Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Hukuk Soruları Hukukçu olmayan üyelerimizin hukukla ilgili sorularına ayrılmış iletişim alanı. Lütfen Dikkat : THS bir hukuki danışmanlık sitesi değildir ve bu foruma da "hukuki danışma" niteliği taşıyan sorular yöneltilemez. Alanda soru sormadan önce lütfen Hukuk Soruları Alanı Kural ve İlkelerimizi okuyunuz.

Rekabet Hukuku Ile Ilgili Yardım

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 15-10-2007, 18:43   #1
tarde.sed.tute

 
Varsayılan Rekabet Hukuku Ile Ilgili Yardım

merhaba..hukuk fakültesi 3.sınıf öğrencisiyim ve seçmeli ders olarak bu dönem rekabet hukuku alıyorum..derste bahsi geçen 2 konuyla ilgili sizin de fikirlerinizi almak istedim..
birincisi şu:rekabetin korunması hakkında kanunun uygulanma alanı kanunun 2.maddesinde düzenlenmiş..
Madde 2 - Kapsam
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde mal ve hizmet piyasalarında faaliyet gösteren ya da bu piyasaları etkileyen her türlü teşebbüsün aralarında yaptığı rekabeti engelleyici, bozucu ve kısıtlayıcı anlaşma, uygulama ve kararlar ile piyasaya hâkim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmaları ve rekabeti önemli ölçüde azaltacak birleşme ve devralma niteliğindeki her türlü hukukî işlem ve davranışlar, rekabetin korunmasına yönelik tedbir, tespit, düzenleme ve denetlemeye ilişkin işlemler bu Kanun kapsamına girer.
soru şu şekilde..yurtdışındaki bir teşebbüs türkiyedeki piyasalarda rekabet ortamını bozabilir mi?eğer bozabilirse bu yabancı teşebbüsü rekabet kanunu kapsamında değerlendirip yaptırım uygulayabalir miyiz?
ben kanun maddesini okuduğumda altı çizili bölüme istinaden yabancı bir teşebbüsün türkiyedeki rekabet ortamını bozabileceğini düşünüyorum.tc.içindeki bir teşebbüs olmasa da tc. piyasalarını etkilediği için bu kanun kapsamında sorumlu tutabiliriz diyorum ama emin değilim..bu yüzden sizin de bu konudaki düşünceleriniz benim için önemli..

ikinci sorum ise şöyle:rekabet kurulu bağımsız idari otorite olarak kabul edildiğinden,bu kurulun kararlarının son inceleme yeri Danıştay.rekabet kurulunun vermiş olduğu para cezaları Danıştay tarafından kesinleşmemiş olsa dahi infaz edilebiliyor..bu uygulama sizce doğru mu?peki bu kurulun verdiği bir ceza kesinleşmeden infaz edilir fakat sonra danıştay bu cezayı onaylamazsa ne olacak?bu konu hakkında fazla fikrim yok ama kesinleşmemiş cezaların uygulanması bana pek doğru gelmiyor fakat danıştayın iş yoğunluğu sebebiyle incelemeler uzun sürüyor,bu da yaptırımların etkisini azaltıyor..sorunun ikinci kısmı hakkında bir fikrim yok..yardımcı olursanız sevinirim..şimdiden teşekkürler..
Old 15-10-2007, 20:38   #2
Av. Bülent Sabri Akpunar

 
Varsayılan

1. 4054 sayılı Kanun’un“kapsam” baslıklı 2'nci maddesinde “Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde mal ve hizmet piyasalarında faaliyet gösteren ya da bu piyasaları etkileyen her türlü tesebbüsün aralarında yaptıgı rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlasma, uygulama ve kararlar ile piyasaya hakim durumda olan tesebbüslerin bu hakimiyetlerini kötüye kullanmaları ve rekabeti önemli ölçüde azaltacak birlesme ve devralma niteligindeki her türlü hukuki islem ve davranıslar, rekabetin korunmasına yönelik tedbir, tespit, düzenleme ve denetlemeye iliskin islemler bu Kanun kapsamına girer” hükmü bulunmakta ve bu hükümle yabancı menseli firmaların Türkiye'deki pazarı etkileyen islemlerinin ilgili yasa kapsamında oldugu düzenlenmektedir. Bu düzenleme uluslararası hukukta yerlesmis olan “etki doktrini” düzenlemesinin Kanun'a yansımasıdır. Kaldı ki yabancı menseli firmaların ihaleye teklif verme seklindeki fiilerini Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde temsilci vasıtası ile yerine getirdikleri görülmektedir. Sonuç olarak yabancı menseli Newco ve Nova Coal firmalarının faaliyetlerinin rekabet hukuku mevzuatına göre degerlendirilmesi gerekmektedir.(RKK, 99-59/639-406 K. 15.12.199 T. Kararından)

2. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 55. maddesi 1. fıkrasında "Kurulun nihai kararlarına, tedbir kararlarına, para cezalarına ve süreli para cezalarına karşı kararın taraflara tebliğinden itibaren süresi içinde Danıştay'a başvurulabilir. Bu süre içinde yargı yoluna başvurulmazsa karar kesinleşir.Kurul kararlarına karşı yargı yoluna başvurulması kararların uygulanmasını ve para cezalarının takip ve tahsilini durdurmaz." hükmüne yer verilmiştir.Daha önce değişen hüküm "Para cezaları karar kesinleşmeden tahsil edilemez" şeklindeydi. Şimdi bu hüküm değişti.Bu durumda süresi içinde Yargı yoluna başvurulduğunda para cezasının tahsilinin engellenmesi için yürütmenin durdurulması istemek veya en kötü ihtimalle AATUHK 48. maddesi gereğince tecili talep edilebilir.İnfaz edilmiş karar bozulursa yersiz ödeme hükümlerine binaen istirdadı sözkonusu olur.

İyi Çalışmalar
Old 16-10-2007, 14:08   #3
tarde.sed.tute

 
Varsayılan

sayın Akpunar açıklamalarınız için çok teşekkür ederim;benim için gerçekten aydınlatıcı oldu..hukukçu olma yolunda henüz daha yolun başlarında olduğumuzu kabul edersek,sizin gibi yardımsever hukukçuların desteğine her zaman ihtiyacımız olacak..yardımcı olduğunuz için tekrar teşekkürler
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Rekabet Hukuku Av. Hulusi Metin Meslektaşların Soruları 11 24-01-2010 01:00
Sİgorta Hukuku ile ilgili yardım bekliyoruM Brusk Meslektaşların Soruları 10 12-05-2008 16:20
Haksız Rekabet Hukuku İle Fikri Ve Sınai Mülkiyet Hukukunda İhtiyati Tedbirler A.Turan Fikri Haklar ve Bilişim Hukuku Çalışma Grubu 2 06-10-2007 12:05
köy senedi resmi evrak mıdır, yoksa özel evrak mıdır akarsu Meslektaşların Soruları 10 27-09-2007 01:20
acil yardım borçlar hukuku için pratik çalışmalarına ihtiyacım var attorney Hukuk Soruları Arşivi 2 19-11-2006 00:24


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03995204 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.