Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

işe davet çağrısının reddedilmesi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 07-05-2010, 14:04   #1
av.sima

 
Varsayılan işe davet çağrısının reddedilmesi

sevgili meslektaşlarım
işe iade davasının yargılama süreci devam ederken ,işçi işveren tarafından işe davet edilir ve işçi reddeder ise sonuç ne olacaktır.Bu davetin ilk 4 aylık süreç içerisinde ya da 4 aylık süreç geçtikten sonra yapılması fark yaratırmı?İlk 4 aylık süreçte yapılması halinde iş akdi askıda sayılacağı için işçinin feshi anlamına geleceği ve işçiden ödenen kıdem ve ihbar tazminatının da geri talep edilebileceği konusundaki yargıtay kararına ulaşamadım.Teşekkür ederim
Old 07-05-2010, 14:54   #2
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.sima
sevgili meslektaşlarım
işe iade davasının yargılama süreci devam ederken ,işçi işveren tarafından işe davet edilir ve işçi reddeder ise sonuç ne olacaktır.Bu davetin ilk 4 aylık süreç içerisinde ya da 4 aylık süreç geçtikten sonra yapılması fark yaratırmı?İlk 4 aylık süreçte yapılması halinde iş akdi askıda sayılacağı için işçinin feshi anlamına geleceği ve işçiden ödenen kıdem ve ihbar tazminatının da geri talep edilebileceği konusundaki yargıtay kararına ulaşamadım.Teşekkür ederim

Aksi yönde kararlar da olmasına rağmen, son görüşün aşağıda eklediğim karar doğrultusunda olduğunu hatırlıyorum.
Öte yandan, işe davete rağmen işe başlamayan işçiden kıdem-ihbar tazminatlarının geri alınması yönünde karar (hatırladığım kadarıyla) zaten yok. Sadece bu yönde doktrinel düşünceler var. (Bu linkteki makalenin dipnotlarından ilgili düşüncelere ulaşılabilir.)

Alıntı:
YARGITAY 9. HD

E. 2007/1308, K. 2007/13524, T. 30.4.2007

DAVA : Davacı, iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan feshedildiğini belirterek feshin geçersizline ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.


Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir. Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : İş sözleşmesinin davalı işveren tarafından geçerli neden olmadan feshedildiğini belirten davacı işçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine, işe başlatılmaması halinde tazminata, boşta geçen süre ücret alacağına ve kötü niyetli fesih nedeni ile 4857 sayılı İş Kanunu'nun 17. maddesi uyarınca ihbar önelinin 3 katı tutarında kötüniyet tazminatına karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı işveren vekili, davacının iş sözleşmesinin proje bitiminden ve başka yerde istihdam edildikten sonra yardımcı olunarak feshedildiğini, davacının mesnetsiz dava açarak fazladan tazminat almak istediğini, işe davet edildiğini, ancak davete icabet etmediğini, davanın konusuz kaldığını savunmuştur.
Mahkemece, davacının dava açıldıktan sonra davalı işverence işe davet edildiği, davete icabet etmediği, işe iadenin konusuz kaldığı, iş güvencesinde kalan işçinin kötü niyet tazminatı talep edemeyeceği gerekçesi ileişe iade davası konusuz kaldığından bu istemle ilgili karar verilmesine yer olmadığına, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 17. maddesinde düzenlenen kötü niyet tazminatının koşulu gerçekleşmediğinden bu istemin reddine karar verilmiştir.
Karar davacı vekili tarafından işe iade istemi yönünden temyiz edilmiştir. Dosya içeriğine göre, işyerinde proje yöneticisi olarak çalışan davacının iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından kıdem ve ihbar tazminatı ödenerek feshedildiği, fesih bildiriminin 4857 sayılı İş Kanunu'nun 19. maddesi uyarınca yazılı yapılmadığı, davacının fesih bildiriminden itibaren bir aylık hak düşürücü süre içinde açılması üzerine, davalı işverenin noter kanalı ile davacıyı işe davet ettiği anlaşılmaktadır. Davalı işveren tarafından yargılama sırasında gönderilen ihtarda, "Proje doğrultusunda belirli süreli olarak işe alındığı, proje bitimi ile iş sözleşmesinin feshedilmediği, önce satmalına, sonra stok kayıt bölümünde çalıştırıldığı, tolerans gösterilerek iş araması için izin verildiği, yardımcı olunduğu, kıdem ve ihbar tazminatlarının ödendiği, ancak mutlu etmiyor ve işe iade istiyorsa, mahkeme kararına gerek kalmaksızın, mesai saatlerine raiyet etmek ve randımanlı çalışmak koşulu ile ihtarnamenin tebliğinden sonra 10 gün içinde eğitimin* uygun bir kadroda istihdam edilmek üzere dönmesinden mutluluk duyulacağı' belirtilmiştir.
Sözleşmenin feshi tek taraflı bozucu yenilik doğuran bir irade beyanı olup, karşı tarafa ulaştıktan sonra tek taraflı olarak geri alınması mümkün değildir. İşverence dava sırasında yapılan davet daha önce gerçekleştirilen feshi ortadan kaldırmaz. Kaldı ki. gönderilen davet yazısında bazı şartlar ileri sürülmüştür. Davacının önceki işinde ve aynı ücretle çalışacağı belirtilmemiş, eğitimine uygun başka bir kadroda istihdam edileceği belirtilmiştir. Davacı bu davet in kanuna uygun olmadığını, belirterek itiraz etmiştir. Bu davet önceki iş sözleşmesinin tekrar kurulması ve açılan davanın kabulü niteliğinde değildir. Bu nedenle işe iade isteminin konusuz kaldığı gerekçesi ile reddine karar verilmesi hatalıdır. Somut bu maddi ve hukuki olgulara göre feshin geçersizliği ve işe iade isteğinin kabulü yerine yazılı şekilde konusuz kaldığı gerekçesi ile karar verilmesine yer olmadığı şeklide hüküm kurulması hatalıdır.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
SONUÇ : Yukarda açıklanan gerekçe ile,
1- Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2- Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
3- Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 4 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
4- Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
5- Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
6- Davacının yapmış olduğu-31.40 YTL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
7- Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 450-YTL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, 8- Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine, Kesin olarak, 30.04.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.
Old 07-05-2010, 15:28   #3
pathem

 
Varsayılan

T.C.
YARGITAY
9. HUKUK DAİRESİ
E. 2007/15603
K. 2007/18639
T. 11.6.2007
• İŞE İADE TALEBİ ( Davalı İşveren Fesihten Sonra Davacıyı İşe Başlaması İçin Çağrıda Bulunmasına Rağmen Davacı İşçi Haklı Bir Neden Olmadan İşverenin Bu Davetine İcabet Etmediği - Reddi Gereği )
• İŞE BAŞLAMASI İÇİN ÇAĞRIDA BULUNMA ( Davacı İşçi Haklı Bir Neden Olmadan İşverenin Bu Davetine İcabet Etmediği - İşe İade Talebinin Reddi Gereği )
• İŞE DAVETE İCABET ETMEME ( İş İlişkisinin Devamı İle İlgili Talebinde Samimi Olmadığını Nihai Hedefinin Boşta Geçen Süre Ücreti İle İşe Başlatmama Tazminatını Almak Olduğunu Gösterdiğinden Feshin Geçerli Hale Geldiği )
• HAKLI FESİH ( Davacı İşçi Haklı Bir Neden Olmadan İşverenin İşe Davetine İcabet Etmediği - İş İlişkisinin Devamı İle İlgili Talebinde Samimi Olmadığını Nihai Hedefinin Boşta Geçen Süre Ücreti İle İşe Başlatmama Tazminatını Almak Olduğunu Gösterdiğinden Feshin Geçerli Hale Geldiği )
• İŞ GÜVENCESİNİN AMACI ( İşverenin İş Sözleşmesini Meşru ve Makul Görülebilecek Bir Neden Olmaksızın Keyfi Olarak Sona Erdirmesinin Engellenmesi Dolayısıyla İş İlişkilerinde Sürekliliğin Sağlanması Olduğu )
4857/m.18,21
ÖZET : Davalı işveren fesihten sonra davacıyı işe başlaması için çağrıda bulunmasına rağmen davacı işçi, haklı bir neden olmadan işverenin bu davetine icabet etmemiştir. Davacının işe davete icabet etmemesi, iş ilişkisinin devamı ile ilgili talebinde samimi olmadığını, nihai hedefinin boşta geçen süre ücreti ile işe başlatmama tazminatını almak olduğunu göstermektedir. Ne var ki, bu amaca yönelik talebin iş güvencesi hükümlerince korunması mümkün değildir. Davacı bu davranışı ile işverence yapılan feshi geçerli hale getirmiştir. Bu nedenle, mahkemece davanın reddine karar verilmiş olması isabetlidir.
Old 07-05-2010, 15:50   #4
av.sima

 
Varsayılan

sevgili meslektaşım ilginiz için teşekkür ederim,ancak bahsettiğim konuya benzer bir kararlara ulaştım.
Yargıtay 9.HD 14.10.2008 tarih, 2007/29383 esas,2008/27243 karar sayılı kararı;".......işçinin işe iadesi yönündeki başvurusu samimi olmalıdır.İşçinin gerçekte işe başlamak niyeti olmadığı halde işe iade davasının sonuçlarından yararlanmak için yapmış olduğu başvuru geçerli bir işe iade başvurusu olarak değerlendirilemez.Başka bir anlatımla işçinin süresi içerisinde işe iade yönünde başvurusunun ardından işverenin daveti üzerine işe başlamamış olması durumunda işçinin gerçek amacının işe başlamak olmadığı kabul edilmelidir.Bu durumda işverence yapılan fesih 4857 sayılı iş kanunu'nun 21/5.maddesine göre geçerli bir feshin sonuçlarını doğurur......"

Diğeri ise Yargıtay 9.HD.11.06.2007 tarih,2007/15603 esas,2007/18639 karar
"........işe iade davasında amaç işe başlatılma olmalıdır,davate rağmen işe başlamayan işçi iş güvencesi hükümlerinden yararlanamaz.........Davacı işçinin işe davete icabet etmemesi iş ilişkisinin devamı ile ilgili talebinde samimi olmadığını gösterir.Bu nedenle iş güvencesi hükümlerinden yararlanması mümkün değildir....."
bu sebeple aynı koşullarda ve eski görevine davetin ,yargılama sürecinde de yapılsa ,kesinleşen işe iade davası ile aynı sonuçları doğuracağını düşünüyorum,teşekkür ederim
Old 07-05-2010, 16:32   #5
Adli Tip

 
Varsayılan

Sayın av.sima,

2. mesajınızda bahsettiğiniz kararlar dava sonuçlandıktan sonra yapılan davetlere ilişkindir.

Kaldı ki, "dava devam ederken işçinin işe davet edilmesini, feshin geçersizliğinin işveren tarafından kabul edilmesi" olarak yorumlayan karar ve içtihatlar da var.

Benim düşünceme de göre de, işçi dava devam ederken yapılan daveti kabul etmek zorunda değildir. Çünkü, bence işveren iyi niyetliyse bunun yerine davayı kabul etmelidir.



Saygılar,
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Boşanma Davasının Reddedilmesi cesur_yürek Meslektaşların Soruları 20 17-06-2011 11:31
Dosyayı İncelemeden Tahliye Talebinin Reddedilmesi Tractatus Konumuz : Hukukçular 5 09-01-2009 23:17
Açılan boşanma davasının reddedilmesi durumunda NAFAKA Avukat Kamer Akgül Meslektaşların Soruları 2 24-06-2008 15:38
3.kişilerdeki hak ve alacağın ölümden sonra haciz yapılması nedeniyle reddedilmesi? Av.Şule Pınar Narin Meslektaşların Soruları 0 14-06-2007 16:08


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03048801 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.