Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM), THS Kadın Hakları Çalışma Grubu projesidir. Bu foruma siteye üye olmadan soru gönderilebilir ancak forum sadece kadın haklarına ilişkin konulara açık olup, diğer hukuki soru ve sorunlar alanda yayınlanmaz. [Kahdem Portalı]

İstemedİĞİm Halde Evden Kovulmak Ve BoŞanmak

Konuyu Kilitleyin
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 05-10-2009, 10:34   #1
Konuk

 
Varsayılan İstemedİĞİm Halde Evden Kovulmak Ve BoŞanmak

İyi günler.Öncelikle şunu belirmek isterim. sorun benim değil kayınvalidemin.Kayın pederim kayılvalideme evden gitmesi ve boşanması için hem fiziki hemde psikolojik baskı uygulamaktadır.Gecenin bir saatinde kalkıp şiddet uygulamakta ve bütün gün evden gitmesi yönünde ağır sözler kullanarak psikolojik baskı uygulamaktadır.Ayrıca evde bulunan ve lise son sınıf öğrencisi olan kayın biraderimede uyguladığı şiddet sırasında annesini savunduğu için karşı tavır almış tek kuruş harçlık vermemekte hatta ve hatta eve ekmek bile almamaktadır. Yani tamamiyle bir evden gönderme yöntemi uygulamaktadır. Kayınpederim boşanma davası açmış Kasım 11 de ilk davaları vardır. İlginç olan hala aynı evde oturmalarıdır.Kayınvalidemin herhangibir sosyal güvencesi yoktur ve kayınpederimin üzerinden yararlanmaktadır.Kayınpederim açmış olduğu davada hiçbir karşılık beklemeden yani evden bir toplu iğne bile almadan evden çıkıp gitmesini istemektedir.Kayınpederim üzerine 1 evi ve emekli aylığı vardır.Çok çaresisiz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.Biz çocukları çıldırma noktasındayız.Ayrıca 3 tanede torunları vardır kendilerinin. Sizlerden ricam ne yapabiliriz. Avukat tutucak durumumuz yok.Artı bu süreçte hepimizin evleri uzak olduğu için yanlarındada bulunamıyoruz.Kayınvalidemin veya bizim bu durumda ne yapması gerekiyor? Kayınpederime karşı kayınvalidemin hakkını nasıl arayabiliriz. Lütfen yardımlarınız bekliyoruz.Kayınvalidem 55, Kayınpederim 58 yaşında ve hala kayınvalidem şiddet görüyor. İlginiz için şimdiden teşekkürler.
Old 05-10-2009, 11:45   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı;

Öncelikle, kayınpederiniz ile aynı evi paylaşan eş ve çocuk en yakın aile mahkemesinden şiddet görmekte olduklarına ilişkin olarak, koruma kararları verilmesini isteyebilirler.Buna göre şiddet uygulayan aile bireyinin;

a) Aile bireylerine karşı şiddete veya korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunmaması,
b) Müşterek evden uzaklaştırılarak bu evin diğer aile bireylerine tahsisi ile bu bireylerin birlikte ya da ayrı oturmakta olduğu eve veya işyerlerine yaklaşmaması,
c) Aile bireylerinin eşyalarına zarar vermemesi,
ç) Aile bireylerini iletişim araçları ile rahatsız etmemesi,
d) Varsa silah veya benzeri araçlarını genel kolluk kuvvetlerine teslim etmesi,
e) Alkollü veya uyuşturucu herhangi bir madde kullanılmış olarak şiddet mağdurunun yaşamakta olduğu konuta veya işyerine gelmemesi veya bu yerlerde bu maddeleri kullanmaması,
f) Bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması, gibi örnek kararlardan birinin ya da bir kaçının alınmasını isteyebilirler.

Şiddet görmekte olduğunu ve şiddet tehdidi altında olduğunu idda etmesi yetirlidir. Bu konuda tanık beyanlarına ve varsa darp raporlarına da dayanabilir.

*Yine açılmış olan boşanma davasında, kadın evden ve ev eşyalarından kendisinin yararlanmasına karar verilmesini isteyebilir.

*Yine o boşanma davasının içinde, kendisi ve 18 yaşından küçük çocuğu için TEDBİR nafakasına hükmedilmesini isteyebilir. Yine çocuğunun velayetini de talep edebilir.

*Çocuk 18 yaşından büyük ise, annesi aynı dava içinde çocuk için de nafaka talep edemez. 18 yaşını dolduran çocuk kendisi ayrı bir yardım nafakası davası, öğrenim görmekte olduğu için babaya karşı açmalıdır.

*Tüm bunlardan ayrı olarak da ayrıca, kadın, ortak konut için tapuya müracaatla "aile konutu" şerhi aldırabilir. Yararınadır. İlgili belgeler aşağıdadır.

İstenen Belgeler
1- Aile konutunun bulunduğu yerden alınmış ailenin yerleşim yeri (ikametgah) belgesi,
2- Gerektiğinde taşınmaz malın şerhi talep edilen taşınmaz mal ile aynı olduğunun kadastro müdürlüğünce tespit edilmesi,
3- İstemde bulunan eşin, tapudaki malikin eşi olduğuna dair nüfus kayıt örneği,
4- İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu, varsa bir adet vesikalık fotoğrafı.
İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda nitelikleri yazılı taşınmaz malın maliki/hissedarı bulunan ..... ......' ekte sunduğum Nüfus Kayıt Örneğinden de anlaşılacağı üzere eşimdir. Yine ekte sunduğum .....ilçesi, .....Mahallesi Muhtarlığından aldığım ../../2008 tarihli Yerleşim Yeri (İkametgah) Belgesinden de anlaşılacağı üzere bu taşınmaz malı aile konutu olarak kullanmaktayız. Bu itibarla, Medeni Kanunun 194. Maddesi uyarınca tapu kütüğüne aile konutu şerhi verilmesini arz ve talep ederim.

İşlemin Mali Yönü
Aile konutu şerhinin tapu kütüğüne yazımı ve şerhin terkini için her hangi bir harç veya vergi alınamaz. Çünkü Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifede böyle bir harç alınacağı öngörülmemiştir.

*Kayınpederiniz açtığı davada boşanmaya neden olan olaylarda eşinin KUSURLU olduğunu ispatlamak zorundadır. İspatlayamaz ise, davası reddedilecektir.

Sayın Katılımcı;

Maddi durumunuzun elverişli olmadığını beyan etmişsiniz. Anneniz davanın görülmekte olduğu yer il barosuna başvururak, kendisine ücretsiz olarak avukatlık hizmeti verilmesi için başvuruda bulunabilir.

Bu hakkından yararlanmalıdır.

Saygılar.
Konuyu Kilitleyin


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Anne olmadığı halde çocukları nüfusuna kaydettirme avukathavva Meslektaşların Soruları 1 21-08-2009 16:18
İstenmediği Halde Velayetin Verilmesi-İtiraz Konuk Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 1 09-06-2009 09:50
evden çıkartabilrmi Konuk nurhan avcı Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 1 15-01-2009 15:45
nitelikli halde yanılma burhannew Hukuk Soruları Arşivi 7 18-03-2007 02:25


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03974509 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.