Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

kollektif şirkette ortak

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 05-06-2007, 11:49   #1
avzeynepcan

 
Varsayılan kollektif şirkette ortak

Herkese iyi çalışmalar,

müvekkil şirketin %14 hissesine sahip x kişi 2006 eylül ayından itibaren üç ortaklı limitet şirket kurmuştur. 2006 haziran ayından itibarende müvvekkil şirketteki görevine son vermiş ve tekrar uğramamıştir.Mayıs ayı içerisin de müvekkil şirketin defterlerinin incelenmesi için tespit davası açmıştır. haricen yaptığımız inceleme sonucu defterlere göre bu şahsın şirketten alması gerekne ortaklık hissesine düşen pay 120.000,00 YTL dir.

Benim şahsi fikrim, bu şahıs ortka olduğu kollektif şirkette görevlerine yerine getirmemiş ve aynı faaliyet alanında yeni bir şirket kurarak rekabet etmeme borcunu ihlal etmiştir. Bu nedenle kendisine karşı bir tazminat davası açılabileceğini düşünüyorum. bu konuda fikirlerinizi benle paylaşırsanız sevinirim
Old 05-06-2007, 14:27   #2
medenikal

 
Varsayılan

Mesuliyeti tahdit edilmemiş ortak sıfatı ; limited şirkette sermaye ile sorumluluk ile bağdaşır mı?

F) Rekabet yasağı:

I - Esas:

Madde 172 – Bir ortak, azalarından bulunduğu şirketin yaptığı ticari işler nev'inden bir işi, diğer ortakların muvafakati olmaksızın kendi veya başkası hesabına yapamıyacağı gibi aynı nevi ticari işlerle meşgul bir şirkete mesuliyeti tahdidedilmemiş ortak sıfatiyle de giremez.

Yeni kurulan bir şirkete giren ortağın, daha önce kurulmuş diğer bir şirketin de mesuliyeti tahdidedilmemiş azasından olduğunu diğer ortaklar bildikleri halde evvelki şirketten ilişiğinin kesilmesi hususu aralarında açıkça kararlaştırılmazsa, bu hali kabul etmiş sayılırlar.

II - Aykırı hareket:

Madde 173 – Bir ortak yukariki hükme aykırı hareket edecek olursa, şirket, kendisinden tazminat istemekte, veya tazminat yerine o ortağın kendi namına yaptığı işleri şirket namına yapılmış saymakta, üçüncü şahısların hesabına yapmış olduğu işlerden doğan menfaatlerin şirkete bırakılmasını istemekte serbesttir. Bu hususlardan birinin tercihi diğer ortaklara aittir. Bu hak, bir muamelenin yapıldığının yahut ortağın diğer bir şirkete girdiğinin öğrenildiği tarihten itibaren üç ay ve her halde muamelenin yapıldığı tarihten itibaren bir yıl sonra müruruzamana uğrar.

Yukarıki hükümler, hakları ihlal edilen ortakların, şirketin feshini istemek haklarına halel getirmez.
Old 07-06-2007, 16:30   #3
avzeynepcan

 
Varsayılan

cevabınız için teşekür ederim, ama benim asıl merak ettiğim sınırlı sorumlu olan limitet şirket ortağı TTK 172. maddesinden(aynı nevi ticari işlerle meşgul bir şirkete mesuliyeti tahdidedilmemiş ortak sıfatiyle de giremez)
yararlanacak mı? dava açmamız halinde bu kişiden ne talep edebiliriz.
Old 07-06-2007, 17:13   #4
medenikal

 
Varsayılan

2006 Haziran ayından itibaren görevden ayrılarak; 2006 eylül ayında limited şirket ortağı olmuş;

Görevden ayrılmış ama ortaklık devam ederken ,limited şirket kurmuş;Şirket ortağı olduğunda ,kollektif şirketteki ortaklığı da devam etmektedir.

Burada önemli olan ,limited ortaklığı kurulduktan sonra aynı konu ile alakalı ticari işlerin kendi veya limited şirket adına yapması önemlidir.

Hem Kollektif şirkete ortak olup; sonrasında ise limited şirket kurup bunun adına aynı ticari işlemleri gerçekleştirmesi haksız rekabet olacak mı dır?

Yalnız arada fazla bir süre yok, vede kollektif şirketten ayrılmış bu da dikkate alınmalı.

Benim maddeden anladığım ortak olduğu şirkette bağlılığı,çalışması,birlikteliği devam ederken ; Bu ortak olduğu ve çalıştığı şirket dışında ,aynı çalışma alanın da kendine veya bir diğer kurum veya kişiye yönelik ticari işlem yaparak ,şirketi zarara uğratmasıdır.

Yani kanun demiş ki ekmeğini yediğin yere ihanet etme; Limited şirkette sadece ortaklık payı olabilir.Ama işlem yapamaz. Yani o limited şirkette çalışarak ticari ,aynı konular da ticari işlem yapamaz.

Olayımız da ise ayrılmış, yani kollektif şirketten ayrılma kararlılığı ile çıkmış ,yani tespit yaptırıyor ortaklıktan ayrılacak.

Ayrılma işlemlerine başlamıştır.Haziran ve eylül arasında yani limited şirketin kurulduğu zaman aralığı da fazla değil.Bu gösteriyor ki yollar ayrılmıştır.

Yollar ayrıldığına göre; ortaklığı da bitirmeye yönelik eylemler de varsa (tespit) bu durumda ;rekabet yasağına aykırılık söz konusu olmaz.Kanaatindeyim.

Kanun maddesi limited şirkete ortak olmayı engellemiyor.Kollektif şirketin ortağı ve dolayısıyla çalışanı olup ,şirkete bağlı olması gereken , kişinin aynı nitelikte şirket dışı bir kişi veya tüzel kişiliğin yararına işlem yapmasını yasaklıyor.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Ortak sayısı iki olan Limited Şirkette Ortaklar Kurulu Kararı toplantı yetersayısı lawyer_denizsari Meslektaşların Soruları 2 19-05-2007 10:45
Limited Şirkette Adres Değişikliği Kamaz Meslektaşların Soruları 1 16-02-2007 12:57
Dernek,Vakıf, Limited Şirketi, Kollektif Şirketi, ve Anonim Şirketleri Noter44 Meslektaşların Soruları 2 06-12-2006 18:45


THS Sunucusu bu sayfayı 0,02926803 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.