Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Özel Huzurevlerİ İle Huzurevİ YaŞli Bakim Merkezlerİ

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 05-10-2008, 13:45   #1
Demir Demir

 
Varsayılan Özel Huzurevlerİ İle Huzurevİ YaŞli Bakim Merkezlerİ


DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIM;

ÖZEL HUZUREVLERİ İLE HUZUREVİ YAŞLI BAKIM MERKEZLERİ
YÖNETMELİĞİ

) Sağlıklı yaşlı: Akıl ve ruh sağlığı yerinde olan, kendi öz bakımını bağımsız şekilde yapabilen, bulaşıcı hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı olmayan yaşlıyı.
ı) Yaşlı bakım elemanı: Yaşlı bakımı konusunda ortaöğrenim ve yüksek öğrenimin ilgili bölümlerinden mezun veya yaşlı bakımıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığınca veya Milli Eğitim Bakanlığı onayı ile açılmış olan kursların sertifika programlarından sertifika almış olan en az ilkokul/ilköğretim okulu mezunu olan elemanı( bu sertifikaya sahip eleman yetersiz, sertifikayı veren yerde yetersiz)
(4) Huzurevlerinde elli, yaşlı bakım merkezlerinde otuz kapasiteye kadar bir sosyal çalışmacı tam veya yarı zamanlı olarak çalıştırılır. Sorumlu müdürün sosyal çalışmacı olması durumunda, ayrıca sosyal çalışmacı çalıştırılmayabilir. Kapasitenin huzurevlerinde elli, yaşlı bakım merkezlerinde otuz ve daha fazla olması durumunda her elli ve/veya otuz yaşlıya bir sosyal çalışmacının tam ya da yarı zamanlı çalıştırılması zorunludur. Sosyal çalışmacı yarı zamanlı olarak gün ve saatleri birbiri ile çakışmayacak şekilde bir başka huzurevi ve/veya yaşlı bakım merkezinde çalışabilir.

3) Her huzurevinde en az bir hemşirenin tam zamanlı olarak çalıştırılması esastır. Her otuz ve üzeri kapasitede hemşire sayısının artırılması zorunludur. Yaşlı bakım merkezlerinde her yirmi yaşlıya bir hemşire çalıştırılması zorunlu olup kapasitenin yirmiden fazla olması halinde bu sayı kapasiteye göre arttırılır. Hemşirelik veya hemşireliğe eşdeğer eğitim alan sağlık memurları hemşire yerine çalıştırılabilir.

4) Tek kişilik yatak odalarında lavabo, duş ve tuvalet bulunması zorunludur. İki ve daha fazla yatak odalarında ise fiziki koşulların yeterli olması durumunda duş, lavabo ve tuvalet bölümlerinin düzenlenmesine özen gösterilir. Duş, lavabo ve tuvaleti bulunmayan odaların bulunduğu katlarda bay ve bayanlar ayrı olmak üzere bir duş bir lavabo ve bir tuvalet bölümü düzenlenir.

6) Aylık bakım ücretine; barınma, beslenme, ilaç takibi, enjeksiyon, pansuman, tansiyon ölçümü, basit tıbbi müdahaleler, alt bezi ve temizlik hizmeti giderleri dahildir. Bu hizmetler için yaşlı veya yakınlarından ayrıca ücret talep edilemez.
GEÇİCİ MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünden açılış izin belgesi alarak faaliyette bulunan kuruluşlar, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra geçen bir yıl içinde, 23 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendinde belirtilen şartlar ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b), (c) ve (i) bendlerinde yer alan asgari kapasite sınırlaması hariç bu Yönetmelikte belirtilen gerekli düzenlemeleri gerçekleştirerek, yapılan çalışmaları bir raporla İl Müdürlüğüne bildirmek durumundadır. Bu düzenlemeleri yaptırmayanların daha önceden verilmiş olan izinleri iptal edilir.

yönetmeliğin ilgili maddeleri için danıştayda yönetmeliğin iptali için dava açmak gerekmektedir.

gerek Türkiye genelide hemşire syısının yetrsiz oluşu nedeni ile hemşirenin istenildiğinde bulunmaması gerekse Sağlık Bakanlığının Meslek Liseleri tarafından verilen eğitim sonucunda diploma almış olan acil tıp teknisyeni ve sağlık memurlarınında hemşirelik eğitimleri almış olmaları ve uygulamada hemşirelik görevini bil fiil yapmalarından dolayı acil tıp teknisyeni ,sağlık memurları ve ebenin hemşirenin yerine çalıştırılmasının uygun görülmesi gerekmektedir.

tek kişilik odalarda lavabo ve duşun bulunma zorunluluğu kuruluşları olumsuz etkilemektedir. 1 yıllık bir süre verilmiş. tadilat yapılırken yaşlılar tahliye edilmeli.
mal sahiplerinin de oluru alınması gerekmektedir.
alt bezlerinin de dahil edilmesi ve %5 oranında ücretsiz yaşlı bakmakla yükümlü kılınması işi olduça zorlaştırmaktadır.

bahsettiğim gibi ilgili maddelerin iptali için dava açmayı düşünmekteyim,gerekçe olarak hangi kanuna aykırılık gösterebilirim.

şimdiden teşekkürler
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
il özel idaresinin kamulaştırdığı arazinin amacı dışında özel bir üniversiteye devri dipdag Meslektaşların Soruları 1 17-05-2009 17:13
bakim nafakasi davasi ve adreste bulunamama Konuk izmitli Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 1 29-01-2008 16:18


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04512405 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.