Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Nüfus kütüğünün çıkan yangında yanması

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 24-09-2007, 01:04   #1
idealist lawyer

 
Varsayılan Nüfus kütüğünün çıkan yangında yanması

Merhaba değerli meslektaşlarım. Müvekkilim, annesinden kalan bir arsayı müteahhite vermek için arsayı üzerine geçirmek istiyor. Ancak veraset belgesi alamıyor. Bunun sebebi, birkaç yıl önce annesinin kütüğünün bulunduğu Kırşehir/Kaman nüfus müdürlüğünde bir yangın çıkması ve bu yangın neticesinde de nüfus kayıtlarının yanması. Müvekkilimin nüfus cüzdanında ana adı yazılı. Ancak bu ilgili merciler tarafından kabul görmemiş ve hakim kararına ihtiyaç olduğu söylenmiş. Şimdi, bahsi geçen şahsın müvekkilimin annesi olduğunun tespiti için bir dava açacağız. Bu davayı Ankara asliye hukuk mahkemesinde hasımsız mı açmam gerekli yoksa İçişleri Bakanlığı'nı mı davalı olarak göstermeliyim. Davamızı ''nüfus kaydının tespiti'' şeklinde mi açmalıyız? Konuyla ilgili içtihat da bulamadım. Şimdiden ilginiz için teşekkürler. Saygılar...
Old 24-09-2007, 10:18   #2
Themis99

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım benzer bir sıkıntıyıda ben yaşamıştım. Bir veraset ilamı alacaktım ancak müvekkil murisin kızı olarak görülmüyordu. Sanırım yangın 1970'lerde çıkmış . Biz hiç dava yoluna müracaat etmedik. Direk ana baba adından müvekkilin nüfus kaydını bulduk.Yanan kayıtların yerine yenisi düzenlenmiş. Ancak farklı yerlerde yani baba hanesi harcinde . Bunu araştırdınız mı? Yeni kayıt düzenlenmiş olabilir mi ?
Davayı nüfus kaydının düzeltilmesi şeklinde Asliye Hukuk Mahkemesinde açmalı Davalı olarak Nüfus Müdürlüğünü göstermelisiniz. Buna ilişkin olarak MK 'daki ilgili hükümleri ve Nüfus İşleri Kanunun dikkatle inceleyiniz. Ayrıca Türk Hukuk Sitesinde de buna dair konu tartışılmıştı. Ancak linkini acemilikten bulamıyorum. Çalışmalarınızda başarılar.
Old 24-09-2007, 11:21   #3
ISTANAZ

 
Varsayılan

Sayın meslekteşım, benzer bir davayı ben de açmıştım. Açtığım davada nüfus müdürlüğü yanında, diğer mirasçıları da (haklarınıını doğrudan etkilediği için) davalı göstermiştim. Diğer mirasçılar müvekkilin kardeşiydi. Onlar davayı kabul etti. Ayrıca tanık dinlettik. Tabii ki yangın olayının da kanıtlanması gerekli.
Old 24-09-2007, 11:23   #4
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Sayın Themiss 99 un belirttiği şekilde baba hanesinde bulunamazsa izlenecek yol için yeni tarihli bir karar ekliyorum.

Sayın Themiss99; sağ üst köşede bulunan "Forum İçi Arama" butonunu tıkladığınızda karşınıza çıkacak "Kavram" kutucuğuna aramak istediğiniz kavramı (Mesela bu konu için 'nüfus' kelimesini)yazdığınızda aradığınız kavramla ilgili forumlara ulaşabilirsiniz. Eğer özel bir forum alanından arama yapmak isterseniz, kavramı yazdıktan sonra yan sütunda THS'de bulunan tüm forum alanlarından(Örneğin Meslektaşın Soruları alanı) birisini tıklarsanız daha kesin neticeye ulaşırsınız. Aklınızda bulunsun.

Saygılarımla

Alıntı:
T.C.
YARGITAY
18. HUKUK DAİRESİ
E. 2007/1094
K. 2007/1825
T. 5.3.2007
• NÜFUS KAYITLARININ YOK OLMASI ( Yangın nedeniyle - Yersel Yazımda Evlenerek Gittiği İçin Baba Hanesine Yazılamamış Olan Davacının İsteminin İdari Bir İşlem Olduğu/Dava Dilekçesinin Görev Yönünden Reddi Gereği )
• GÖREVLİ ( Yangın Nedeniyle Nüfus Kayıtlarının Yok Olması/Yersel Yazımda Evlenerek Gittiği İçin Baba Hanesine Yazılamamış Olan Davacının İstemi - İdari Bir İşlem Olduğu )
• YANGIN NEDENİYLE NÜFUS KAYITLARININ YOK OLMASI ( Yersel Yazımda Evlenerek Gittiği İçin Baba Hanesine Yazılamamış Olan Davacının İsteminin İdari Bir İşlem Olduğu - Dava Dilekçesinin Görev Yönünden Reddi Gereği )
5490/m.35,36
ÖZET : Yangın nedeniyle nüfus kayıtlarının yok olması üzerine, yeniden yapılan yersel yazımda evlenerek gittiği için baba hanesine yazılamamış olan davacının isteminin; idari bir işlem olduğu dikkate alınarak, mahkemece dava dilekçesinin görev yönünden reddine karar verilmesi gerekirken, davanın esasına girilerek kabulü ile yazılı olduğu şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırıdır.

DAVA : Davacı Şükran Sarıalioğlu ile davalılar Nüfus Müdürlüğü ve Türkan, Dilek, Suat Soydan Bora arasındaki davada İzmir 2. Asliye Hukuk Mahkemesince verilen ve Yargıtay'ca incelenmeksizin kesinleşmiş bulunan 21.7.2005 günlü ve 2004/210-2005/281 sayılı kararın yürürlükteki hukuka aykırı olduğu savıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 26.01.2007 gün ve Hukuk- 2007/4552 sayılı yazısıyla kanun yararına temyiz edilerek bozulması istenilmiş olmakla, dosyadaki tüm kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

KARAR : Dava dilekçesinde, Giresun İli Tirebolu İlçesi Hamam Mahallesi Cilt: l Hane: 0058 Sıra: 0045'de baba nüfusuna kayıtlı iken 18.3.1952 tarihinde evlenmekle eşinin nüfusuna nakil olduğunu, Tirebolu'daki nüfus kayıtlarının sonradan yanması sonucu yapılan yersel yazımda evlenerek gittiğinden baba hanesine yazılmadığını ileri sürerek bu haneye kaydının yapılmasını istemiş; mahkemece yapılan yargılama sonunda açılan davanın kabulü ile istem gibi davacının baba hanesine kaydının yapılmasına karar verilmiştir.

Oysa;

Yangın nedeniyle nüfus kayıtlarının yok olması üzerine, yeniden yapılan yersel yazımda evlenerek gittiği için baba hanesine yazılamamış olan davacının isteminin; idari bir işlem olduğu dikkate alınarak, mahkemece dava dilekçesinin görev yönünden reddine karar verilmesi gerekirken, davanın esasına girilerek kabulü ile yazılı olduğu şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırıdır.

SONUÇ : Bu itibarla yukarıda açıklanan nedenlerle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün HUMK.'nun 427. maddesi gereğince sonuca etkili olmamak kaydıyla kanun yararına BOZULMASINA ve gereği yapılmak üzere kararın bir örneği ile dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 05.03.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.


Old 24-09-2007, 14:59   #5
Av. Mücevher Şükran Gökçe

 
Varsayılan

Ben de benzer bir dava ile karşılaşmıştım.13 Şubat 1956 yılında büyük bir yangın felaketi geçiren Sinop/Gerze İlçesinde nüfus kayıtları daha sonradan yeniden tutulurken, ilçeden evlenip gidenler, nakil edenler ve ölenler kayda alınmamış.Müvekkil de yangından önce evlenip başka bir şehire gittiği için, yangından sonra kayıtlar tutulurken müvekkili annesinin kaydına yazmamışlardı. Dolayısıyla müvekkilim annesinin kızı olarak annesinin kayıtlarında yer almıyordu. Ancak ben fazla uğraşmadım, veraset davası açmıştım, davada,yangın nedeniyle Gerze Nüfus Müdürlüğünde sonradan yapılan yersel yazımda evlenip gidenlerin, ölenlerin ve nakil edenlerin kayda alınmadığına dair yazı getirdim. Ve müvekkille annesi arasında anne-kızlık ilişkisi kurulmuş oldu.Zaten anne, müvekkilin kaydında annesi olarak görünüyordu, ancak müvekkil, annesinin kaydında görünmüyodu. Nüfus Müdürlüğünden alınan yazı ile olay tamamlandı.
Saygılarımla,
Old 24-09-2007, 15:56   #6
avukatsamsun

 
Varsayılan

ihtilaf aynı fakat bazı meslektaşlarımız idarenin işlemi ile sonuca ulaşmış, bazıları ise tanık delili ve diğer nüfus kayıtlarını dayanarak yaparak veraset ilamı alabilmişler. benim kanaatim yargıtay kararı muvacehesinde idari yoldan nüfus kayıtlarının düzeltilmesi ve kayıtlar düzeltildikten sonrası veraset ilamı için mahkemeye müracaat edilmesinin doğru olacağıdır.
bütün meslektaşlarıma iyi çalışmalar dilerim.
Old 24-09-2007, 22:18   #7
idealist lawyer

 
Varsayılan

Hepinize ilginiz için teşeküür ederim. Mücevher Hanım; müvekkilimin annesi Kırşehir/Kaman nüfusuna, müvekkilim ise Ankara/Altındağ nüfusuna kayıtlı. Bahsettiğiniz yazıyı Altındağ Nüfus Müdürlüğü'nden alma şansım var mı? Yoksa Kaman Nüfus Müdürlüğü'nden mi almalıyım?
Old 26-09-2007, 12:04   #8
Av. Mücevher Şükran Gökçe

 
Varsayılan

Sn İdealist Lawyer,
Kırşehir/Kaman nüfus müdürlüğündeki nüfus kayıtlarının yandığından bahsettiğiniz için ilgili yazıyı Kırşehir/Kaman Nüfus Müdürlüğünden almalısınız.
Saygılar.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Mükerrer Nüfus Kaydının İptali - Ölümün Nüfus Siciline İşletilmesi orthia Meslektaşların Soruları 7 23-03-2012 07:54
Uyarlamada Ortaya çıkan Sorunlar II Av. Muzaffer ERDOĞAN Hukuk Sohbetleri 3 16-04-2008 15:27
İnfazın Yanması Hak Hukuk Meslektaşların Soruları 1 03-04-2007 22:52
Saklı Nüfus (Bir kişinin nüfus kaydı olmaması) madagaskar Meslektaşların Soruları 2 14-02-2007 00:09
Sahte nüfus cüzdanı kullanarak limited şirket ortağı olan kişinin aynı nüfus işlemi mustafa dundar Meslektaşların Soruları 1 23-11-2006 17:14


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04668593 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.