Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Tahkim Şartı

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 26-09-2007, 12:30   #1
mim20

 
Varsayılan Tahkim Şartı

Müvekkil firma ile işveren arasında inşaat sözleşmesi imzalanmış olup daha sonra işveren sözlşemeyi tek taraflı olarak fesh etmiş ve bu feshi müvekkil firmaya bildirmiştir. Sözleşmede anlaşmazlıkların çözümü için tahkim şartı düzenlenmiştir. İşveren sözleşmeyi fesh ettikten sonra ihtar çekerek kendi hakemlerini belirlediklerini ve müvekkil firmanında hakemini bildirmesini istemiştir. Sözleşmenin feshinden sonra tahkim şartının uygulanması mümkün müdür? İşverenin sözleşmeyi feshinden sonra tarafımızca yaptırılmış olan tespitlere ve açılmış olan davalara tahkimşartı ileri sürülerek reddini talep etmek mümkün müdür?
Old 26-09-2007, 13:19   #2
ISIL YILMAZ

 
Varsayılan

Öncelikle tahkim şartının geçerli olup olmadığına bakılması gerekir. Şayet bu şart geçerli ise, fesih, tahkimin uygulanmasına engel değildir, görüşündeyim. Zira, fesih ileriye etkili bir sonuç doğurur ve sözleşmenin geriye doğru geçersizliği söz konusu olmaz.

Eğer geçerli bir tahkim şartı varsa, tahkim itirazı ile karşılaşmanız mümkündür.

Bizim tek taralı fesih bulunan bir davamızda mahkeme tahkim itirazımızı kabul etmişti.

Saygılar.
Old 26-09-2007, 15:03   #3
hukukcu34

 
Varsayılan

Tahkim sözleşmesinde uyuşmazlık açıkça belirtilmelidir.Taraflar ileride hangi konuda tahkime gideceklerini açıkça önceden belirlemiş olmalılardır.Uyuşmazlığın konusu belli değilse ve genel bir ifade ile "işbu sözleşmeden doğan ihtilaflar hakem yoluyla çözümlenir" şeklindeki tahkim şartları geçerli değildir.

Geçerli bir tahkim sözleşmesi veya tahkim şartının varlığına rağmen açılmış bulunan davada davalı uyuşmazlığın tahkim yoluyla çözümlenmesi gerektiğini itiraz olarak esasa cevap süresi içerisinde ileri sürmez ise mahkeme uyuşmazlığı çözümler.
Old 27-10-2008, 10:49   #4
av_abay

 
Varsayılan

Uyuşmazlığın konusu belli değilse ve genel bir ifade ile "işbu sözleşmeden doğan ihtilaflar hakem yoluyla çözümlenir" şeklindeki tahkim şartları geçerli değildir.

Sayın hukukcu34 bu şeklinde yapılan bir tahkim şartı geçersizdir diyorsunuz. Bu konuda yargıtay kararı aradım ama bulamadım. Eğer elinizde varsa ve bizimle payşaırsanız çok sevinirim. Şu an böyle bi durumla karşı karşıyayım. Sözleşmede tahkim şartı şöyle yazılmış: ''Bu sözleşmeden dolayı bir ihtilaf doğması halinde ihtilaflar, önce müteahit firmayı 2, alt taşeron tarafı 1 hakem temsil edecek şekilde hakem yoluyla çözülür. Bu yolla çözülemeyen itilaflara Samsun ili mahkeme ve icra daireleri bakacaktır.''
Geçersiz olduğunu ispatlamak için yardımınıza ihiyacm var.
Old 27-10-2008, 11:10   #5
ISIL YILMAZ

 
Varsayılan

Yukarıdaki tahkim şartı geçersizdir.

T.C.
YARGITAY
15. HUKUK DAİRESİ
E. 1995/1588
K. 1995/1903
T. 30.3.1995
• TAHKİM ( Tarafların Duraksamaya Yer Vermeyecek Şekilde Kabul Etmeleri )
• TARAFLARIN İRADELERİNİN DURAKSAMAYA YER VERMEYECEK ŞEKİLDE BELLİ OLMASI ( Tahkim )
1086/m.516,517,518
ÖZET : Aslolan, yargı görevinin mahkemelerce yerine getirilmesidir. Yasanın öngördüğü sınırlar içerisinde kalmak koşuluyla, yanların tahkim sözleşmesi yapması ya da sözleşmeye tahkim şartı koymaları mümkündür. Ancak, buna dair hükmün, duraksamaya yer vermeyecek biçimde açık ve kesin olması gerekir.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün, temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : Davacı iş sahibi vekili, noksan işler bedeli ile kira tazminatı tutarı, toplam 4.639.684.000 liranın tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Davalı yüklenici vekili ise, tahkim şartına göre davanın öncelikle hakemde görülmesi gerektiğini belirtmiş ve ayrıca esastan da davanın reddini savunmuştur.

Mahkeme, davanın hakemde görülmesi gerektiğinden bahisle, dava dilekçesinin görev yönünden reddine hükmetmiştir. Karar, davacı vekilince temyiz edilmiştir.

Aslolan, yargı görevinin mahkemelerce yerine getirilmesidir. Yasanın öngördüğü sınırlar içerisinde kalmak koşuluyla, yanların tahkim sözleşmesi yapması ya da sözleşmeye tahkim şartı koymaları mümkündür. Ancak, buna dair hükmün, duraksamaya yer vermeyecek biçimde açık ve kesin olması gerekir.

Somut olayda 27.6.1989 günlü sözleşmenin 3. sahifesinde "Anlaşmazlıkların çözümü" başlıklı tahkim şartında, uyuşmazlığın teknik kişilerce halledilememesi halinde mahkemeye başvurulacağı kararlaştırılmış olduğuna göre, kesinlik bulunmayan bu şart, geçersizdir. Yargıtay'ın bu konudaki görüşü, hiç sapma göstermeksizin, bu güne kadar uygulanagelmiştir. Bundan da öte, daha sonra yapılan 6.11.1991 günlü portokolde dahi İstanbul mahkemelerinin yetkili olduğu yanlarca tekrar edilmiştir.

Bu durumda, mahkemece, dava dilekçesinin görev yönünden reddi usul ve yasaya aykırı olmakla, kararın bozulması gerekmiştir.

SONUÇ : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine, 30.3.1995 gününde, oybirliğiyle karar verildi.
Old 27-10-2008, 12:21   #6
av_abay

 
Varsayılan

Cevabınız için çok teşekkür ediyorum. Verdiğiniz yargıtay kararı baya bi yardımcı olacak bana. Bu konuda elinde farklı yargıtay kararı olan arkadaşlar bizimle paylaşırsa çok sevinirim..
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
iş sözleşmesinde tahkim şartı Av.Demet Meslektaşların Soruları 2 05-04-2007 15:31
bağışlamada şekil şartı? Avukat Kamer Akgül Meslektaşların Soruları 2 19-09-2006 17:08
Yabancılarla Sözleşme Yapılması,tahkim Ve İlamın İnfazı valpuriso Meslektaşların Soruları 3 09-08-2003 23:23


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05052090 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.