bir alman vatandaşı.(Türk bir ailenin kızı).

Sayın furugferruhzad,
hangi ifade doğru 1 mi 2 mi?
"türk anne D." kavramı hangi anlama geliyor: Vatandaşlık mı, yoksa soy bağı mı?

Saygılarımla
Old 31-05-2010, 22:28   #4
umutlaw

 
Varsayılan

Kanun No. 5901

MADDE 7- (1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.

Kanun Numarası: 5682

PASAPORT VEYA VESİKASIZ GELEN TÜRK VATANDAŞLARI:
Madde 3 - Pasaportsuz veya vesikasız, usulüne uygun veya muteber olmıyan pasaport veya vesikalarla Türkiye sınırlarına gelerek Türk vatandaşlığını iddia edenler:

B) - Nüfus hüviyet varakasından başka vesika veya delil gösterenler ise, bu vesika veya delillerin kıymeti polisçe takdir edilerek Türk vatandaşı olduklarına kanaat getirilmesi halinde Türkiye'ye kabul olunurlar.

UMUMA MAHSUS PASAPORTLAR:

Madde 15 - (Değişik madde: 19/06/1984 - KHK 240; Aynen kabul: 07/11/1984 - 3073/5 md.)

Türk vatandaşlarının umuma mahsus münferit ve umuma mahsus müşterek pasaportları yurt içinde İçişleri Bakanlığınca veya İçişleri Bakanının vereceği yetkiye göre valiliklerce, yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti konsoloslukları tarafından verilir.

Pasaport sahibi talep ettiği takdirde reşit olmayan kız ve erkek çocukları pasaportun refakat hanesine kaydolunur.

Cocuk dogduktan 24 saat icerisinde hastanede anneye veya babaya veya birlikte bir form verili, cocugun anne, baba ve sectikleri ad ve soyadi yazmalari istenilir, eger anne baba adi hanesini bos birakirsa genclik dairesi daha sonra anneyi cagirir ve gerekli formlari doldurduktan sonra kadin yanliz yasayan anne durumuna duser ve her islemi tek basina cocuk adina yapmaya yetkilidir eger ki cocugun babasinin adini dahi yazarsa ve cocugun babasi Almanyada oturum hakki yoksa kadin evli ancak ayri yasayan biri olarak kayda gecer ve usulen cocugun tum islem ve haklari anne tarafindan yurutulur.
Baba Almanyada olsaydi dahi anne genclik dairesine babanin cocuga yaklasmasini istemedigini belirtebilir, kendisini ve cocugunu muhafaza altina alinmasini isteyebilir.

Ve yine

Alıntı:
aynı zamanda Almanya'da doğmuş büyümüş ve orada halen okumakta olan bir alman vatandaşı
Alman Vatandaşlık Yasası
Madde 3
Bir federal devlette vatandaşlık aşağıda belirtilen koşullarla kazanılır:
1. Doğumla (madde 4),

Madde 4
(1) Ana veya babasından biri Alman olan çocuk, doğumuyla Alman vatandaşlığını kazanır.

Cocugun pasaportu yoktur alamaz diye bir sey bu sartlarda olmaz! ve Annesi Alman olan cocuk, Alman vatandasti oldugundan Turkiyeden babanin muvafakati aranmaz dogrudan Alman pasaportu alir ve Turkiyeye 3 aylik vizesiz seyahat eder.
Saygilarimla
Old 01-06-2010, 09:26   #5
Gemici

 
Varsayılan

Sayın umutlaw,
ikinic mesajınızda yazdıklarınızın ve belirttiğiniz kanun maddelerinin benim sorduğum soru ile ve çocuğa pasaport verilip verilmemesi ile ne alakası var. Babanın imzası olmadan pasaport vermem diyen konsolosluk bunu bilmiyor mu? Alman makamları çocuğa pasaport verirken velayet hakkına sahip olan anne ve babanın her ikisinden de imaz iatemiyor mu?

Sayın furugferruhzad,
problemin çözümü annenin mahkemeye müracaat ederek çocuğun velayet hakkını kendi üzerine almasından geçer. Bu yapıldığı takdirde hem Alman makamları hem de Türk künsolosluğu hiçbir zorluk çıkarmadan pasaport verirler. Çocuk Almanya da yaşadığı için en doğru yol Almanya'da mahkemeye müracaat etmektir.

Sayın umutlaw
ve cocugu kendi basina dogurmus ise evlilik icerisinde olsa bile esinden ayri sayilir ve cocuk annenin uzerinde kayd edilirdemişsiniz.
Çocuğu kendi başına doğuran evli kadının kocasının velayet hakkının yok olduğunu ve çocuğun annenin üzerine kaydedileceğini nerede okudunuz?

Alıntı: Cocugun pasaportu yoktur alamaz diye bir sey bu sartlarda olmaz! ve Annesi Alman olan cocuk, Alman vatandasti oldugundan Turkiyeden babanin muvafakati aranmaz dogrudan Alman pasaportu alir ve Turkiyeye 3 aylik vizesiz seyahat eder.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Yine aynı soru: Babanın evlilik içi doğan çocuk üzerindeki velayet hakkının olmadığını hangi yasa maddesi belirliyor? Yoktur olamaz dediğiniz pasaportu vermek i,çin konsolosluk babanın rızasını istiyor. Veeeeeee aynı durum Alman makamları için söz konusu.

Saygilarimla
Old 01-06-2010, 11:53   #6
furugferruhzad

 
Varsayılan

Babanın izni olmadan pasaport almak imkansız bu sebeple biz aile mahkemesinden izin istedik bu dava derdest Almanyada'da aynı konuda(velayet)davası sürmekte.Boşanma davasında sosyal ve ekonomik durum araştırması nasıl yapılacak.Mahkeme dış işleri bakanlığına yazı yazıp alman konsolosluğunamı talimat verilmesini isteyecek sorum bu.Teşekkürler.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
taahhüdü ihlal suçunda ekonomik sosyal durum araştırması ocean10 Meslektaşların Soruları 9 05-12-2012 17:47
Sosyal-ekonomik durum araştırmasına itiraz hakkaniyet_ Meslektaşların Soruları 2 22-10-2009 16:06
Ekonomik ve Sosyal Durum Araştırmasının Sonuçsuz Kalması Av.Özlem PEKSÜSLÜ Meslektaşların Soruları 8 03-02-2009 20:24
Avukatlar ve sosyal güvenlik yasasında son durum. av.sally Konumuz : Hukukçular 0 09-05-2008 15:00


THS Sunucusu bu sayfayı 0,09137297 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.