Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

reşit olmayan hangi hallerde babalık davası açabilir?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 29-05-2010, 17:42   #1
Av. Selen Vargün

 
Varsayılan reşit olmayan hangi hallerde babalık davası açabilir?

merhabalar,

çalışırken kafama bir soru takıldı. MK madde 303/3'te, çocuk ile başka bir erkek arasında soybağı ilişkisi varsa, bir yıllık babalık davası açma süresinin bu ilişki ortadan kalktığı tarihte işlemeye başladığı söyleniyor. yani bu durumda babalık davasını açmak için çocuk olmak şartı ile çocuğun başka bir babası varsa bu ilşkinin de reddi mi gerekiyor anlamına geliyor? o zaman babalık davası açmak için kanunda 2 şart mı var? reşit olmayanın babalık davası açma hakkı söz konusu olabilir mi?

peki, babalık davası açmadan maddi manevi tazminat talebinde hangi hallerde bulunulabilir? tanınması istenen babadan nafaka benzeri bir maddi talepte bulunulabilir mi?
reşit olmayanın açtığı babalık davasıyla ilgili pek fazla veri bulamıyorum. nerelere göz atmalıyım sizce?
Old 29-05-2010, 19:14   #2
avukatselvi

 
Varsayılan

Aynı anda çocuğun birden fazla kişiyle soybağı ilişkisi bulunamayacağından, önce yasal olarak kurulmuş soybağının bitirilmesi gerekir.
İster reşit olsun ister çocuk olsun , babalık davası açmaktaki hak düşürücü süre, başka bir erkekle arasındaki soybağının ortadan kalktığı tarihten itibaren başlar.

Yasada sayılan "Çocuğa doğumdan sonra kayyım atanmışsa, çocuk hakkında bir yıllık süre, atamanın kayyıma tebliği tarihinde; hiç kayyım atanmamışsa çocuğun ergin olduğu tarihte işlemeye başlar." hal, çocuğun başka erkekle arasında soybağı ilişkisinin kurulmamış olduğu durum için geçerli olan hak düşürücü süredir.
Old 30-05-2010, 17:05   #3
Av. Selen Vargün

 
Varsayılan

gerçekten çok teşekkür ederim cevabınız için!
ama daha bitmedi..
bir şey daha var, bu konu kamu düzeniyle ilgili olduğu için hak düşürücü süre gözetilmeden açılan bir davanın hangi aşamada reddedilmesi gerekir? tensip tutanağında davanın reddine karar verilmesi gerekmez mi? yoksa mahkeme önce kimlik tespiti mi yapar? daha doğrusu şöyle sorayım, bu hak düşürücü süreleri mahkeme resen gözetir değil mi?
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Keşideci, hamil olmayan lehdara menfi tespit davası açabilir mi ?mahkeme masrafları? serdarserdar Meslektaşların Soruları 4 08-01-2009 00:12
Babalık davasını reşit olmayan anne açabilir mi? eylul83 Meslektaşların Soruları 5 25-01-2008 11:47
Savcı Babalık Davası Açabilir Mi? Av.Habibe YILMAZ KAYAR Hukuk Sohbetleri 11 24-04-2007 08:31
Kiracı Kira sözleşmesini hangi hallerde fesh edebilir av_ser Meslektaşların Soruları 1 02-02-2007 01:39
çiftçinin mahsulunü satması hangi hallerde ticari iş sayılır nc_atli Hukuk Soruları Arşivi 2 24-10-2006 16:12


THS Sunucusu bu sayfayı 0,09989905 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.