Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunda mağdura yaklaşmama kararı alınabilir mi?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 01-02-2010, 00:26   #1
avukat.derviş.yıldızoğlu

 
Varsayılan kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunda mağdura yaklaşmama kararı alınabilir mi?

Bayan müvekkil, eski erkek arkadaşından yaklaşık 1 yıl önce ayrılmış. Ancak son 1 aydır eski erkek arkadaşı kendisini telefonla arayarak tekrar biraraya gelmek istiyor. Müvekkil de kabul etmediği için sürekli mesaj atıyor ve telefonla rahatsız ediyır. Müvekkil evden çıktığında kendisini sürekli takip ediyor ve rahatsız ediyor.
Burada kanaatimce "kişilerin huzur ve sükununu bozma" suçu söz konusu.
Benim merak ettiğim, Mahkemeden, tıpkı evli eşlerde, "şiddete başvuran kocanın, eşine belirli bir süre yaklaşamaması" şeklinde verilen kararlara benzer bir karar verilmesi talep edilebilir mi?
Old 01-02-2010, 17:50   #2
M.SERDAR DEMİRTAŞ

 
Varsayılan

Değerli meslektaşım bence bahsettiğiniz eylem huzur ve sükûn bozma olarak değerlendirilmemelidir.Çünkü 123'teki kasıt ; şüphelinin mevcut eylemiyle sadece mağdura huzursuzluk vermesidir.TCK 123'te şüphelinin huzursuzluk vermek dışında bir amacı olmaz ; ancak sizin bahsettiğiniz olayda şüpheli ; mağduru huzursuz etme amacı değil , onu huzursuz ederek yeniden elde etme amacı taşımaktadır gibi geliyor.
Old 01-02-2010, 18:02   #3
avukat.derviş.yıldızoğlu

 
Varsayılan

Kişilerin huzur ve sükununu bozma
MADDE 123. - (1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Sayın meslektaşım; yukarıdaki kanun maddesi ve mevcut olay bir arada değerlendirildiğinde, özellikle telefonla rahatsız edilme ve bu surette huzursuz edilme söz konusu olduğu için, fiilin bu suça temas ettiği kanaatindeyim.
Kaldı ki; eski erkek arkadaşı müvekkilimle tekrar birlikte olmuş ve müvekkilim bu talebi reddetmiştir. Erkek arkadaşının bundan sonraki fiillerinin şekli de dikkate alındığında amacının tekrar biraraya gelme girişimi olamayacağı, daha çok sırf rahatsız etmek ve huzurunu bozmak olarak değerlendirilmesi gerekmekle, bu anlamda görüşünüze katılmıyorum.
Benim sorum suç vasfından çok, böyle bir durumda, sorumda belirtildiği şekilde, bir koruma tedbiri istenip istenmeyeceği noktasındadır. Bu yönde görüş bildirmenizi rica ediyorum. Saygılarımla...
Old 01-02-2010, 18:56   #4
M.SERDAR DEMİRTAŞ

 
Varsayılan

Şüpheli dava sonunda ceza alırsa TCK 50/d uyarınca seçenek yaptırıma çevrilebilir diye düşünüyorum.
Old 01-02-2010, 19:23   #5
avukat.derviş.yıldızoğlu

 
Varsayılan

Hiç aklımdan geçmemiş olan ve son derece mantıklı bir yol. Gerçekten tebrik ederim. Bundan yararlanacağım. Çok teşekkürler Sayın Meslektaşım.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Huzur evinde huzur var mı gerçekten? yağmurdamlası Site Lokali 15 27-12-2011 10:57
KİŞİlerİn Huzur Ve Sukununu Bozma Av. Bahadır ÖZTÜRK Meslektaşların Soruları 5 06-11-2009 16:42
hakaret ve huzur ve sukunu bozma ays Meslektaşların Soruları 4 29-05-2009 14:50
Celse arası ihtiyati tedbir kararı alınabilir mi? Av.kerami ÖZDEMİR Meslektaşların Soruları 1 22-03-2008 16:18
Uzun süreli huzur ve sükunu bozma davamız bitti ama takip ve taciz bitmedi. Piknik Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 2 25-05-2007 19:44


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04139709 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.