Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

35 yaşındaki çocuğu velayet altına alabilir miyiz?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 05-06-2007, 20:36   #1
akarsu

 
Varsayılan 35 yaşındaki çocuğu velayet altına alabilir miyiz?

Herkese Merhabalar;
A şahsı 35 yaşında ve annesi sağ. A şahsı hakkında kısıtlama kararı verdiğimizde bu şahsa bir vasi mi atayacağız yoksa annesi sağ olduğu için annesinin velayeti altına mı alacağız?
Sevgili meslektaşlar bu konudaki tereddüdümün nedeni 4721 sayılı MK' nın 419/3. maddesidir.Çünkü bu madde de,kısıtlanan ergin çocukların kural olarak vesayet altına alınmayıp velayet altına alınacağı belirtilmektedir.
Bu konu ile ilgili görüş beyan edecek meslektaşlarıma teşekkürlerimi sunarım..
Old 05-06-2007, 22:31   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

TMK 419/3 mad. göre " kısıtlanan ergin çocuklar kural olarak vesayet altına alınmayıp velayet altında bırıkalır " Fakat bu kural mutlak değildir. Kanun " kural" olarak sözlerini kullanarak şartları varsa velayet altında bırakılacağını belirtmiştir.

Velayet altında bırakmak için anne ve babanın veya birinin hayatta olması yeterli değildir. Bunların velayeti kullanabilecek nitelikte olması gerekir. Hakim anne babanın veya hayatta olanan velayet hakkını kullanabilecek durumda olup olmadığını araştırarak , gerekirse kısıtlananı velayet altında bırakabilir. Yeterli bulmazsa veya vesayet makamının denetimini gerekli gördüğü hallerde vesayete karar verebilir. Sağ kalan annneyi vasi olarak ta atayabilir. Bunlar hakimin takdirine aittir. Fakat sağ kalan annenin velayetine engel bir hal yoksa, bu görevi yerine getirebilecek durumda ise öncelikle velayet altında bırakılır. Kanısındayım ( KAYNAK; Bilge ÖZTAN, Aile Hukuku 2004 , s. 781 )

Saygılarımla.
Old 06-06-2007, 10:31   #3
hidayet

 
Varsayılan

Sn.Akarsu,Sn.Kocabaş'a tamamen katılıyorum.zira bir kaç dosyamda 18 yaşını bitirmiş şahıs kısıtlanarak velayet altında bırakıldı.Burada kısıtlanacak olan kişinin menfaatlerini dikkate alacak olan hakim kişiyi kısıtlayarak velayet altında bırakacaktır.Yani yine velayet hükümleri devam etmektedir.
Old 06-06-2007, 10:35   #4
Av. Bülent Sabri Akpunar

 
Varsayılan

T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2004/15802
K. 2005/1935
T. 14.2.2005
• VELAYET HAKKI ( Münhasıran Anne ve Babaya Tanınan Bir Hak Olduğu Kimseye Tevdi Olunamayacağı - Davacının Kısıtlanan Ergine Vasi Olarak Atanması Gerekirken Velayeti Altına Konulması da Yasaya Aykırıdır )
• VASİ ATANMASI ( Davacının Kısıtlanan Ergine Vasi Olarak Atanması Gerekirken Velayeti Altına Konulması da Yasaya Aykırı Olduğu - Velayet Hakkının Münhasıran Anne ve Babaya Tanınan Bir Hak Olduğu Kimseye Tevdi Olunamayacağı )
• KISITLANAN ERGİNE VASİ ATANMASI ( Anne Dışında Bir Kişinin Atanmasına Gerek Görülmesi Halinde Annenin Davacıyı Vasi Olarak Göstermesi Durumunda Davanın Kabulüne Karar Verilmesi Gereği )
4721/m. 335, 415, 419
ÖZET : Vesayet altına alınmak istenen ergin Ayşe'nin bakım ve gözetimini yapan annesi Fatma'nın ifadesine başvurularak, öncelikle annenin velayeti altına alınması kuralı bulunduğundan vasi olarak davacının atanması konusunda haklı sebeplerin olup olmadığının değerlendirilmesi, anne dışında bir kişinin vasi olarak atanmasına gerek görülmesi halinde, annenin davacıyı vasi olarak göstermesi durumunda davanın kabulüne karar verilmesi gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün kanun yararına bozulması Adalet Bakanlığının yazısı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Dosyada mevcut nüfus kaydından, vesayet altına alınması istenen Ayşe Yıldız'ın babası Mehmet'in 15.05.2003 tarihinde öldüğü, annesi Fatma'nın ise sağ olduğu görülmektedir. Ayrıca duruşmada dinlenen Mehmet Tokgöz'ün yeminli beyanından Ayşe Yıldız'ın tüm bakım ve gözetiminin annesi tarafından yerine getirildiği anlaşılmaktadır.

4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 415. maddesine göre haklı sebepler engel olmadıkça, vasiliğe vesayet altına alınacak kişinin ana veya babasının gösterdiği kimse atanır. Yine aynı Kanunun 419. maddesinde ise kısıtlanan ergin çocukların kural olarak vesayet altına alınmayıp velayet altında bırakılacağı hükmü yer almaktadır.

Mahkemece vesayet altına alınmak istenen ergin Ayşe'nin bakım ve gözetimini yapan annesi Fatma Yıldız'ın ifadesine başvurularak, öncelikle annenin velayeti altına alınması kuralı bulunduğundan vasi olarak davacının atanması konusunda haklı sebeplerin olup olmadığının değerlendirilmesi, anne dışında bir kişinin vasi olarak atanmasına gerek görülmesi halinde, annenin davacıyı vasi olarak göstermesi durumunda davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.

Kabule göre ise;

Sözü edilen Kanunun 335. maddesi hükmü uyarınca velayet hakkı, münhasıran anne ve babaya tanınan bir hak olup, evlat edinme hali hariç, anne ve baba dışında hiç kimseye tevdi olunamayacağından davacının kısıtlanan ergine vasi olarak atanması gerekirken velayeti altına konulması da usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.

Ayrıca, anılan hükmün gerekçe kısmında, davanın vasi tayini davası olduğu belirtilmiş ise de kısa kararın ve gerekçeli kararın hüküm kısmında Ayşe Yıldız'ın kısıtlanarak davacının velayeti altına alınmasına karar verildiği anlaşılmış olup, gerekçenin hüküm fıkrası ile çelişecek şekilde yazılması doğru bulunmamıştır.

SONUÇ : Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin açıklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, oybirliğiyle karar verildi.

yarx
Old 06-06-2007, 14:26   #5
avslh

 
Varsayılan

anne babası varsa velayet altına alınırı yoksa vesayet altına alınır.
Old 09-06-2017, 18:49   #6
ekinheval

 
Varsayılan

Zihinsel engelli ergin çocuk için babası vasi tayin edilmiştir. Vasiliğin velayete çevrilmesi mümkün olur mu?
Old 09-06-2017, 21:52   #7
Av. Hatun Olguner

 
Varsayılan

TMK Madde 419/son fıkrasına göre kural olarak ergin çocuğun kısıtlanmasını gerektiren bir durumu varsa velayet altına alınacağı belirtilmiştir. Mahkemenin dikkatinden kaçmış olabilir. Bu maddeyi mahkemenin dikkatine sunarak velayet isteyebilirsiniz. Mahkeme vasiliği velayete dönüştürebilir...
Old 10-06-2017, 06:42   #8
Av.Dr.Yahya DERYAL

 
Varsayılan

Bu konunun başlığını değiştirmekte yarar görürüm. Zira 18 yaşını doldurmuş kişiler, hiç bir durumda hukuken "çocuk" sayılamazlar.
Old 10-06-2017, 08:34   #9
Av. Hatun Olguner

 
Varsayılan

Başlıkta anne babaya izafeten çocuk denildiğini düşünüyorum.
Çocuk kaç yaşında olursa olsun annesinin babasının çocuğudur.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Evlilik Dışında Velayet Hakkının Birlikte Kullanılması ve Velayet Hakkının İçeriği Av.Habibe YILMAZ KAYAR Aile Hukuku Çalışma Grubu 8 12-02-2010 11:54
Medeni miyiz? cLaW Konumuz : Hukukçular 4 22-01-2007 03:03
çocuğu,babasının vesayet altına alınmasını isteyebilir mi? Nesrin D. Meslektaşların Soruları 5 08-01-2007 12:47


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05365396 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.