Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

murisle birlikte çalışıp terekeyi arttıran mirasçının durumu

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 01-10-2007, 11:11   #1
seniz

 
Varsayılan murisle birlikte çalışıp terekeyi arttıran mirasçının durumu

Sayın meslektaşlarım bir sorum olacaktı. Miras bırakan mirasçı müvekkilimin 3 çocuğuna yani torunlarına ölmeden 5 ay önce banka hesabından havale yaparak eşit şekilde belirli bir para aktarımı yapmıştır. Şimdi diğer mirasçılar ortaklığın giderilmesi davası açacaklarmış. Bu durumda bu paraların geri alınması veya diğer mirasçılar üzerinde saklı pay olması gibi bir durum söz konusu mudur?
Diğer sorum ise; yine müvekkilim 4 ortaktan biri olup, 30 yıl boyunca babasının arazilerini işlemiş, geçimini oradan sağlamıştır. Diğer mirasçılar farklı işlerle uğraşmaktadır. Müvekkilim bunca yıllık emeğinin karşılığını isteyebilir mi, sonuçta çalışmaları neticesinde elde edilen kazançla yine muris adına yeni araziler alınmış ve ortaklığın malları genişletilmiştir. Kendi üzerine hiçbir tapu yoktur, sigortası dahi yapılmamıştır. Bu durumda emeği karşılığını ve kendi çalışma zamannından itibaren terekeye eklenen mallar için belli oranda bir alacağı doğar mı, bunu hangi yolla isteyebilir?
Old 01-10-2007, 11:23   #2
Almıla

 
Varsayılan

Murisin ölmeden 5 ay önce yaptığı para aktarım işlemi bağıştır. Eğer murisin banka hesabında aktarımını yaptığı meblağ haricinde herhangi bir mal varlığı bulunmuyorsa, yahut murisin mal varlığının büyük bir kısmı banka hesabında nakit olarak bulunuyorsa yapılan bağış muvazaalı işlem olarak nitelenebilir.
Yahut yapılan bağış tenkis talebine konu edilebilir, talep eden mirasçıların saklı pay oranı da dikkate alınarak saklı pay ihlali olup olmadığı belirlenir ve şartları oluştu ise geri ödemesine karar verilebilir kanaatindeyim.
Old 07-10-2007, 00:29   #3
Av. Ö.Erol Yavuz

 
Varsayılan

1.Saklı pay ve tenkis sorusuyla ilgili, TMK düzenlemeleri

Madde 560 - Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler.

Madde 565 - Aşağıdaki karşılıksız kazandırmalar, ölüme bağlı tasarruflar gibi tenkise tabidir:

3. Mirasbırakanın serbestçe dönme hakkını saklı tutarak yaptığı bağışlamalar ve ölümünden önceki bir yıl içinde adet üzere verilen hediyeler dışında yapmış olduğu bağışlamalar,

4. Mirasbırakanın saklı pay kurallarını etkisiz kılmak amacıyla yaptığı açık olan kazandırmalar.

Madde 570 - Tenkis, saklı pay tamamlanıncaya kadar, önce ölüme bağlı tasarruflardan; bu yetmezse, en yeni tarihlisinden en eskisine doğru geriye gidilmek üzere sağlararası kazandırmalardan yapılır.

2.TMK düzenlemesine göre altsoyun denkleştirme alacağı:

Madde 370 - Ana ve baba veya büyük ana ve baba ile birlikte yaşayan ve emeklerini ya da gelirlerini aileye özgüleyen ergin altsoylar, buna karşılık uygun bir bedel isteyebilirler.

Uyuşmazlık halinde hakim, bedelin miktarı, güvence altına alınması ve ödeme şekli hakkında karar verir.

Madde 371 - Altsoy, bu bedeli borçlunun ölümü halinde isteyebilir.

Alacaklı, bu alacağını borçlunun sağlığında, birlikte yaşamanın sona ermesi veya işletmenin el değiştirmesi, borçluya karşı icra takibi yapılması veya onun iflası hallerinde de isteyebilir.

Bu alacak zamanaşımına uğramaz. Fakat en geç borçlunun terekesinin taksimi anına kadar istenebilir.

Madde 641 - Mirasçılar, tereke borçlarından müteselsilen sorumludurlar.

Ana ve baba veya büyük ana ve büyük baba ile birlikte yaşayan ve emeklerini veya gelirlerini aileye özgüleyen ergin çocuklar ile torunlara verilecek uygun miktardaki tazminat, bu yüzden terekenin borç ödemeden acze düşmemesi kaydıyla tereke borcu sayılır.

Saygılarımla.
Old 09-10-2007, 18:58   #4
av_ttc

 
Varsayılan

baba ile beraber yıllarca calısmıs bu calısmadan kazanılan parayla yeni gayrimenkul ve menkuller alınmıssa bu alınanlar üstünde tabiki müvekkilinizin de payı vardır. cünkü yargıtay kararlarına göre babayla birlikte calısanlar arasında yani aile arasında da bir adi şirket ilişkisi olusur.biliyosunuz adi şirket ilişkisi için de yazılı bir evrak aranmıyor.bu durumda baba sermaye müvekkiliniz de emegini koyarak ortak olmustur. bu ortaklık sonucu alınan malların da yarısı tabi ki müvekkilinizindir.umarım yardımcı olmusumdur gecmiş günlü mesajınıza.
Old 30-01-2008, 13:31   #5
nizar

 
Varsayılan

Benim de önümde benzer bir olay var Muris ile yıllarca birlikte çalışmış olan murisin oğlu müvekkil üzerine hiçbir şey yokken bütün bu yıllar boyunca kazanılan paralarla murisin üzerine gayrimenkuller alınmış. Şimdi hakkımız olan gayrimenkullere ilişkin payımızı alabilmek için ne yaptınız, dilekçenizde talebiniz ve dayanaklarımız ne oldu? Durum nedir? Ayrıca bu husustaki yargıtay kararlarına ulaşamıyorum.Bu kararları da iletirseniz memnun olurum. Saygılar...
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
mirasçının miras bırakan hayatta iken kendi miras payına düşecek miras payını satması prag Miras Hukuku Çalışma Grubu 3 03-12-2008 09:59
hizmet tespit davası ile birlikte iş kaz doğan tazminat d. birlikte açılabiliği uye9493 Meslektaşların Soruları 5 13-11-2006 11:13
Yasal Mirasçının Ecrimisil Talebi bozoli Meslektaşların Soruları 2 25-09-2006 12:03
Akıl Hastalığı Yüzünden Vesayet Altindakı Mirasçının Mallarının Tasarrufu Nasil Olur bozoli Meslektaşların Soruları 1 22-09-2006 16:46
"Memur olabilir ama başka işte çalışıp yüksek nafaka ödeyebilir" gerekçeli karar Tugba Hukuk Soruları Arşivi 4 17-12-2004 15:41


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05070901 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.