Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Evlatlık tespit ve tescili

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 31-05-2010, 10:08   #1
Avukat 29

 
Varsayılan Evlatlık tespit ve tescili

Merhaba;
Kişi 1965 yılında 3 yaşında iken halasına evlatlık veriliyor. Mahkeme kararından sonra notere gidilerek evlatlık sözleşmesi yapılıyor. Fakat ne noter ne de evlatlık alan aile durumu nüfus müdürlüğüne bildirmiyor ve evlatlık ilişkisi nüfus kayıtlarına geçmiyor.
Evlatlık alan aile evlatlık ilişkisinin resmen kurulduğunu zannediyor ve mahkemeye başvurdukları dilekçe örneği dışında ellerinde hiçbir belge yok. Kararı veren mahkeme ve işlemi yapan noter 1999 depreminde yıkılmış ve hiçbir kayda ulaşılamıyor.
Aile mahkemesinde açılacak olan evlatlığın tespiti ve tescili davasında sırf tanık ile ispat mümkün olabilir mi? Husumet yönünden davaya nüfus müdürlüğü de dahil edilecek midir?
İlginize şimdiden teşekkürler..
Old 31-05-2010, 10:21   #2
ozguruyumaz

 
Varsayılan

Öncelikle hukuk mahkemelerinde yazılı ispat kuralının istisnaları olduğunu biliyoruz.Zaten evlatlığın tespiti davasında yazılı belgeyle ispat aranacak olsaydı sizin dava açmanıza gerek kalmayacaktı, mücbir sebeplerle kaybolan bir mahkeme kararı ve kimin hatası olduğu bilinemeyen bir aksaklık var davanızda tanık dinletebileceğinizi düşünüyorum ama bu tanıkların mahşyeti önemlidir.(Yani kim oldukları) nüfus müdürlüğünü de hasım göstermeniz gerektiğini sanmıyorum netice de bu tip davalar çekişmesiz yargı konusudur.
Old 31-05-2010, 10:31   #3
Av.Hayrullah ÇUHADAROĞLU

 
Varsayılan

isim tashihi gibi davalarda dahi, dava sebebinin, başka bir isimle tanınıyor olma veya o yörede ismin farklı anlamlara geldiği gibi iddialarla açılsa bile nüfus müdürlüğü hasım gösteriliyor. Ve bu davalarda nüfus temsilcisi bir 'taraf'tan ziyade görüş bildiren bilirkişi gibi yer alıyor. Bu açıdan taraf olarak gösterilmesi kanaatindeyim. Sizin durumunuzla ilgili diğer bir husus ise; bu davalarda kişilerin, miras ile ilgili endişeleri oluyor. Bu yüzden olası bir ölüm, veya temyiz kudretinin kaybı gibi durumlarda geriye dönüşü olmayan durumlar oluşabilir. Müvekkillerinize bu yüzden bir miras sözleşmesi veya vasiyet düzenletmeniz, ilerde kaybolması muhtemel hakları korumaya faydalı olacaktır. İyi çalışmalar.
Old 31-05-2010, 11:10   #4
durgunlu

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım, elimizde aynı konu ile ilgili bir dava var. Biz mahkeme ilamına ulaşmış idik ancak noter senedi, noterlik su bastığından dolayı senede ulaşılamadı. Biz de muhtemel tarihe göre noterliğin yevmiye defterinden araştırma yaptık ve en azından yevmiye kaydını bulduk. HMUK 294'e göre tanık dinletebilirsiniz ve Nüfus Müdürlüğü'nü de hasım olarak göstermeniz gerekiyor. Kolay gelsin.
Old 04-06-2010, 10:39   #5
Avukat 29

 
Varsayılan

yorumlarınız için teşekkür ederim cok istifade ettim. tereddüt ettiğim bazı noktalar var.Acılacak davada evlatlı alan aile de hasım olarak gösterilecek midir? Ayrıca evlatlık alan baba vefat etmiş, anne yaşıyor. Bu durumun davaya etkisi ne olcaktır.? Teşekkürler..
Old 04-06-2010, 16:06   #6
ozguruyumaz

 
Varsayılan

zannedersem evlatlık alınan aileyi soruyorsunuz yani çocuğun gerçek anne babasını, bu durumda aslında sizin işleminizde geçerli bir evlat edinme var, ancak bunu ispat edemiyordsunuz yani evlat edinme işleminin tespiti ve tescilini isteyeceksiniz ancak bu durumun varlığını kanıtlayamadığınız için, yani nüfus kayıtlarına geçmediği için, bence hasım göstermeniz gerekir neticede hala gerçek anne baba onlar görünmektedir.Çocuk da 3 yaşında evlat edinildiği için anne baba oluruyla evlat edinme gerçekleşmiştir.Baba öldü ise kişiye sıkı biçimde bağlı hak olduğu için, zaten mirasçılara geçmez sadece anneyi hasım göstermeniz yeterli olacaktır.İyi çalışmalar
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
evlatlık sözleşmesi olmaksızın aile içi verilen evlatlık ve veraset ilamı Mehtap TAŞDEMİR TUNÇEL Meslektaşların Soruları 0 16-11-2009 09:20
tapu iptali ve tescili davası ile tapu iptali ve tescili usulen hangi noktada ayrılır ahz Meslektaşların Soruları 5 16-03-2008 16:27
muris adına tapu tespit ve tescili av.ferhat Meslektaşların Soruları 4 28-11-2007 22:28
Kamulaştırma Bedelinin Tespit ve Tescili SHODAN Meslektaşların Soruları 1 19-09-2007 16:42
M.Kanundan önce yapılan ancak nüfusda tescili bulunmayan evliligin tescili Av.Adem Eyidoğan Aile Hukuku Çalışma Grubu 1 06-04-2007 17:40


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04648399 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.