Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

İşveren tarafından haklı fesih ihbarının yapılmaması

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 05-09-2022, 18:05   #1
Av.mehmet.av

 
Acil İşveren tarafından haklı fesih ihbarının yapılmaması

Müvekkil devamsızlık nedenine dayalı olarak işçinin sozlemesini haklı nedenle fesih ediyor.
Ancak işçiye fesih yazısı göndermiyor.
İşçi, işçilik alacakları için dava açıyor, fesih haksız diye
SORU:
Haklı nedenle fesih durumunda feshine yazılı olarak yapılmış olması yasal zorunluluk mu? Ben bununla ilgili bir yasa hükmü göremedim.
Old 06-09-2022, 10:21   #2
alagoz81

 
Varsayılan

Kafanı karıştırmak gibi olmasın. Kendi yaptığım uygulama şu şekilde. İşçi işe gelmediği gün tutanak tutulur ve işçiye neden gelmediğihakkında cevap vermesi whatsapla bildirilir (sözleşmede whatsap ve msj yazılması gerekir.) işçi sonraki gün de gelmedi ise yine tutanak tutulur ve işçiye tekrar msj atılır iki gün ard arda gelmemesi nedeni ile İş Kanununa göre haklı fesih durumu oluştuğundan işçiye savunma vermesi aksi takdirde işten çıkarılacağı bildirilir. Son msj ise savunma vermediğiniz ve İş kanununa göre 2 gün ard arda gelmemeniz nedeni ile işten çıkarılmış bulunmaktasınız. Sözleşmede şirketin de işçinin de numarası yazmalı ki sorun olmasın. sana faydalı olur diye yazdım.Çünkü bazen yargıtay istinaf veya mahkemeler farklı kararlar verebiliyor.

Cevabın ise :
4857 sayılı Kanun'un “İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlığını taşıyan 25. maddesinin son fıkrasına göre işverenin haklı sebebe dayanarak iş sözleşmesini feshettiği durumda fesih bildiriminin yazılı yapılması şartı aranmaz.
Old 08-09-2022, 12:44   #3
Av.Fatih Kurucu

 
Varsayılan

Merhabalar meslektaşım, 4857 sayılı Kanun'un “İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlığını taşıyan 25. maddesinin son fıkrasına göre işverenin haklı sebebe dayanarak iş sözleşmesini feshettiği durumda fesih bildiriminin yazılı yapılması şartı aranmaz. Yargıtay 22. HD 2016/25202 Esas 2016/24441 Karar numaralı ilamında; "4857 sayılı İş Kanunu’nun 19. maddesinin birinci fıkrasına göre işveren fesih bildirimini yazılı yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Fesih bildirimi yazılı yapılmamışsa veya fesih sebebi açık ve kesin bir şekilde belirtilmemişse aynı Kanun'un 21. maddesi gereğince geçerli sebep gösterilmediği kabul edilir.
4857 sayılı Kanun'un “İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlığını taşıyan 25. maddesinin son fıkrasına göre işverenin haklı sebebe dayanarak iş sözleşmesini feshettiği durumda fesih bildiriminin yazılı yapılması şartı aranmaz.
Somut uyuşmazlıkta, davacının iş sözleşmesi davalı işverence geçerli sebep bulunduğu iddiasıyla feshedilmiştir. Davacı taraf, yazılı bir fesih bildiriminin yapılmadığını iddia etmektedir. Davalı işverence ise, davacıya yazılı fesih bildiriminin tebliğ edilmek istendiği, ancak tebliğden imtina etmesi üzerine, bu durumu tespit eden tutanak düzenlendiği savunularak, dosyaya tebliğden imtina tutanağı sunulmuştur.
Mahkemece, tebliğden imtinaya dair tutanak düzenleyicilerin tanık olarak ifadelerine başvurulmaksızın, yazılı fesih bildiriminin yapıldığının kabul edilerek sonuca gidilmesi hatalı olmuştur. Anılan sebeple, fesih bildiriminin tebliğden imtina edildiğine dair tutanak düzenleyicisi şahısların tanık olarak ifadelerinin alınması suretiyle, tutanak içeriğinin doğruluğu araştırılmalı ve oluşacak neticeye göre işin esasına girilmelidir.
Kabule göre de, iş sözleşmesinin feshinin geçerli sebebe dayanıp dayanmadığı noktasındaki uyuşmazlığın çözümünde yapılan inceleme yetersizdir. Yukarıdaki paragraf uyarınca, yazılı fesih bildiriminin yapıldığı sonucuna ulaşılması halinde, işin esasına girilerek, uzman bilirkişiler vasıtasıyla mahalinde işyeri kayıtları incelenmeli, iddia ve savunmayı karşılayacak şekilde değerlendirme yapılarak bir karar verilmelidir." demektedir. Karar belki yol gösterebilir. Konuya ilişkin işçinin çıkış kodunun da kontrol edilmesi faydalı olacaktır.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Zam yapılmaması haklı fesih Av.mehmet.av Meslektaşların Soruları 1 24-04-2018 09:07
İşçi Alacakları, İşveren Tarafından Yapılan Feshin Haklı Fesih Olup Olmadığı Hakkında. bower Meslektaşların Soruları 1 31-08-2016 21:39
İşveren tarafından işlenen bir suç yüzünden işçinin de ceza alması halinde işçinin sözleşmesi haklı sebeple fesih edilebilir mi? Ens Meslektaşların Soruları 5 30-04-2014 12:56
İşçinin İşveren veya işveren Vekili Hakkında Cumhuriyet Savcılığına Şikayette Bulunması Haklı Nedenle Fesih Sebebi Olabilir Mi? tomas Meslektaşların Soruları 7 03-01-2013 14:14
maaşa zam yapılmaması işçi açısından haklı fesih sebebi midir altiokebru Meslektaşların Soruları 5 03-03-2007 15:49


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04538989 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.