Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Takipten Feragat, Mükerrer takip

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 20-08-2008, 13:46   #1
ahmetyılmaz

 
Varsayılan Takipten Feragat, Mükerrer takip

Müvekkil tarafından açılmış bulunan menfi tespit davası kazanılmış ve ödenen paranın iadesine karar verilmiş, mahkeme ilamı kesinleşmiştir. Akabinde müvekkil tarafından icra takibi başlatılmış , bu takibe borçlu tarafça itiraz edilmiş ve mahkeme tarafından verilen karar borçlu tarafça temyiz edilmiş ve halen temyiz aşamasındadır. Akabinde müvekkil aynı alacak için tekrar icra takibi başlatmış ve borçlu tarafça mükerrerlik yönünde itirazda bulunulmuş ve mahkeme takibin iptaline karar vermiş bu karar da kesinleşmemiştir. MÜVEKKİL DAHA SONRA BU İKİ İCRA DOSYASINDA, ALACAĞI BAKİ KALMAK KAYDI İLE TAKİP İŞLEMLERİNİ SONLANDIRILMASI İÇİN TALEP AÇMIŞ VE TAKİP İŞLEMLERİ SONLANDIRILMIŞTIR. HER İKİ TAKİPTEN FERAGAT EDEN MÜVEKKİLİM SON OLARAK AYNI İLAMA DAYANAN ALACAĞI İLE İLGİLİ YENİ BİR TAKİP AÇMIŞ VE BORÇLU TARAF TEKRAR MÜKERRERLİK İTİRAZI İLE FAİZE İTİRAZDA BULUNMUŞTUR VE DOSYA DURUŞMALI OLARAK İNCELENECEKTİR. Sayın Meslektaşlarım daha önce açılmış bulunan iki icra takip dosyasından feragat edildiğinden doılayı ortada mükerrer bir takip olmadığını düşünüyorum. Bu mükerrerlik itirazını bertaraf edecek yargıtay ilamı na ihtiyacım bulunmaktadır. Değerli yardımlarınızı acil olarak beklemekteyim. Saygılar
Old 20-08-2008, 18:54   #2
ErHaş

 
Varsayılan Hukuk cambazlığına karşıyım

Üstad ben allahtan hakim olup ta senin dosyana bakacak kişi olmadım. Hiç yorum yapmadan 'Hukuk kötüniyeti korumaz ' diyerek iptal ederdim üçüncü takibi.
Meseleye sizin açınızdan bakacak olursak yapılan ilk ilamlı takipte temyiz edildikten sonra neden ikinci takip yoluna gittiniz. Temyiz icrayı durdurmaz.
ikinci olarak takiplerinizden feragat etmişsiniz. Feragat kabule bağlıdır. Eğer sen feragatini borçluya bildirdiysen haklı gibi görünebilirsin. Ama kendi kendine feragat etmiş olmanın -feragatin kabule bağlı olması nedeniyle- borçluyu bağlamayacağını düşünüyorum. Daha somut verilere ihtiyaç var. Veri yetersiz olduğundan fazla birşey söyleyemeyeceğim.
Saygılarımla.
Old 20-08-2008, 18:54   #3
Av.Olcay Pehlivanlıoğlu

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım;

İlk icra takibine ait Mahkeme kararı kesinleşmeden yapılan ikinci icra takibinin mükerrerlik nedeniyle iptal edilmesi gayet doğal.Fakat her iki icra takibinden feragat nedeniyle vazgeçilmiş olduğuna göre, en son yapılan olan icra takibine borçlunun yapmış olduğu mükerrerlik itirazı kabul görmeyecektir.Ortada derdest bir icra takibi olmadığına göre mükerrerlik de söz konusu değil.

Bu durum için Yargıtay Kararına gerek yok diye düşünüyorum.Hakim ilk celsede mükerrerlik itirazının reddine karar verecektir.Aksi bir kararın çıkması mümkün değil.Ortada tek bir icra takibi varken mükerrerlik söz konusu olamaz.

Saygılarımla
Old 20-08-2008, 20:04   #4
ahmetyılmaz

 
Varsayılan

Öncelikli olarak ilk iki icra takibi yapılırken dosyaya vakıf değildik. Mühim olan konu iki takipten feragat edildiğine göre ortada derdest bir takip olmamasıdır. Dolayısı ile 3. açılan takibin mükerrerlik itirazına konu olması hukuken geçerli olmamalı düşüncesindeyim. Yanılıyormuyum...Ayrıca, icra takibinde feragat işleminin, borçlunun kabulune bağlı olduğunu düşünmüyorum. Saygılar
Old 21-08-2008, 10:02   #5
Av.Olcay Pehlivanlıoğlu

 
Varsayılan

Feragat tek yanlı bir hukuki işlem olup karşı tarafın kabulüne bağlı değildir.
Old 21-08-2008, 10:18   #6
Av.MB

 
Varsayılan

Son yoruma katılıyorum. Feragat tek taraflı işlem olup kabule bağlı değildir. Feragat o hakkı ortadan kaldırır ve bir daha ileri sürülmesini engeller. Bu sebeple feragat nedeniyle son takip iptal edilmelidir. Sanırım feragatla vazgeçme karıştırılmış. Vazgeçme kabule bağlı olup yeniden ileri sürülebileirse de feragat, hakkı tamamen ortadan kaldırdığından bir daha ileri sürülmesi mümkün değildir.
Old 21-08-2008, 16:38   #7
ErHaş

 
Varsayılan

Sesli, hızlı ve duygusal düşündükten sonra bir kez daha düşününce sonuç olarak ben de ortada mükerrer bir takip olmadığı kanaatindeyim.
Zıt kanıt yoluyla yorum çıkarabileceğini düşündüğüm bir karar.
T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 2006/23960
K. 2007/1369
T. 30.1.2007
• HÜKMÜN BOZULMASI ( Takibin Durduğu - İlk Takipten Feragat Edilmeden Ayrı Alacak İçin Bozmadan Sonraki İlama Dayalı Yeni Takip Yapılamayacağı )
• İLK TAKİPTEN FERAGAT ( Edilmeden Ayrı Alacak İçin Bozmadan Sonraki İlama Dayalı Yeni Takip Yapılamayacağı )
• İLAMA DAYALI TAKİP ( İlk Takipten Feragat Edilmeden Ayrı Alacak İçin Bozmadan Sonraki İlama Dayalı Yeni Takip Yapılamayacağı )
2004/m.33, 40
ÖZET : Hükmün bozulması ile takip durur. Bozmaya uyularak verilen kararla takibe devam edilebilir. İlk takipten feragat edilmeden aynı alacak için bozmadan sonraki ilama dayalı yeni bir takip yapılamaz.

DAVA : Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : İİK' nun m. 40 gereğince bir ilamın nakzı İcra muamelelerini olduğu yerde durduracağından alacaklının takibine dayanak yaptığı ilamın Yargıtay 9-HD'ce bozulması üzerine icra muameleleri olduğu yerde durur. Bozma kararından sonra mahkemece bozmaya uyularak verilen 16.11.2005 tarih 2004/737 - 2005/901 karar sayılı ilamla alacaklının duran takibine devam etmesi mümkündür. İlk takipten feragat edilmeksizin aynı alacak için bozmadan sonraki ilama dayanılarak yeni bir takip yapılması halinde ikinci takip mükerrer olacağından mahkemece şikayetin kabulü ile mükerrer takibin iptaline karar vermek gerekirken yazılı şekilde şikayetin reddi isabetsizdir.

SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366 ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ( , 30.01.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Old 21-08-2008, 16:40   #8
ErHaş

 
Varsayılan

'ilk takipten feragat edilmeden yapılan takibin mükerrer olduğu' dendiği için ilk takipten feragat edilseydi mükerrer olmayacağını anlıyorum.
Old 21-08-2008, 18:54   #9
ahmetyılmaz

 
Varsayılan

kesınlıkle dogru anlıyorsunuz meslektaşım..saygılar
Old 22-08-2008, 18:17   #10
ahmetyılmaz

 
Varsayılan

ilk iki takip iptal edilmiştir. dolayısı ile ortada derdest bir takip yoktur. Yanılıyormuyum
Old 18-08-2011, 10:19   #11
ismisultan

 
Varsayılan

Sevgili meslektaşlarım,
peki derdest bir icra takibi varken yapılan ikinci takipte "tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla" ifadesi varsa cevaplarınız değişir mi?
Old 21-08-2011, 20:11   #12
Av. Caner Arıcı

 
Varsayılan

Sevgili meslektaşlarım; ilk iki takibe alacaklı, "alacakları baki kalmak kaydıyla takip işlemlerinin sonlandırılması..." konusunda talep açtığından, bu bir "feragat" değil "vazgeçme"dir, bu talep feragat olarak değerlendirilemez ve kabul edilemez!!.. Feragatten bahsedebilmek için bunun açıkça ortaya konulması, ve de açıkça "feragat ediyorum" ibaresinin geçmesi gereklidir ki feragat bir hakkı tamamen ortadan kaldıran tek taraflı işlemdir... Feragat varsa zaten tekrar takip başlatmanın anlamı yoktur!!.. O halde vazgeçme nedeniyle eski dosyalar işlemden kaldırıldığından ortada bir takip yoktur ve mükerrerlikten bahsedilemez, kanaatimce mahkemece talebin reddi gerekir, Yargıtay kararına da gerek yoktur...
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
takipten feragat Av.Mendi Meslektaşların Soruları 2 11-08-2008 10:19
takipten feragat ve teminatin iadesi Canavar Avukat Meslektaşların Soruları 2 10-07-2008 12:13
Bozmadan sonra takip,mükerrer takip. avmehmetkarabacak Meslektaşların Soruları 9 08-07-2008 19:06
takipten feragat-vekalet ücreti avukat1980 Meslektaşların Soruları 4 20-02-2008 17:09
mükerrer takip, dolandırıcılık av.burhan Meslektaşların Soruları 0 17-07-2007 14:31


THS Sunucusu bu sayfayı 0,07405901 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.