Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Belediye ye karşı açılacak alacak davası, sözleşme

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 30-05-2010, 15:49   #1
BAŞARAN

 
Soru Belediye ye karşı açılacak alacak davası, sözleşme

Merhaba arkadaşlar,
Açacak olduğum bir davada tecrübelerinize ihtiyacım var. Elimizde dönemin belediye başkanı ve şahıs arasında düzenlenmıs ve imzalanmıs- muhurlu bir metin-sözleşme var. Söz konusu belgede Beldiye tarafından şahsa yaptırılmıs olan işler ve bedeli belirtilerek hesap dokumu yapılmıstır. Müvekkil tarafından söz konusu işler yapılarak belediye ye teslim edilmiş. Ancak bugune kadar herhangi bir ödeme yapılmamıstır. Söz konusu işlere ilşkin ihale de yapılmamıstır. Belgenın duzenlenmesının uzerınden kısa bır sure sonra yerel secımlerde beledıye baskanı degısıyor ve muvekkıl alacagını alamıyor. Belediye tarafından muvekkıle soz konusu ıslerın verıldıgıne ılıskın resmı harhangı bır belge olmadıgı ve ıhale de soz konusu olmadıgından odeme yapılmayacagı bıldırılmıstır.Bu belgeye dayalı olarak tespit davası ve arkasından alacak davası açmayı dusunuyoruz. Söz konusu belgenın resmıyette gorunmuyor olması nedenı ıle ıspat konusunda fıkırlerını paylaşan herkese şımdıden teşekkur ederım
Old 30-05-2010, 16:16   #2
umutlaw

 
Varsayılan

Alıntı:

dönemin belediye başkanı ve şahıs arasında düzenlenmıs ve imzalanmıs- muhurlu bir metin-sözleşme var.

Mühür sadece resmi kurumlar tarafindan kullanilir, dolayisiyla Belediye baskani kendi özel isi icin belediyeye ait resmi mührü kullanamaz is bu nedenle burada belediye baskani baskanlik yetkisiyle belediye adina bir islem yapmistir, muhurun kullanilmasi sorunun ilk bakis acisi olmalidir.

Alıntı:

Bilindiği gibi, 5393 sayılı Kanun, belediyelerin yetki, görev ve sorumlulukları ile belediye idarelerine tanınan imtiyazlar konusunda kapsamlı bir düzenleme getirmiştir.

5393 sayılı Kanuna göre belediye idaresinin organları; belediye meclisi, belediye encümeni ve belediye başkanından oluşmaktadır. 5216 sayılı Büyükşehir belediyesi Kanunu da benzer bir düzenleme öngörmüştür.
Belediye meclisi, belediyenin karar organıdır ve ilgili kanunda gösterilen esas ve usûllere göre seçilmiş üyelerden oluşmaktadır. Belediye meclisinin görev ve yetkileri ise Kanunda şu şekilde sayılmıştır:
a.Stratejik plân ile yatırım ve çalışma programlarını, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini görüşmek ve kabul etmek.
b.Bütçe ve kesinhesabı kabul etmek, bütçede kurumsal kodlama yapılan birimler ile fonksiyonel sınıflandırmanın birinci düzeyleri arasında aktarma yapmak.
c.Belediyenin imar plânlarını görüşmek ve onaylamak, büyükşehir ve il belediyelerinde il çevre düzeni plânını kabul etmek. (Ek cümle: 1/7/2006-5538/29 md.) Belediye sınırları il sınırı olan Büyükşehir Belediyelerinde il çevre düzeni planı ilgili Büyükşehir Belediyeleri tarafından yapılır veya yaptırılır ve doğrudan Belediye Meclisi tarafından onaylanır.
d.Borçlanmaya karar vermek.
e.Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması hâlinde tahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar vermek.
f.Kanunlarda vergi, resim, harç ve katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı hizmetler için uygulanacak ücret tarifesini belirlemek.
g.Şartlı bağışları kabul etmek.
h.Vergi, resim ve harçlar dışında kalan ve miktarı beşbin YTL'den fazla dava konusu olan belediye uyuşmazlıklarını sulh ile tasfiyeye, kabul ve feragate karar vermek.
i.Bütçe içi işletme ile 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununa tâbi ortaklıklar kurulmasına veya bu ortaklıklardan ayrılmaya, sermaye artışına ve gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulmasına karar vermek.
j.Belediye adına imtiyaz verilmesine ve belediye yatırımlarının yap-işlet veya yap-işlet-devret modeli ile yapılmasına; belediyeye ait şirket, işletme ve iştiraklerin özelleştirilmesine karar vermek.
k.Meclis başkanlık divanını ve encümen üyeleri ile ihtisas komisyonları üyelerini seçmek.
l.Norm kadro çerçevesinde belediyenin ve bağlı kuruluşlarının kadrolarının ihdas, iptal ve değiştirilmesine karar vermek.
m.Belediye tarafından çıkarılacak yönetmelikleri kabul etmek.
n.Meydan, cadde, sokak, park, tesis ve benzerlerine ad vermek; mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesine karar vermek; beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerini kabul etmek.
o.Diğer mahallî idarelerle birlik kurulmasına, kurulmuş birliklere katılmaya veya ayrılmaya karar vermek.
p.Yurt içindeki ve İçişleri Bakanlığının izniyle yurt dışındaki belediyeler ve mahallî idare birlikleriyle karşılıklı iş birliği yapılmasına; kardeş kent ilişkileri kurulmasına; ekonomik ve sosyal ilişkileri geliştirmek amacıyla kültür, sanat ve spor gibi alanlarda faaliyet ve projeler gerçekleştirilmesine; bu çerçevede arsa, bina ve benzeri tesisleri yapma, yaptırma, kiralama veya tahsis etmeye karar vermek.
q.Fahrî hemşehrilik payesi ve beratı vermek.
r.Belediye başkanıyla encümen arasındaki anlaşmazlıkları karara bağlamak.
s.Mücavir alanlara belediye hizmetlerinin götürülmesine karar vermek.
t.İmar plânlarına uygun şekilde hazırlanmış belediye imar programlarını görüşerek kabul etmek.
5.1.2. Belediye Encümeni
Encümen, belediye başkanının başkanlığında; il belediyelerinde ve nüfusu 100.000'in üzerindeki belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği üç üye, malî hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği iki üye olmak üzere yedi kişiden; diğer belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği iki üye, malî hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği bir üye olmak üzere beş kişiden oluşur. Bu düzenleme ile küçük ölçekli belediyelerde daha pratik bir organ oluşumu amaçlanmıştır.
5.1.3. Belediye Başkanı
Belediye başkanı, belediye idaresinin başı ve belediye tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Belediye başkanı, görevinin devamı süresince siyasî partilerin yönetim ve denetim organlarında görev alamaz; profesyonel spor kulüplerinin başkanlığını yapamaz ve yönetiminde bulunamaz. Başkan, genel olarak belediye teşkilâtının en üst amiri sıfatıyla, belediye teşkilâtını sevk ve idare etmek, belediyenin hak ve menfaatlerini korumakla görevlidir.

Old 04-08-2010, 11:14   #3
BAŞARAN

 
Varsayılan

Sayın Umutlaw,
Muhurden yola cıkarak ben de direk belediyeye karşı alacak davası açmayı düşündüm. Ancak bazı meslktaşlar alacak davası yerine net miktar belirtildiği için alacağın likit olması nedeni ile icra takibi yapmam gerektiğini ifade ettiler. Bu aşamada hangisi daha lehimize olacaktır bu konuda tereddütlerim var. cevap veren tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim.
Old 04-08-2010, 12:12   #4
Armağan Konyalı

 
Varsayılan


Yapılan işler başkanın özel işi değilse, belediye için yapıldıysa sözleşmenin önemi bulunmamakta. Alacağınızı dava edebilirsiniz.

İcra takibi açsanız da, dava açsanız da belediye ödeme yapmayacaktır. O nedenle hangisini önce açtığınızın bir önemi bulunmamakta.

Yapılan işlerin yok olması söz konusu değilse alacak davanızı açarak işe başlayınız. Nasılsa işlerin tespiti mahkemenin atadığı bilirkişi tarafından yapılacak. Yapılan işlerin yok olması söz konusu ise (örneğin yapılan iş inşaatsa belediye inşaatı yıkabilir) şimdiden tespit yaptırmanızda yarar var.

Saygılarımla
Old 04-08-2010, 12:32   #5
BAŞARAN

 
Varsayılan

Armağan Bey,
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Yapılan işler Belediye için yapılmış. Ancak yaklaşık 2 yıllık gibi bir süreç geçmiş işlerin üzerinden. Şu ana kadar müvekkil oyalanmış, ihale vs. yapılacağı hususunda. Yapılan işlerin niteliği de harfiyat çalışmaları, yol açılması vs. benzeri işler. Başkan hakkında muvekkil suç duyurusunda bulunmus bu davada da belediye çalışanları yapılan işleri ve belge düzenlendiğini ancak belgenin resmi kayıtlarda olmadığını kabul ediyorlar. Ancak ödeme yapılması aşamasında ihale yapılmadığı hususu ileri sürülüyor.Tanzim edilen belgede herhangi bir düzenleme tarihi de bulunmamakta.Bu durumda yaklaşık geçmiş iki yıl için faiz veya müvekkilin ödeme yapılmaması nedeniyle uğramıs olduğu zararını nasıl telep edebılırız.
Old 04-08-2010, 12:39   #6
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan BAŞARAN
Yapılan işlerin niteliği de harfiyat çalışmaları, yol açılması vs. benzeri işler. (Ceza) davasında da belediye çalışanları yapılan işleri ve belge düzenlendiğini ancak belgenin resmi kayıtlarda olmadığını kabul ediyorlar. Bu durumda yaklaşık geçmiş iki yıl için faiz veya müvekkilin ödeme yapılmaması nedeniyle uğramıs olduğu zararını nasıl telep edebılırız.
İşin ihaleyle yapılması zorunluluğu müvekkilinizi bağlamaz. İhaleyle yapılmamasının cezai, idari, mali sorumluluğu işi yaptıran belediye başkanındadır.

Belediye çalışanları ceza davasında işin yapıldığını kabul ediyorlarsa işin yapılma tarihini de kanıtlama zorluğu çekmezsiniz. En azından seçimden önce yapıldığı belli. Müvekkiliniz tacir ise yapılan iş ticari iştir ve bu nedenle ticari faiz isteyiniz.

(Bu arada başkanı neden şikayet ettiğinizi anlayamadım: Ceza davasının konusu nedir?)
Old 04-08-2010, 12:47   #7
BAŞARAN

 
Varsayılan

Ceza davasının konusu görevi kötüye kullanma. Doğrudan temin sınırının altında kaldığı gerekçesi ile işler yaptırılıp herhangi bir ödeme yapılmamış olması ve daha sonra da ihale yapılmadığının savunulması nedeni usule aykırı iş yapıldığını ileri sürmüş müvekkil.Cevabınız için teşekkür ederim faizi dava tarihinden itibaren mi başlatmak zorundayım temerrüd gerçekleşip gerçekleşmediği konusunda elimde herhangi bir belge yok.
Old 04-08-2010, 12:52   #8
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan BAŞARAN
faizi dava tarihinden itibaren mi başlatmak zorundayım temerrüd gerçekleşip gerçekleşmediği konusunda elimde herhangi bir belge yok.
Ceza davası temerrüt ihtarnamesi yerine kullanılabilir mi bilmiyorum. Düşünmek gerek...
Old 26-11-2010, 15:45   #9
BAŞARAN

 
Varsayılan

Söz konusu sözleşme ile ilamsız takip başlattım. Belediye borcun tamamına , faiz ve ferilerine imza ve tutanak belgelere itiraz etti. Şu aşamada itirazın iptali davasında; mührün belediyenin sorumluluğunu devam ettireceği yönünde kararlar arıyorum ancak yeterli bilgi elde edemedim.Bu konuda yardımcı olan meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.
Old 26-11-2010, 16:11   #10
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan BAŞARAN
Söz konusu sözleşme ile ilamsız takip başlattım. Belediye borcun tamamına , faiz ve ferilerine imza ve tutanak belgelere itiraz etti. Şu aşamada itirazın iptali davasında; mührün belediyenin sorumluluğunu devam ettireceği yönünde kararlar arıyorum ancak yeterli bilgi elde edemedim.Bu konuda yardımcı olan meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.
Sözleşmeden ziyade yapılan işlere dayansanız daha iyi olur. Sözleşme nedeniyle değil, sözleşmedeki işleri yaptığınız için alacaklısınız. Bir başka deyişle, alacağınızın kaynağı sözleşme değil, yaptığınız işlerdir.

Belediyenin sorumluluğunun dayanağı, belediye mühüründen ziyade, belediyenin yapılan işleri kabul etmesi ve kullanıyor olmasıdır.

Saygılarımla
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Yaşı küçük çocuğa karşı açılacak tazminat davası Av. Ada Deniz Meslektaşların Soruları 9 04-08-2015 14:40
Emekli Sandığına karşı açılacak alacak davası (acil) Av.M.Çağrı Alperen Meslektaşların Soruları 1 19-10-2009 15:52
koşuyolu yapan belediye ye karşı iptal davası av_ramazan Meslektaşların Soruları 0 09-11-2007 22:19
mirası reddeden mirasçıya karşı murisin vergi borcu nedeniyle açılacak iptal davası zmrc Meslektaşların Soruları 1 28-10-2007 19:02
adalet teşkilatını güçlendirme vakfına karşı açılacak tazminat davası usulü mslmklvz Meslektaşların Soruları 1 14-10-2006 09:10


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04436898 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.