Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Aynı Konutta Yaşamama Halinde TCK.m.232'deki kötü muamele suçu oluşur mu?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 25-12-2009, 16:31   #1
Av.Özlem Ay Bilgin

 
Varsayılan Aynı Konutta Yaşamama Halinde TCK.m.232'deki kötü muamele suçu oluşur mu?

Herkese İyi Çalışmalar,
Değerli Meslektaşlarım, bir davamda karşılaştığım ve bana ilginç gelen bir konuyu tartışmaya açmak istiyorum.
Şiddeti ve kötü muameleyi asla savunmamakla birlikte, suçsuz olduğuna inandığım bir müvekkilim ilgili durum değerlendirmenizi istirham ediyorum.
Müvekkilim sanık ile müşteki gayri resmi olarak uzun bir süre birlikte yaşamışlar ve müşterek çocukları olmuş. Ancak geçimsizlikleri nedeniyle ayrılmışlar, hatta müvekkilim başka bir kadın ile resmi olarak evlenip boşanmış, isnat edilen suç tarihinde aynı konutta dahi kalmıyorlarmış.
Ancak, müşteki müvekkimilin kendisine ve çocuklara kötü muamele ettiği iddiası ile şikayette bulunmuş, onu darp ettiğine dair de rapor almış, daha sonra da barışıp bir araya gelmeleri üzerine şikayetinden vazgeçmiş ama, suçun takibi şikayete bağlı olmadığından yargılamaya halen devam ediliyor.
Bu arada dosyaya ibraz edilen rapor da iddia edilen olay tarihinden bir ay sonra alınmış ve Basit Tıbbi Müdahale ile giderilebilecek bir yumuşak doku travması olduğu belirtilmiş
Biz o tarihlerde ayrı yaşadıklarını ıspatlayabilirsek, suçun yasal unsurları oluşmadığından ve de şikayetten de vazgeçildiğinden bahisle beraat kararı alabilir miyiz?Veya suçun vasfını değiştirebilir miyiz?
Old 25-12-2009, 17:09   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Sayın av.ezo;

Olayın gerçekleştiği iddia edilen tarihte ayrı yaşadıklarını ispat ederseniz, TCK 232. madde hükmünün uygulanması imkanı kalmamakla birlikte TCK 86. maddede düzenlenmiş olan "kasten yaralama" kapsamında yargılama yapılabilir diye düşünüyorum. Zira, olay tarihinde birarada yaşamıyor olmak, söz konusu darp eylemini müvekkilinizin gerçekleştirmediği anlamına gelmez. Dolayısıyla, basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek şekilde bir yaralanmadan bahsedilecek olduğunda TCK 88/1 hükmü geçerli olacaktır. Elbette, darp eylemini müvekkilinizin gerçekleştirdiğine ilişkin müştekinin somut kanıtları olmalıdır. Saygılarımla..

Kasten yaralama
MADDE 86. - (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Kasten yaralama suçunun;
a) Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı,
b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
e) Silâhla,
İşlenmesi hâlinde, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Daha az cezayı gerektiren hâller
MADDE 88. - (1) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
Old 29-12-2009, 13:05   #3
Av.Özlem Ay Bilgin

 
Varsayılan

Sayın Av.Engin,
Öncelikle cevabınız ve ilginiz için teşekkür ederim.Bugün bu davanın duruşması vardı, şahit beklediğimiz gibi ifade vermedi, yani olay tarihinde ayrı yaşadıklarından dahi bahsetmedi. Diğer şahidimiz hazır değildi, onun dinlenmesine de gerek görülmedi, ancak usulü eksiklikler nedeniyle dava ertelendi. Fakat sezinlediğim kadarıyla hakim ceza verecek gibi görünüyor. Kanaatimce isnat edilen suçun yasal unsurlarından biri aynı konutta yaşayanlara karşı işlenmesi, diğeri de kötü muamelenin sadece bir defalığına mahsus olmayıp, devamlılık arz etmesi. Ben bu yönlerden savunma yapmaya çalıştım.
Sizin yorumunuza gelince, eğer bu savunmamızı kabul ettirip suçu müessir fiil kapsamında değerlendirecek olursak, resmi olarak nikahlı olmadıkları için eşe karşı müessir fiil değil de, basit müessir fiil söz konusu olacağı düşüncesindeyim.Siz de biliyorsunuz ki, eşe karşı müessir fiilde şikayetten vazgeçmek davayı düşürmüyor, ancak basit müessir fiilde bu mümkün. Bizim davamızda da, müşteki şikayetinden vazgeçmiş durumda olduğu için ümütliydim. Ancak sanırım ümitlerim boşa çıkacak.
Bu arada müvekkilim başka bir suçtan dolayı hükümlü ve şu an cezaevinde. Bu suçun cezası hafif gibi görünse de, sabıkalı olması nedeniyle nasıl bir ceza çıkacağını merak ediyorum.
İyi çalışmalar...
Old 30-12-2009, 10:42   #4
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Sayın av.ezo;

Ben de gelişmeleri merakla bekliyorum, paylaşırsanız memnun olurum. Kolay gelsin..
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Kötü muamele nur26 Meslektaşların Soruları 2 26-01-2009 17:13
ödünç olarak verilen arabanın geri verilmemesi halinde hırsızlık suçu oluşur mu? Semanur Meslektaşların Soruları 7 12-08-2008 16:26
kiracının iş yerine zarar vermesi halinde mala zarar verme suçu oluşur mu? avukat 77 Meslektaşların Soruları 2 23-05-2007 16:31
Tck 232.madde ( kötü muamele suçu) hakkında Yeni TCK döneminde verilmiş mahkeme kararı ya da iddianame sword_can Ceza Hukuku Çalışma Grubu 0 03-04-2007 21:06
5237 sayılı TCK yürürlüğe girdikten sonra kötü muamele (md.232) suçu sword_can Hukuk Soruları Arşivi 2 25-02-2007 19:39


THS Sunucusu bu sayfayı 0,02456689 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.