Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

imkb,kamuyu aydınlatma

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 23-02-2007, 13:27   #1
Av.Harun Yönel

 
Varsayılan imkb,kamuyu aydınlatma

Değerli meslektaşlar,hisse senetleri borsada işlem gören bir şirket hakkında açılmış bulunan bir davanın safhalarını(mesela lehine düzenlenmiş bir bilirkişi raporunu) İMKB bildirebilir mi? İMKB bunu bültenlerinde yatırımcılara duyurabilir mi? İMKB nin şirketler tarafından kendisine gönderilen bilgileri tahkik sorumlulğu var mı? yanıtlarınız için teşekkür ederim.
Old 23-02-2007, 16:24   #2
ISIL YILMAZ

 
Varsayılan

Sermaye Piyasası Kurulundan:

ÖZEL DURUMLARIN KAMUYA AÇIKLANMASINA İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİ / SERİ: VIII, NO: 39

KAMUNUN SÜREKLİ AYDINLATILMASI TEMELİNDE SERMAYE PİYASASININ AÇIKLIK VE DÜRÜSTLÜK İÇİNDE İŞLEYİŞİNİ SAĞLAMAK, TASARRUF SAHİPLERİ, ORTAKLAR VE DİĞER İLGİLİLERİN ZAMANINDA BİLGİLENDİRİLMESİNİ TEMİN ETMEK AMACIYLA, SERMAYE PİYASASI ARAÇLARININ DEĞERİNİ VE YATIRIM KARARLARINI ETKİLEYEBİLECEK ÖNEMLİ OLAY VE GELİŞMELERDE KAMUYA AÇIKLANACAK ÖZEL DURUMLARI VE BUNLARIN AÇIKLANMA ESASLARI HAKKINDA

Resmi Gazete Tarihi: 20 Temmuz 2003

Resmi Gazete Sayısı: 25174


......
......

Özel durumlar
Madde 5 - Bu maddede belirtilen özel durumların gerçekleşmesi halinde, bu Tebliğde belirtilen esaslar çerçevesinde kamuya açıklama yapılır. Ancak yapılacak açıklamalar aşağıda belirtilen durumlarla sınırlı olmayıp, yatırım kararlarını ve sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek her türlü bilginin bu Tebliğ hükümleri çerçevesinde kamuya açıklanması zorunludur.
.....
.....
....

5) Ortaklık aleyhine fesih davası açılması,
.....

8) Ortaklık tarafından veya ortaklık aleyhine açılan davaların veya tahkim başvurularının, ortaklığın mali yapısını veya faaliyet sonuçlarını önemli ölçüde etkileyecek tutara ulaşması,
.....
18) Diğer alt bentlerde sayılmamakla birlikte ortaklığın faaliyetlerinde önemli bir değişiklik olması ya da yakın bir gelecekte önemli bir değişikliğin ortaya çıkmasının beklenmesi,
.....
11) Ortaklık aleyhine iflas davası açılması veya ortaklığın tasfiyesi sonucunu doğurabilecek sona erme nedenlerinden birinin gerçekleşmesi, ortaklığın tasfiye sürecine girmesi,

......
......
Açıklamanın kapsam ve niteliği
Madde 10 - Bu Tebliğ uyarınca yapılacak açıklamalar, açıklamadan yararlanacak kişi ve kuruluşların karar vermelerine yardımcı olacak ölçüde, zamanında, doğru, tam, dolaysız, anlaşılabilir ve yeterli olmalı; özel durumun doğru bir şekilde değerlendirilebilmesi için zorunluysa bu durumun ilgili olduğu karşı taraf belirtilmeli, değişikliklerin ve/veya etkilerinin miktar veya tutar olarak ifade edilebilmesi halinde, yapılacak açıklamalarda miktar ve tutara yer verilmelidir.
Önceden yapılmış olan özel durum açıklamalarında meydana gelen gelişmeler ve değişiklikler sürekli olarak güncellenerek kamuya duyurulur. Daha önce özel durum açıklaması yoluyla kamuya duyurulan ve henüz sonuçlanmamış bir hususta herhangi bir gelişme olmaz ise, bu durum konuya ilişkin son özel durum açıklama tarihinden itibaren atmışar günlük sürelerle, gerekçeleri ile birlikte kamuya açıklanır.
Bu Tebliğde geçen önemli kavramı, sermaye piyasası araçlarının değerini ve yatırım kararlarını etkileyebilecek ve mevcut koşullar altında önemli olarak addedilebilecek olan veya bir varlık ya da ilgili mali tablo kaleminde % 10 ve üzerindeki bir oranda değişiklik yaratabilecek olan bilgiyi ifade eder.
Özel durumlara ilişkin açıklamalar yanlış, yanıltıcı, mesnetsiz abartılı veya eksik olamayacağı gibi, ortaklıkların mevcut durumları hakkında yanlış kanaat uyandıracak nitelikte de olamaz.
Bu Tebliğ uyarınca açıklanması zorunlu aşamaya gelmiş olmakla beraber, miktar, tutar veya işlem olarak bazı belirsizlikler içeren özel durumlar, söz konusu belirsizlikler ve bu belirsizliklerin ortadan kalkacağı muhtemel tarih, (varsa) koşullarıyla birlikte kamuya açıklanır. Karar alınması aşamasında yapılacak özel durum açıklamalarında, kararın uygulamaya geçirilmesi için öngörülen süre ve uygulamayı önleyebilecek unsurlar da açıklamaya eklenir.
Özel durum açıklamalarında sorumlu, ortaklığı temsile yetkili kişiler belirlenerek ilgili Borsaya veya Kurula bildirilir. Söz konusu kişilerin değişmesi halinde de bildirim yapılır.
Bu Tebliğin uygulanmasında özel kanunlardaki hükümler saklıdır.
Old 23-02-2007, 16:45   #3
Av.Harun Yönel

 
Varsayılan

yanıtınız için teşekkür ederim ancak soyut olarak mevzuat tam anlamıyla soruma yanıt teşkil etmiyor.Şirket aleyhine açılmış bir hukuk davasının karar hariç tüm yargılama aşamaları İMKB'ye bildirilebilir mi veya yargı aşamasında alınan bir bilirkişi raporu borsaya gönderilebilir mi? Bu yatırımcıları yanıltmaz mı?
Old 23-02-2007, 16:56   #4
ISIL YILMAZ

 
Varsayılan

Bence sorunuzun yanıtı mevzuattan çıkıyor.

Açıklamanın kapsam ve niteliğinin " açıklamadan yararlanacak kişi ve kuruluşların karar vermelerine yardımcı olacak ölçüde, zamanında, doğru, tam, dolaysız, anlaşılabilir ve yeterli olması" gerektiği anlaşılıyor. Bir dava sözkonusu ise davanın safhalarının ve bilirkişi raporunun açıklanması bana normal geliyor. Dava dosyasında yer alan bilirkişi raporu aynen verilmişse neden yanıltma niteliği taşısın?

Saygılar.
Old 23-02-2007, 17:17   #5
Av.Harun Yönel

 
Varsayılan

teşekkürler peki şöyle desek nasıl olur dava dosyasında birden fazla rapor var aleyhe b.kişi raporu bildirilmiyor lehe olan bildiriliyor mahkemede aleyhe rapor üzerinden hüküm kuruyor.Bu durumda ortalamayı temsil eden(uzman olmayan) borsa yatırımcısı borsaya bildirilen bu rapora istinaden aldığı şirket hissesiyle zarara uğrayacak lehe raporu bildiren şirket haksız bir kazanç elde edecek?
Old 23-02-2007, 17:22   #6
ISIL YILMAZ

 
Varsayılan

O zaman haklısınız, zira açıklama işleminde her safha yeterli biçimde verilmemiş oluyor.

Saygılar.
Old 23-02-2007, 17:28   #7
Av.Harun Yönel

 
Varsayılan

konuyla ilgili yanıt verecek arkadaşlarım şu hususu da gözönünde tutarlarsa memnun olurum.İMKB nin kendisine gönderilen herhangi bir şirket hakkındaki davayla ilgili bu verileri kontrolden geçirme sorumluluğu var mı? kendisine gönderilen her ilanı yayımlamak zorunda mı?
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Sermaye Piyasasinda Kamuyu Aydinlatma Yükümü ramses Meslektaşların Soruları 1 31-10-2006 16:57
Borçlunun Elindeki Imkb Hisse Senetlerinin Haczi Ve 89/1 Haciz İhbarnamesi Admin Meslektaşların Soruları 1 03-12-2005 02:38


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03578210 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.