Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

boşanma mal rejimi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 10-11-2009, 14:15   #1
RuzgarEzel

 
Varsayılan boşanma mal rejimi

merhabalar
müvekkil ve eşi 20 yıllık evliler.1995 yılında müvekkil ev almak için kooparetife girer ve taksitlerini ödemeye başlar . 1998 yılında ise kooperatifteki haklarını eşine devreder.Ancak bağış olarak gösterilmesi istenmesine rağmen noterde bunun mümkün olmadığı söylenmiş ve satış yapılmış gibi sözleşme yapılmış , çok az ( evin değerinin onda biri bile değil) miktar satış bedeli gösterilir.Ancak taksitleri yine müvekkil öder. 2002 yılında tapu eşi adına çıkarılıyor.Taraflar şuan boşanma aşamasında eşi dava açmıştır.Sormak istediğim
1-bu ev edinilmiş mallara katılma rejimine tabi tutulabilir mi ? tedbir talep edilebilir mi
2-Tapu kooperatifçe yeni yasa döneminde verilmiştir.Mülkiyet bu anda mı kazanılmıştır.Daha önce yapılan sözleşme ve devir etkili olur mu?
3-Müvekkil devir tarihine kadar ödediği taksitleri katılma payı olarak isteyebilir mi
4-Davalı olarak karşı dava açıp mı bu taleplerini ifade etmeli yoksa boşanmanın sonucunu mu beklemeli
yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler .iyi çalışmalar
Old 11-11-2009, 13:22   #2
recepbarlas

 
Varsayılan

Ayrı bir dava ile Mal Rejimine dayalı dava açmalısınız. Bu davada tedbir veya TMY 199'a göre sınırlandırma talep edebilirsizin.
Bahsettiniz taşınmazın taksitleri 2002'den önce ödendiği için, bu mal Edinilmiş Mal Rejimine (EMR) tabi değildir. Mal Ayrılığı rejimine tabidir.Burada bu evin edinilmesine katkınızı ıspatlayacaksınız.(dediğiniz gibi Katılma payı olarak) Eğer müvekkiliniz gelir getiren bir işte çalışmışsa ispat konusunda zorlanmazsınız. Tapu'nun 2002'de alınması taşınmazı EMR'ye tabi kılmaz.(EMR'ye göre katkı payı değil) Burada Mal Ayrılığı rejimine tabidir. Zira taksitler bu dönemde ödenmiştir.Boşanma davasının sonucunu beklemeyin bence.Ayrı bir dava ile açın ki tedbir alabilesiniz.Ayrıca karşı dava olarak açsanız bile Mahkeme re'sen tefrik edecektir.Yani zaman kaybınız da olmaz.Boşanma davası bekletici mesele yapılacaktır zaten.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Mal rejimi tasfiyesi-Anlaşmalı boşanma Av.Hulya Sapmaz Meslektaşların Soruları 7 11-12-2011 18:57
Boşanma/ yetim aylığı/ mal rejimi tasfiyesi Konuk Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 1 30-09-2009 20:05
Boşanma, Mal Rejimi Av.Özlem Kansiz Meslektaşların Soruları 3 16-05-2008 12:27
boşanma davası ve mal rejimi imsel Meslektaşların Soruları 0 23-01-2008 21:22
cana kast , boşanma, mal rejimi Konuk Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 1 27-03-2007 19:52


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03762102 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.