Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Sİgortalinin Sİgortaciya RÜcuu

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 16-03-2009, 15:42   #1
PINAR YILMAZ

 
Varsayılan Sİgortalinin Sİgortaciya RÜcuu

Müvekkilim bir araca arkadan vurduğu için karşı tarafın açtığı davada müvekkilim kusurlu bulunuyor ve tazminata mahkum ediliyor. Karşı taraf davayı sigortaya değil de müvekkilime açıyor. Davanın sigortaya ihbarını istememize rağmen hakim tarafından reddedildi. Şimdi biz ödememiz gereken bu miktar için sigortacıya rücuu etmeyi düşünüyoruz. İlam gereği tazminatı karşı tarafa ödedikten sonra rücuu etmemiz şart mı? Yoksa ödemeden önce de rücuu edip daha sonra alacağımız parayı karşı tarafa ödesek olur mu? İkinci bir hususta ; sigortacıdan mahkeme ilamında aleyhimize hükmedilen tüm kalemleri talep edebilir miyiz? ( kararda hasar giderine, kazanç kaybına, manevi tazminata, vekalet ücretine ve yargılama masrafına hükmedilmiş) Bunların hepsini sigortacıdan istememiz mümkün mü? Aydınlatırsanız sevinirim. Saygılar...
Old 16-03-2009, 16:16   #2
Hasan Coşkun

 
Varsayılan

Parayı ödedikten sonra rücu edeceksiniz.Sigorta şirketi riskin gerçekleştiğinin kendilerine bildirdikten sonraki faizi öder.Manevi tazminat sigorta kapsamı dışında.Sanırım kazanç kaybı istekleri de kapsam dışı.
Old 16-03-2009, 16:17   #3
Hasan Bahadır Büyükavcı

 
Varsayılan

Mahkeme davanın ihbarı hususunda talebinize olumsuz yanıt verdiyse bu durumu temyize götürebilirsiniz. Eğer bu yolu kullanmak istemiyorsanız sigortacı ile aranızdaki sigorta sözleşmesine dayanarak sigortacıyı riskin neden olduğu maliyeti üstlenmeye icbar edebilirsiniz. Ancak zarar gören mahkeme ilamına göre size yöneldiğinde ona karşı herhangi bir def'i de bulunamazsınız. Ödemek zorunda kalırsınız. Sigortacı ile aranızdaki iç ilişki zarar gören kişi açısından bir hüküm ifade etmez.

İkinci sorunuza gelince;

Zorunlu mali sorumluluk sigortalarında sigortacı kural olarak maddi zararları karşılamak zorundadır.
2918 sayılı yasanın;
Zorunlu mali sorumluluk sigortası dışında kalan hususlar:
Madde 92 – Aşağıdaki hususlar, zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamı dışındadırlar.
f) Manevi tazminata ilişkin talepler.

demektedir. Buna göre sigorta sözleşmesinde "manevi tazminat" klozu yoksa sigortacı manevi tazminatı ödemek zorunda değildir.

Yargılama giderleri hususunda;

Alıntı:

KARAYOLU TRAFİK GARANTİ SİGORTASI HESABI YÖNETMELİĞİ

Hesabın Giderleri
Madde 8
- Hesaptan Kanunun sorumluluk ve sigortaya ilişkin hükümleri ve teminat limitleri içinde kalan aşağıdaki zarar ve giderler karşılanır:
a) Kazayı yapan motorlu aracın saptanamaması durumunda kazanın meydana geldiği tarihte geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortasına göre bedeni zararlar nedeniyle ödenecek tazminat tutarları,
b) Zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmaksızın trafiğe çıkarılan motorlu aracın kişilere verdiği bedeni zararlar nedeniyle kazanın meydana geldiği tarihte geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortasına göre ödenecek tazminat tutarları,
c) Müsteşarlıkça asgari teminat tutarlarının artırılmasına rağmen zeyilname düzenlenmeyip eksik teminatlı kalan motorlu araçların kişilere verdiği zararlarda kazanın meydana geldiği tarihte yürürlükte olan zorunlu mali sorumluluk sigortası tarifesindeki teminatlar ile poliçede belirtilen teminatlar arasındaki farka kadar ödenecek tazminat tutarları,
d) Kanunun 107 nci maddesi uyarınca işletenin sorumluluğunun olmadığı hallerde, çalınmış veya gaspedilmiş motorlu aracın kişilere verdiği zararlar için kazanın meydana geldiği tarihte geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortasına göre bedeni zararlar nedeniyle ödenecek tazminat tutarları,

e) Kanunun 108 inci maddesinin (c) bendine göre ödemekle yükümlü olduğu tazminat tutarları ve maddi zararlar ile bu tazminat ve zararlara ilişkin yasal ölçülerde ödenmiş veya hüküm altına alınmış faiz ve yargılama giderleri,
f) Tazminat ve maddi zarar ödemelerinin gerçekleşmesiyle ilgili giderler,
g) Hesap Yönetimine karşı açılan veya Hesap Yönetiminin açtığı davalara ilişkin giderler,
h) Hesapla ilgili olarak çalışan personele ilişkin giderler ile Hesabın işlemlerinin yürütülebilmesini sağlayacak diğer giderler.
Hesaptan bu giderler dışında harcama yapılamaz. Birlik personelinin Hesap İşleriyle görevlendirilmeleri halinde 1475 sayılı İş Kanununun ilgili hükümleri saklıdır.
Bu maddenin (e) bendine göre yapılacak ödemelerde; Mahkeme kararı ile kesinleşmiş tazminat dosyalarına ilişkin tutarlar hak sahiplerine hemen ödenir. Diğer dosyalar Hesap Yönetimince incelendikten veya incelettirildikten sonra ya tazminatın ödenmesine ya da reddine karar verilir.
(Değişik fıkra: 04/11/2003 - 25279 S. R.G. Yön/1.mad) Hesap Yönetimi sigorta şirketlerinin, Kanunun 108 inci maddesi (c) bendi kapsamındaki haller nedeni ile rücu etmelerinden kaynaklanan talepleri ile ilgili olarak topluca değerlendirme yapmak suretiyle bu şirketlerle hesap kapatmaya ve hesabın kapatılmasına yönelik anlaşmalar yapmaya yetkilidir. Bu takdirde, hangi sigortalılar için ödeme yapıldığı, sigortalı adı ve soyadı, poliçe numarası, hasar tutarı, hangi şirketten rücu edildiği bir liste halinde tutulur. Bu durumda, rücu eden şirketçe, listede yer alan sigortalılara rücu çerçevesinde yapılmış olan icrai ve yasal takipler derhal kaldırılır.

Old 16-03-2009, 16:26   #4
PINAR YILMAZ

 
Varsayılan

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Sayın Büyükavcı eklediğiniz e bendinde (e) Kanunun 108 inci maddesinin (c) bendine göre ödemekle yükümlü olduğu tazminat tutarları ve maddi zararlar ile bu tazminat ve zararlara ilişkin yasal ölçülerde ödenmiş veya hüküm altına alınmış faiz ve yargılama giderleri,) bahsedilen "kanun" terimi ile kastedilen KTK ise bu kanunun 108. maddesi mülga olmuş. Bu durumda hangi hükme başvuracağımı bulamadığım için konuyu açma gereği duydum maalesef . Saygılar...
Old 16-03-2009, 16:48   #5
Hasan Bahadır Büyükavcı

 
Varsayılan

Pınar hanım 2918 sayılı kanunun 108. maddesinin eski hali şöyledir.

Alıntı:
Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı
Madde 108- (Değişik: 17.10.1996-4199/36 md: 03.03.2001 (Mük)-Kanun4629/....md, Kanun 4896/1 md (Kabul: 17.06.2003, RG Tarih: 24.06.2003-RG No: 25148)
Bu Kanuna göre, zorunlu mali sorumluluk sigortasına tabi motorlu araçların sebep olacakları zararların, aşağıdaki durumlarda işletenin sorumluluğuna ilişkin kurallar uyarınca geçerli teminat tutarları dahilinde karşılanması amacıyla Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde bir Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı oluşturulur.
Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabına aşağıdaki durumlarda başvurulur;
a) Kazayı yapan motorlu aracın tespit edilmemesi durumunda kişiye gelen bedensel zararlar için,
b) Kazanın meydana geldiği tarihte geçerli olan teminat tutarları dahilinde Zorunlu mali sorumluluk sigortasını yaptırmamış olan işletenlerin neden olduğu bedensel zararlar için,
c) Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasını yapan sigortacının malî bünye zafiyeti nedeniyle sürekli olarak bütün branşlarda ruhsatlarının iptal edilmesi ya da iflası halinde sigortacının ödemekle yükümlü olduğu maddi ve bedensel zararlar için,6
d) 8 inci maddenin b bendi ile 107 nci maddenin son fıkrasında öngörülen durumlar için,
Kazaya sebep olan aracın işleteninin sonradan bulunması halinde Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı, işletene ve sigortacısına rücu edebilir, diğer durumlarda da Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabının sorumlulara başvurma ve sigortacının iflas masasına katılma hakları saklıdır.
Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabının gelirleri; Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası için tahsil edilen toplam primlerin yüzde biri oranında sigorta şirketlerince ödenecek katılma payları ile sigorta yaptıranlardan safi primlerin yüzde ikisi oranında tahsil edilecek katılma paylarından oluşur. Bakanlar Kurulu bu oranları binde beşe kadar indirmeye veya tekrar kanuni sınırlarına kadar yükseltmeye yetkilidir.
Sigorta aracıları, sigorta yaptıranlardan yukarıdaki fıkra hükmü gereğince tahsil ettikleri katılma paylarını tahsilatı takip eden ayın on beşine kadar ilgili sigorta şirketlerine intikal ettirirler.
Sigorta şirketleri kendileri tarafından ödenmesi gereken bir takvim yılına ilişkin katılma paylarını takip eden yılın Şubat ayı sonuna kadar, sigorta yaptıranlardan tahsil edilen katılma paylarını ise ertesi ayın sonuna kadar fon hesabına yatırırlar.
Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabına zamanında ve tam olarak yatırılmayan katılma payları ve gecikme zamları 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur. Ayrıca, söz konusu yükümlülüğü yerine getirmeyen şirketler 108.000.000 lira hafif para cezası ile cezalandırılırlar.
Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabının gelir ve giderleri ile işlemleri, Hazine Müsteşarlığı'nca her yıl denetlenir.
Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabının kuruluşuna, işleyişine, fon varlıklarının nemalandırılmasına, Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabından yapılacak ödemelere ve diğer hususlara ilişkin esaslar, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin görüşü alınarak, Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı bulunduğu Bakanlık tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.

Sanırım yürülükten kalkan hüküm sadece sigortacının ödeme zaafiyetine düşmesi halinde Türkiye Reasürans Şirketleri birliğinin sorumluluğuna ilişkin hükümdür. Buna göre yönetmelikteki 180/c ifadesi hariç diğer ödemeler yapılabilir kanaatindeyim.
Çünkü yönetmeliğe göre;
Reasüransın sorumlu olduğu maddi tazminat,
zararlar ve bunlara ilişkin faiz,
ve ayrıca yargılama giderleridir.
Buradaki yargılama giderleri ve faiz maddi zararlar açısından varlığını hala korumaktadır düşüncesindeyim.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
davanın ihbarı ve rücuu Av.kerami ÖZDEMİR Meslektaşların Soruları 1 24-12-2008 12:01
maddi hasarlı trafik kazasında sigortacının, aracı devreden sigortalıya rücuu av.damla Meslektaşların Soruları 11 19-04-2007 14:32
SSK nın hem Zorunlu Trafik Sigortası 'na hem de İşverene Rücuu Av.Ufuk Meslektaşların Soruları 3 14-12-2006 12:01


THS Sunucusu bu sayfayı 0,12835097 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.