Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Limited Şirketin İşlettiği Bir İşletmeye Şirket Ortağı Olmadan Ortak Olunur Mu?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 28-09-2007, 19:56   #1
avukat2007

 
Önemli Limited Şirketin İşlettiği Bir İşletmeye Şirket Ortağı Olmadan Ortak Olunur Mu?

Merhaba,
Devlet memuru müvekkilim , bir limited şirketin işletmekte olduğu gece klübüne ortak olmak istiyor. Sizden öğrenmek istediğim;
1) limited şirketin işletmekte olduğu bir gece klübünde, müvekkilimin şirket ortağı olmadan, pay sahibi olması mümkün müdür? Ben bu hukuki duruma bir isim veremedim.
2) Böyle bir ortaklığın olabileceğini düşünürsek, bu durumun hukuki adı nedir. Elinizde bu duruma uygun düşen bir sözleşme var mı? Bu sözleşmenin noter önünde mi yapılması gerekir? Araştırırken "hususi şirketin gizli ortağı" şeklinde bir terimle karşılaştım bu ne demektir.
2) Müvekkilim devlet memuru, devlet memurları sermaye şirketlerine üye olabiliyorlar? ancak Yukarıda anlattığım durum için de müvekkilimin gece klübünde pay sahibi olması mümkün olur mu?
3) Mümkün olmaz ise 17 yaşındaki oğlunu işletme hissedarı yapmasının huhuki sonuçları nelerdir?
Arkadaşlar, üniversitedeki pratik çalışmaları gibi oldu farkındayım ama, yeterli araştırma yapacak vaktim yok
Şimdiden teşekkür ederim. Sevgiler...
Old 29-09-2007, 14:11   #2
Muhsin KOÇAK

 
Varsayılan

DEVLET memuru, memuriyet görevi devam ederken, anonim şirket ya da limited şirket ortağı olabilir. Danıştay, değişik tarihlerde verdiği iki kararla, devlet memurlarının anonim şirket ya da limited şirkete ortak olmasının, Devlet Memurları Kanunu'nun 28. maddesinde yeralan ve memurların ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmalarını yasaklayan maddesine aykırı olmadığına karar verdi.

Devlet memurlarının, ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmalarını yasaklayan düzenleme, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28. maddesinde yer almaktadır. Bu maddeye göre;

‘‘Memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre (tacir) veya (esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticaret mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirketlerde komandite ortak olamazlar (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç).’’

bu maddeye göre, devlet memurlarının, anonim şirketlere ortak olmalarını engelleyen bir hüküm mevcut değil. Nitekim Danıştay'ın kararına göre de; ‘‘Devlet memurlarının anonim şirkette kurucu ortak olmaları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28. maddesi kapsamında sayılmaz.’’ (Dn. 1. Dairesinin, 19.06.1991 tarih ve E. 1991/77, K. 1991/105 sayılı Kararı). Başka bir anlatımla, devlet memurları, anonim şirketlere ortak olabilir.

Yine Danıştay'a göre; devlet memurlarının limited şirkete ortak olmaları ticaretle uğraşma sayılamaz. Bu nedenle, limited şirkete ortak olan memura, Devlet Memurları Kanunu'na göre disiplin cezası da verilemez (Danıştay 12. Dairesinin 28 Nisan 2003 tarih ve 2002/3538, K. 2003/1197 sayılı Kararı )

Bu i açıklamalardan ve dayanağı olan Danıştay kararlarından da farkedileceği gibi
devlet memurlarının anonim ya da limited şirketlerde, ortak olmalarına engel olan, yasal bir engel yok.

Ancak, devlet memurlarının, anonim ve limited şirketlere kurucu olarak ya da sonradan ortak olmaları mümkün olmakla birlikte; anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi ya da denetçi olmaları, limited şirketlerde ise şirket müdürü olmaları mümkün değildir.


Müvekkilinizin şirketi temsil ve ilzam etmemek üzere sadece ortak olmasının herhangi bir yasal engeli görünmemektedir.
Old 29-09-2007, 16:26   #3
YALÇIN ÖNDER

 
Varsayılan

Diğerleri tamam ama, kurucu ortak olması sorun çıkarabilir.
Old 29-09-2007, 17:14   #4
avukat2007

 
Varsayılan

ama benim sormak istediğim bu değildi. Müvekkilim zaten limited şirket ortağı olmak istemiyor. Limited şirketin faaliyet alanlarından birinde mevcut tek bir işletmenin ortağı olmak istiyor. Benim sorum ise şu;
LİMİTED ŞİRKETİN FALİYET ALANLARINDAN BİRİNDE BULUNAN GECE KLÜBÜNE MÜVEKKİLİM ORTAK OLURSA BU, BİRİ TÜZEL KİŞİ DİĞERİ GERÇEK KİŞİ OLAN İKİ KİŞİNİN ADİ ORTAKLIĞI İLE OLUŞMUŞ BİR ADİ ŞİRKET Mİ OLUR.
Yüksek mahkeme kararlarına ben de baktım. ama sanırım gerek Yüksek Mahkeme gerek ilgili yasa maddesi devlet memurunun sermaye şirketi ortağı olabileceğinin ancak adi şirket gibi şahıs şirketlerinde ortak olamayacağının öngörüyor gibi geldi bana.Yine de kanun maddesinde adi şirket ortağı olamaz diye açık bir hüküm yok.
Devlet memuru adi şirket ortağı olabilir mi?
Bir de müvekkilimin 17 yaşın altındaki oğlu yukarıda anlattığın gibi bir durumda limited şirketle adi ortaklığa girse, mesuliyeti ne olur, bu durumdan velisi etkilenir mi, çünkü adi şirketlerde bütün malvarlığı ile sorumluluk sözkonusu.
Old 29-09-2007, 17:18   #5
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Arkadaşlar, üniversitedeki pratik çalışmaları gibi oldu farkındayım ama, yeterli araştırma yapacak vaktim yok

Sayın avukat2007,

Bazı meslektaşlarımıza süresi son gün olan işler gelebiliyor. Hem kaynak yokluğundan hem de vakit yokluğundan, Meslektaş Soruları alanında soru sorarken "Acil!!!" kaydıyla mesaj yazabilmektedirler. Biz de böyle mesajlara hoşgörü ile bakıyoruz.

Siz mesajınızı dün (yani cuma günü)saat:20:56'da yazmışsınız. Yani her türlü süre için henüz cumartesi(bugün) ve pazar gününüz var...Soru size müvekkil tarafından sorulan bir danışma sorusuna benziyor. Süreyle ilişkisi de yok. En kötü ihtimalle bugün müvekkilinize cevap vermek istiyorsunuz. O zaman dahi "Vaktim yok" demek yerine; aciliyetten bahsedip, "Kaynağım yok" diyebilirdiniz.

Sizin yazdığınız bu şekliyle "Benim vaktim yok araştırmam; buradakilerin vakti boldur, benim yerime araştırsın" şeklinde anlaşılabilmektedir. Siz ne dersiniz?

Bazı uyarıları özel mesajla değil de, konuyla ilgili mesajların altına yazmamızın sebebi; diğer üyelerce de okunup tekrarının olmamasını sağlamaya çalışmaktır.

Saygılarımla
Old 29-09-2007, 17:34   #6
Hasan Coşkun

 
Varsayılan

şirket ortağı zaten paydaştır,payı olmayan paydaş olmaz.Paydaşın payından pay almak ancak sözkonusu olabilir ki bu da adi şirket sözleşmesinin ya da isimsiz sözleşmenin konusudur.Burda dikkat edilecek husus şirket paydaşının tüm payının ve yükümlülüklerinin sonradan devralınmamasıdır çünkü bu nitelikteki bir sözleşme özü itibarıyla pay devir sözleşmesidir ve geçerlilik şartına tabidir.Bu içerikteki bir sözleşmeyi yaparsanız paydaş olursunuz.ya da geçerlik şartına ya/ya da ortakların muvafakat şartına uyulmadan yapılan bu içerikte bir sözleşme yaparsanız birinci durumda sözleşmniz adi şirket sözleşmesi olamaz ikinci durumda pay devir sözleşmesidir
Old 29-09-2007, 17:36   #7
YALÇIN ÖNDER

 
Varsayılan

Sayın Ergin,

Haklısınız, ancak soruyu soranlardan çok, konu hakkında bilgilendirmek amacıyla, araştırmak isteyenlere bir kaynak önereceğim.

http://www.gib.gov.tr/fileadmin/user...er/5520/2.html

Ayrıca, bir Mali Müşavire de danışılabirse yararlı olabilir.
Old 29-09-2007, 17:38   #8
avukat2007

 
Varsayılan

Sayın Suat Ergin,
Ben araştırma yapmadım demedim, bu manaya geldiyse özürlerimi bildirmek isterim.Yukarıdan anlayacağınız üzere, gerek kanun maddesine gerekse ilgili Yargıtay kararlarına muktedirim. Açıkçası, yazdıklarınız biraz ağırıma gitti. Ancak, ilgili kanun maddesindeki muğlak ifadenen olsa gerek, kanun maddesine ve hatta Yüksek Yargı Kararları hilafına uygulamaların olduğunu öğrendim. Benim sorumda aslında öğrenmek istediğim meslektaşlarımın ilgili kanun maddesini nasıl yorumladığı ve pratikte karşılaştıkları durumlara ilişkindi.
Ama açık olamadıysam özür dilerim. Hiçkimseye saygısızlık etmek istemedim; tabi ki kastım ben araştıramadım siz araştırın değildi.
Yine de bundan sonra soru başlığında ACİL ifadesini kullanmayacağım tabi ki...
Saygılarımla
Old 29-09-2007, 22:56   #9
Muhsin KOÇAK

 
Varsayılan

Sayın 2007
Müvekkilinizin tüzel kişiliği haiz bir şirket ile hisse devri almadan sadece aralarında yapacakları bir özel sözleşme ile ortak olunup olunamayacağı konusunda tereddüdünüz var sanırım yalış anlamadıysam, iş ortaklığı açısından gerçek kişi ile tüzel kişi arasında iş ortaklığı bazında ortaklık kurulması mümkün ancak bazı özel şartları vardır, bu özel şartlardan ziyade müvekkilinizin devlet memuru olması nedeniyle olayı değerlendirmek gerekirse, böyle bir durumda ortaklık kuracak olan gerçek kişinin bizzat vergi kanunları açısından mükellef olması gerekecektir,zira bu ortaklıktan elde edilecek kazanç kişinin Ticari kazancı olarak beyan edilmesi gerekecektir. dolayısıyla vergi mükellefiyeti tesis edecek bir kişinin ticari faaliyet ile iştigal edeceği aşikardır. dolayısıyla 657 sayılı yasa gereği devlet memurlarının yapmaları yasaklanan işlemlerden sayılacaktır. Örenilemez. Ancak en mantıklısı müüvekkilinizin hisse devri alması ve yönetimde yer almaması şartıyla ortak olmasıdır. zira şirketin dağıtacağı kar payı ticari kazanç hükmünde sayılmayıp mendkul sermaye iradı olarak kabul edilmekte ve bu vesile ile elde edilecek gelir ticari faaliyet kapsamında değerlendirilmemektedir. Devlet memuru olması açısından da bir sakınca görülmemektedir.
Old 19-01-2016, 13:10   #10
pallanco

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Muhsin KOÇAK
Sayın 2007
Müvekkilinizin tüzel kişiliği haiz bir şirket ile hisse devri almadan sadece aralarında yapacakları bir özel sözleşme ile .... iş ortaklığı açısından gerçek kişi ile tüzel kişi arasında iş ortaklığı bazında ortaklık kurulması mümkün ancak bazı özel şartları vardır.....

Sayın Meslektaşım, bu özel şartlar nedir acaba ?
Old 19-01-2016, 14:25   #11
law in law

 
Varsayılan

rtak olabilir ancak ortaklık TBK da düzenlenen adi ortaklık sözleşmesi ile pay sahibi olabilir. Adi ortaklığın yazılı olmasına gerek yok.Zaten adi ortaklık tescil edilmiyor. Paylar belli olsun deneiyorsa adi yazılı bir sözleşme yapılabilir. Bir şirketle bir şahıs yada bir şahısla diğer şahıs yada iki şirket adi ortaklık sözleşmesi yapabilirler. Resmiyette kayıtlar olmadığı için memuriyetine de engel olmaz.İlerde ortaklık feshedilirse tasfiye payı istenebilir. diyorum.
Old 19-01-2016, 14:51   #12
pallanco

 
Varsayılan

O zaman, ileride sorun yaşandığında, gerek kar payı ve gerekse katılım payı haklarını diğer adi ortaktan talep edebilmek için sözleşmenin noterden olması şart değil.. Sadece ispat açısından yazılı olması yeterli... doğru mu anladım üstad ?
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Müflis Şirket Ortağı ad-hoc Meslektaşların Soruları 4 04-04-2007 10:43
Limited Şirket ortağı ile yapılan harici sözleşme Noyan Yiğit Meslektaşların Soruları 4 02-03-2007 16:05
Borçlu Müvekkilin Limited Şirket Ortağı Olmasının Sakıncaları çınar Meslektaşların Soruları 2 17-01-2007 15:32
Limited şirket ortakları ayrıldıktan sonra şirket borçlarından sorumlu tutulablir mi? senemü Meslektaşların Soruları 1 22-12-2006 02:45
Sahte nüfus cüzdanı kullanarak limited şirket ortağı olan kişinin aynı nüfus işlemi mustafa dundar Meslektaşların Soruları 1 23-11-2006 17:14


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04983997 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.