Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Veraset ilamı intifa sorunu..

Yanıt
Konu Notu: 2 oy, 3,50 ortalama. Değerlendirme: Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 28-05-2010, 19:10   #1
sailor1981

 
Varsayılan Veraset ilamı intifa sorunu..

Muvekkillerin babası 1985 te vefat etmiş geriye eşi ve 2 cocuğu kalmıştır. 1985 te mahkemeden veraset ılamı çıkarılmış.İlamda eş adına intifa tercih ettiğinden bahsediliyor. Miras olan yer şu anda müteahide kat karşılığı verilmek isteniyor sorunlar şöyle;
1- Versat intikal vergileri o tarihte yatırılmış ancak intikal yapılamamış, tapu hala ölen babanın üzerine ,harçlar yatırılırken veraset ılamı ıbraz edilmişmidir?
2- Soruyu sormamdakı amaç kat karşılığı sözleşme yapılacağından ıntıfa hakkını içeririr veraset ilamı ile yapılacak intikal işleminde tapu resen intifa hakkını veraset ılamına göre işleyecek mi?
3- Yenir bir veraset ilamı çıkarılarak(içinde intifadan bahsedilmeyen) kolay şekilde halledilebilir mi?
4- 25 yıl önce ölmüş biri için veraset ilamı almak zormudur.
5- İntifa hakkı verasette yazan kadın 98 yaşında ve kendısı akıl ahstası vasi atanması gerekir.Ne yapmalıyız.çok karışık bir durum. Amacımız kat karşılığı sözleşme imzalyabilmek.
Old 29-05-2010, 13:16   #2
Av. Bülent Sabri Akpunar

 
Varsayılan

Öncelikle yaşlı için vasi tayinine gidilmesi gerekir. Bundan sonra tapuda intikal yapılacaktır. Tapuda intikal yapılırken intifa hakkının mülkiyet hakkına dönüştürülmesi için diğer mirasçıların da muvafakatiyle işlem yapılabileceğini düşünüyorum.Tabi bu durumda vesayet makamının da izni gerekebilir. Gerekirse bu konuda (tapu işlemi kabul etmezse intifa hakkının mülkiyete çevrilmesi hususunda ) dava açma yoluna da gidilebilir.Yeni bir veraset ilamı ile konunun çözülebileceğini sanmıyorum.
Old 29-05-2010, 18:40   #3
sailor1981

 
Varsayılan

Syn akpunar cvp için teşekkür ederim.Yeni bir veraset ilamı neden sorunu çözmesin. Eski medeni yasaya tabi olduğu için(ölüm tarihi sebebiyle) versaet ilamını almak zor mu olur.Tapunun tavrı önemli olacak,yeni versaet ilamı çıkarılırken hakim eşi çağırıp tercihini soracak mı?
Old 29-05-2010, 19:40   #4
Av. Bülent Sabri Akpunar

 
Varsayılan

Sailor1981

Veraset ilamı aslında varolan bir durumun tespiti belgesidir.Çekişmesiz yargıya tabidir.Veraset ilamı ile ihtilaf çözemezsiniz. Dul eş eski MK zamanında yer alan miras hakkına karşılık olarak ölünceye kadar intifa hakkı seçeneğini (yenilik doğuran hakkını) kullanmışsa bunun değiştirilebilmesi yeni tarihli veraset ilamı ile olmaz.Kişi bu hakkını kulanmakla hem seçimlik hakkını kullanmış hemde diğer varisler lehine mülkiyet hakkından vazgeçmiştir.Bu durumda ancak diğer varislerin davalı olarak gösterileceği bir dava ile intifa hakkının mülkiyet hakkına çevrilmesi istenebilir.Davanın kabulü için eğer ortada irade fesadı ile sakat bir seçimlik hak kullanımı mevcut değilse, diğer mirasçıların muvafakatı(kabulü) gerekir. Önceki mesajımda bu işlemin tapuda tüm varislerin muvafakatıyla - belki- yapılabileceğini söylemiştim ama bu işlemi tapu dairesinin kabul edeceğinden tam olarak emin değilim.
Old 30-05-2010, 19:49   #5
sailor1981

 
Varsayılan

o zaman şu sorumuza cevap arıyacağız.Veraset ilamında tercih edilen intifa hakkı tapuya nasıl işlenir veya bu haktan nasıl vazgeçilir?
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
veraset ilamı onur lengerli Meslektaşların Soruları 8 19-01-2012 12:03
İki farklı veraset ilamı Avukat_A.K. Meslektaşların Soruları 2 22-02-2010 20:14
veraset ilamı Av.Özlem PEKSÜSLÜ Meslektaşların Soruları 1 31-03-2009 10:51


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03790998 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.