Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Hukuk Haberleri Hukuk Haberleri, duyuruları, güncel hukuki gelişmeler. [Haber Ekleyin]

HUMK 08.02.2008 Değişiklik Resmi Gazete

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 13-02-2008, 15:42   #1
ekinheval

 
Varsayılan HUMK 08.02.2008 Değişiklik Resmi Gazete

MADDE 10- 18/6/1927 tarihli ve 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 36 ncı maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Ret talebinin, kötüniyetle yapıldığının anlaşılması ve esas yönünden kabul edilmemesi hâlinde, talepte bulunanların her birine mahkemece beşyüz Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.
Hâkim hakkında aynı davada aynı tarafça tekrar ileri sürülen ret talebinin reddi hâlinde verilecek idarî para cezası, daha önce verilen idarî para cezasının iki katından az olamaz.”
MADDE 11- 1086 sayılı Kanunun 90 ıncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 90- Islahın davayı uzatmak veya karşı tarafı rahatsız etmek gibi kötüniyetli düşüncelerle yapıldığı deliller veya belirtilerle anlaşılırsa, mahkeme, ıslahı dikkate almadan karar verir. Ayrıca, mahkemece kötüniyetle ıslaha başvurana, karşı tarafın bu yüzden uğradığı bütün zararlarının tazmininin yanı sıra ikiyüz Türk Lirasından beşyüz Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.”
MADDE 12- 1086 sayılı Kanunun 113/A maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 113/A- İhtiyati tedbir kararının uygulanması dolayısıyla verilen emre uymayan veya o yolda alınmış tedbire aykırı davranışta bulunan kimse fiili daha ağır cezayı gerektiren bir suç oluşturmadığı takdirde, altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
MADDE 13- 1086 sayılı Kanunun 149 uncu maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Kapalı yapılan duruşmalar hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uygulanır.”
MADDE 14- 1086 sayılı Kanunun 150 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Bir kimse, ihtara rağmen mahkemenin düzenini bozar veya mahkeme huzurunda münasip olmayan bir söz söylemeye veya davranışta bulunmaya devam ederse derhâl yakalanması emredilerek hakkında dört güne kadar disiplin hapsi uygulanır. Ancak, avukatlar ve çocuklar hakkında disiplin hapsi uygulanmaz.”
“Mahkemenin düzenini bozan fiilin veya mahkeme huzurunda söylenen sözün suç oluşturması halinde, durum bir tutanakla Cumhuriyet başsavcılığına bildirilir ve gerekiyorsa fiili işleyenin yakalanması emredilerek Cumhuriyet başsavcılığında hazır bulundurulması sağlanır. Ancak bu durum üçüncü fıkra hükmüne göre disiplin hapsi uygulanmasını engellemez.”
MADDE 15- 1086 sayılı Kanunun 253 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 253- Usulüne uygun olarak çağrılıp da mazeretini bildirmeksizin gelmeyen tanıklar zorla getirilir ve gelmemelerinin sebep olduğu giderler takdir edilerek, kamu alacaklarının tahsili usulüne göre ödettirilir. Zorla getirilen tanık evvelce gelmemesini haklı gösterecek sebepleri sonradan bildirirse aleyhine hükmedilen giderler kaldırılır.”
MADDE 16- 1086 sayılı Kanunun 271 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 271- Tanık, kanuni bir sebep göstermeden veya göstermiş olduğu sebep mahkemece kabul edilmemesine rağmen tanıklık yapmaktan çekinir, kendisine sorulan sorulara cevap vermekten kaçınır ya da yemin etmemekte direnirse, bu yüzden doğan giderler takdir edilerek, hakkında kamu alacaklarının tahsili usulüne göre ödettirilmesine karar verilir. Ayrıca, tanıklığının veya yemininin gerçekleştirilmesi için, dava hakkında hüküm verilinceye kadar ve her hâlde onbeş günü geçmemek üzere disiplin hapsine karar verilebilir. Kişi, tanıklığa ve yemine ilişkin yükümlülüğüne uygun davranması halinde, derhâl serbest bırakılır.”
MADDE 17- 1086 sayılı Kanunun 313 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 313- Hâkim, senedin münkire aidiyetine karar verdiği takdirde münkiri talep vukuunda davanın teahhuru sebebiyle diğer tarafın maruz kaldığı zararı tazmine mahkûm eder.”
MADDE 18- 1086 sayılı Kanunun 319 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 319- Mahkemece sahtelik iddiasının reddi hâlinde talep vukuunda diğer tarafın maddi ve manevi zararları mahkemece takdir edilerek tazminine hükmolunur.”
MADDE 19- 1086 sayılı Kanunun 320 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 320- Sahtelik iddiasından feragat olunabilir ise de feragatı vakıayı kabul edip etmemekte mahkeme muhtardır. Mahkeme feragatı kabul ettiği takdirde 319 uncu madde hükmü uyarınca talep vukuunda diğer tarafın maddi ve manevi zararları mahkemece takdir edilerek tazminine hükmolunur.”
MADDE 20- 1086 sayılı Kanunun 422 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 422- Kötüniyetli davalı veya hiçbir hakkı olmadığı hâlde dava açan taraf, yargılama giderlerinden başka, diğer tarafın vekiliyle aralarında kararlaştırılan vekâlet ücretinin tamamı veya bir kısmını ödemeye mahkum edilebilir. Vekâlet ücretinin miktarı hakkında uyuşmazlık çıkması veya mahkemece miktarının fahiş bulunması hâlinde, bu miktar doğrudan mahkemece takdir olunur.
Kötüniyet sahibi davalı veya hiçbir hakkı olmadığı hâlde dava açan tarafa ayrıca mahkemece beşyüz Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. Bu hâllere vekil sebebiyet vermiş ise idarî para cezası vekil hakkında uygulanır.”
MADDE 21- 1086 sayılı Kanunun 576 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Dava sabit olmadığı takdirde müddeiden, kendisinden dava olunan hâkimin duçar olduğu maddi ve manevi zarar ve ziyan için takdir olunacak münasip bir tazminatın tahsiline hükmolunur. Ayrıca davacıya, mahkemece beşyüz Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.”

http://rega.basbakanlik.gov.tr/#
Old 13-02-2008, 23:42   #2
avayhan

 
Varsayılan

Ne bu şimdi yenilik mi? Tamam yargının tüm sorunları çözüldü. Yarın tüm dosyalarımız karara çıkar artık...
Old 14-02-2008, 17:41   #3
Av.yeşilova

 
Varsayılan

''Hiçbir hakkı olmadığı halde dava açan''da ne demek oluyor. Böyle bir mantık olabilir mi
Old 14-02-2008, 18:01   #4
Av.H.Sancar KARACA

 
Varsayılan

Alıntı:
MADDE 12- 1086 sayılı Kanunun 113/A maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 113/A- İhtiyati tedbir kararının uygulanması dolayısıyla verilen emre uymayan veya o yolda alınmış tedbire aykırı davranışta bulunan kimse fiili daha ağır cezayı gerektiren bir suç oluşturmadığı takdirde, altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
Maddenin eski halinde bir aylık alt sınır vardı, kaldırılmış. Böylece, mahkemenin verdiği tedbir kararına muhalefetin cezası hafifletilmiş. Gerekçeyi merak ettim şimdi.
Old 14-02-2008, 20:37   #5
avayhan

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.yeşilova
''Hiçbir hakkı olmadığı halde dava açan''da ne demek oluyor. Böyle bir mantık olabilir mi

E işte böyle bir mantık oluyormuş. Hep beraber gördük... Şaşırmamak gerek. Kültürümüzle birlikte mantığımız ve dilimiz de erozyona uğruyor. Bence Anayasaya aykırı bu maddelerin çoğu, insanların hak arama özgürlüğünü kısıtlıyor.
Old 20-02-2008, 23:49   #6
PINAR YILMAZ

 
Varsayılan

Hak arama özgürlüğünü kısıtladığı bariz olmakla birlikte ayrıca tamamı eskimiş olan koca bir kanunun birkaç maddesini değiştirmenin gerekçesi ne anlayamadım. Tabiri caizse yama gibi oldu bu hükümler eskimiş kanunun içinde...
Old 27-02-2008, 11:29   #8
hukukun-üstünlüğü

 
Varsayılan

Bir kanunun tümden değiştirilmesinin yasama faaliyeti uzun süreceğinden ihtiyaca dönük böyle bir düzenlemenin hemen yapıldığı düşünülemez mi acaba?Ha deyince bir kanun tümüyle değişmez herhalde.Ancak hukuki ihtiyacın yoğunlaştığı bölümlerde de düzenlemenin hemen yapılması yerindedir diye düşünüyorum.
Old 02-03-2008, 23:54   #9
Suç ve Ceza

 
Varsayılan

sayın avayhan beye katılmamak mümkün değil, baya önemli değişiklikler olmuş?
Old 05-03-2008, 22:20   #10
YALÇIN ÖNDER

 
Varsayılan

Yeni çıkan değişikliklerde bile bir yığın Osmanlıca kelimelerin yer alması anlaşılmasını güçleştirmektedir.

Ayrıca, neden acaba, "Türk Lirası" Yeni Türk Lirası olarak düzenlenmemiş? Merak ettim doğrusu.
Old 11-11-2009, 22:38   #11
avayhan

 
Varsayılan

Zaten öyle olmuyor mu? Ülkedeki ihtilafların ancak %10'u mahkemelere taşınıyor. Gerisini güzel yurdumun insanı hallediyor. Fazla konuşarak kimsenin vaktini çalmayayım. Bence hakimi şikayet edin derim görevi ihmalden. Zira bir hakim bilemeyeceğini iddia edemeyeceği hususlardan dolayı hukuken sorumludur, eğer kastta varsa bu suç oluşturur.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
TCK Ve CMK' da YENİ Değişiklikler(19.12.2006 tarihli Resmi Gazete) Av.Hilmi Sormazoğlu Hukuk Haberleri 8 30-05-2008 00:47
gazete ilanı muhsak Meslektaşların Soruları 1 19-07-2007 09:37
Sahteliği Bilinmeden Resmi İşlemde Kullanılan Resmi Evrak Av. Mehmet Demirezen Meslektaşların Soruları 6 17-02-2007 15:16
Resmi Gazete Arşivi didem79 Ticari Duyurular 1 12-02-2007 09:13


THS Sunucusu bu sayfayı 0,07367897 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.