Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

limited şirket ortağının şahsi borçlarından dolayı takip

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 16-10-2008, 16:17   #1
civile

 
Varsayılan limited şirket ortağının şahsi borçlarından dolayı takip

sayın meslektaşlarım herkese iyi günler diliyorum..

müvekkilimin alacaklı olduğu şahsın üzerine haczi kabil hiçbirşey yok fakat ortak olduğu limited şirketin üzerine kayıtlı çok sayıda gayrimenkul var.

1-borçlunun şirketteki hisselerinin haczi hisse oranında gayrimenkullerin de haczi anlamına gelir mi?

2- gayrimenkullerin kaçırılmasına karşı nasıl bir yöntem izlenmelidir.?

şimdiden teşekkürler
Old 17-10-2008, 16:39   #2
OLCAYK

 
Varsayılan

Sayın civile, Ticaret Kanununun 522. maddesi gereğince, - Ortaklardan birinin iflâsı halinde iflâs idaresi en az altı ay önce ihbar etmek şartiyle şirketin feshini istiyebilir. Ortaklardan birinin payını haczettirmiş olan alacaklı da ayni hakka sahiptir.

Böyle bir ihbar neticesinde şirket infisah ederek tasfiye haline girerse tasfiye memurları, aleyhine takibat yapılan ortağa düşen tasfiye payını iflâs idaresine veya icra dairesine vermeye mecburdurlar. -denilmektedir. Hisse haczinden sonra tasfiye isteme hakkınız var, bu arada gayrımenkullerin kaçırılmasını önlemek için tek yok ihtiyati tedbir talep etmek olur diye düşünüyorum.
Old 18-10-2008, 14:32   #3
Av.Mehmet_Ali

 
Varsayılan

T.C.

YARGITAY

12. HUKUK DAİRESİ

E. 1966/9094

K. 1966/9225

T. 3.10.1966

• FESİH İSTEMİ ( Ticaret Şirketi Ortağının Kişisel Borcundan Dolayı )

• ORTAĞIN KİŞİSEL BORCUNDAN DOLAYI FESİH İSTEMİ ( Kendisine Düşecek Payın Haczi Amacıyla )

• BORÇLU ORTAĞA İLİŞKİN PAYIN HACZİ ( Şirketin Feshinin İstenmesi )

6762/m.145,520,518,521,522

2004/m.121

ÖZET : Borçlu ortağa düşecek hacizli paya ilişkin tutarın icra dairesine VERİLMESİ ZORUNLUDUR. Bir ticaret şirketi ortağının kişisel borcundan dolayı kendisine düşecek payın haczi amacıyla ( altı ay önceden haber vermek koşuluyla ), şirketin feshi istenebilir. Bu biçimde şirket tasfiyeye geçerse, tasfiye memurları, borçlu ortağa düşecek tasfiye payını icra dairesine vermek zorundadırlar.
DAVA : Alacaklı H.Ö. ile borçlu K.A`ya müteallik olmak üzere Ankara İcra Hakimliği`nden verilen 7.4.1966 tarih ve 966/1-169 sayılı Karar`ın müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 15.8.1966 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü.
KARAR : Bir ticari şirketin devamı müddetince, ortaklardan birinin şahsi alacaklısı hakkını şirketin bilançosu gereğince o ortağa düşen kar payından, şirket fesh olunmuşsa tasfiye payından alabilir. Henüz bilanço tanzim edilmemişse alacaklı bilançosunun tanzimi neticesinde borçluya düşecek kar ve tasfiye payı üzerine ihtiyati haciz koydurabilir. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerle anonim şirketlerde alacaklılarortağa ait hisse senetlerini haczettirebilir. Fakat, bu hüküm ancak tespit edilen hallere münhasır olup tevsi ve teşmil edilemez. Limited şirketlerde hisse senedi değil, sermaye payı söz konusudur. Sermaye payını gösterir şekilde tanzim edilecek senet hisse senetlerinde olduğu gibi kıymetli evrak vasfına haiz değildir Sadece ispat vesikası sayılır.
Ortaklardan birinin payını ihtayeten haczettirmiş olan alacaklı veya ortaklardan birinin iflası halinde iflas masası 6 ay önce ihbar etmek şartıyla limited şirketin feshini isteyebilir. Böyle bir ihbar sonunda şirket infisah ederek tasfiyeye geçerse tasfiye memurları, aleyhine takibat yapılan ortağa düşecek tasfiye payını iflas veya icra dairesine vermeye mecburdur ( TTK m. 145, 518, 520, 521, 522 )
Sermaye payına konulan ihtiyati haciz sebebiyle şirket emvalinin satılması mümkün olmayıp takibi yapan kişi yukarıda yazılı esaslar dairesinde şirketin feshini ihbar ve talep etmek hakkını haizdir.
SONUÇ : Varit olmayan temyiz itirazlarının reddiyle merci kararının İİK`nin 366 ve HUMK`nin 438 inci maddeleri uyarınca onanmasına, ayrıntıları aşağıda yazılı masrafların kararı temyiz edenden alınmasına 3.10.1966 gününde
Old 18-10-2008, 15:21   #4
İn Salvo

 
Varsayılan

sayın olcayk
ihtiyati tedbir demişsiniz; 1. ihtiyati tedbir için tedbir konulan gayrimenkuller hakkında 10 gün içinde dava açmamız gerekir ancak bu aşamada davaya konu mallar henüz şahısta değildir zira limited şirkette hasım olmadığından dava tarafsız kalır 2. icra işlemleri başlandıktan sonra ihtiyati haciz istenir...

ltd. ştd. ortaktan bir alacağım var hangi yollarla takip;
1. yol iflas yoludur. ancak bu yolu seçebilmemiz için biliyorsunuzdur ki tacir sıfatının olması gerekir. bu sıfatı ise şirket dışında başka bir sebepten dolayı kazanmış olması gerekir.
2. yol cebri icra yoludur.



Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Limited şirket ortağının kişisel alacaklılarının şirketi takip usulü me_as Meslektaşların Soruları 10 06-05-2013 17:38
limited şirket ortağının şahsi alacaklısının yaptığı icra takibinde usul? faruksa Meslektaşların Soruları 3 27-04-2009 13:12
Limited şirketin borçlarından dolayı şirket ortaklarının sorumluluğu Av.Doğuhan Meslektaşların Soruları 1 19-06-2008 12:44
Limited şirket ortağının şahsi borcu için işyerinde fiili haciz yeldakullap Meslektaşların Soruları 2 13-06-2007 15:18
Limited şirket ortakları ayrıldıktan sonra şirket borçlarından sorumlu tutulablir mi? senemü Meslektaşların Soruları 1 22-12-2006 02:45


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04701710 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.