Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Telekom Mart 2007 Zammi Mahkemelİk !

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 18-01-2007, 11:01   #1
Av.Ceylan Pala Karadağ

 
Varsayılan FORUMDA TARTIŞALIM MI! Telekom Mart 2007 Zammi Mahkemelİk !

KAYNAK ALINTI:http://www.ntvmsnbc.com/news/397119.asp
Tüketiciler Birliği, Türk Telekom’un zam içeren yeni tarifesini onaylayan Telekomünikasyon Kurumu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle mahkemeye başvurdu.


AA
Güncelleme: 14:48 TSİ 17 Ocak 2007 Çarşamba

ANKARA - Tüketiciler Birliği, şehiriçi aramalarda ve sabit ücretlerde zam içeren Türk Telekom’un yeni ücret tarifelerini onaylayan Telekomünikasyon Kurumu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu.


Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Üstün Bol, Bölge İdare Mahkemesi önünde yaptığı açıklamada, Telekomünikasyon Kurumu’nun, Türk Telekom’un yeni fiyat tarifelerini onaylayarak, 1 Mart 2007’den itibaren geçerli olmak üzere şehir içi görüşmelerde ve sabit ücretlerde zam yapılmasına, milletlerarası ve şehirlerarası görüşmelerle GSM görüşmelerinde yüzde 50’ye varan indirime gidilmesine izin verdiğini anımsattı.

Milletlerarası ve şehirlerarası görüşmeler ile GSM görüşmelerinde indirim yapılmasını olumlu karşıladıklarını söyleyen Bol, ancak rekabetin olmadığı ve Türk Telekom’un doğal tekelini hala sürdürdüğü şehiriçi aramalarda ve sabit ücretlerde zam yapılmasının, Türk Telekom’un tüketiciye yaklaşımını ortaya koyduğunu savundu.

Bol, “Bu zam, tüketicilerin mecburiyetlerinin kötüye kullanılması, aynı zamanda Telekomünikasyon Kurumu’nun yeni tarifeleri onaması, şehiriçi aramalarda tüketicilerin cezalandırılması anlamına gelmektedir” dedi.

Üstün Bol, açıklamasının ardından beraberindekilerle birlikte, şehir içi aramalarda ve sabit ücretlerde zam içeren Türk Telekom’un yeni ücret tarifelerini onaylayan Telekomünikasyon Kurumu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemini içeren dava dilekçesini Ankara Bölge İdare Mahkemesine verdi.
Old 18-01-2007, 11:04   #2
Av.Ceylan Pala Karadağ

 
Varsayılan Ben davayı haklı buluyorum

Arkadaşlar ben bu zammın iptal edilmesi gerektiğine inanıyorum. Ya siz ? Yanıtlayıp bu hususu forumda tartışalım mı? Peki bu konuda sizlerin görüşleri nedir?
Old 18-01-2007, 14:19   #3
Viyola

 
Varsayılan

Şehiriçi aramalara enflasyonun çok üstünde bir oranda yapılan zam ve milletlerarası,şehirlerarası ve GSM aramalarına %50' ye varan oranda indirim...Kaşıkla verilen kepçeyle geri alınmış gibi.Şehiriçi sabit aramalarda halen tekel durumunda olan Türk Telekom' un bu zammı vatandaşın aleyhine.
Old 18-01-2007, 15:40   #4
ISIL YILMAZ

 
Varsayılan

Merhaba,

Sabit ücretlere yapılacak zammın oranını bilemiyorum. Yasal dayanağını 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu ek.18 maddesi oluşturuyor :

"Ek fıkra: 4502 - 27.1.2000) Bir iş ve hizmetin karşılığı olarak alınan ücret; abonman ücreti, sabit ücret, konuşma ücreti, hat kirası ve benzeri kira, ücretler ve bunlar gibi değişik ücret kalemlerinden birisi veya birkaçı olarak tespit edilebilir. "

Sabit ücret mantığı ( GSM için ) Y 19 HD 29.12.2004 tarih ve 2004/6454 - 13356 sayılı Y. 13 HD 20.05.2002 tarih ve 2002/3339 -5822 sayılı kararlarında aslında oldukça tatminkar biçimde açıklanmış. Bu ücret, esas olarak görüşme zamanları dışında, bu görüşmeyi sağlayan hizmetlerin bir toplamı olarak düşünülüyor. GSM şebekelerinin bazıları sabit ücret almadan ve hatta belli gruplar içerisindeki görüşmeleri ücretsiz tutarak dahi ticari varlıklarını sorunsuz sürdürebiliyor.

Telekom'un katlandığı maliyetlere , sabit ücrete uygulanan zam oranında bir zam mı gelmiştir ? Bu konu ile ilgili olarak yukarıda künyesini verdiğim 19 HD kararının karşı oy yazısını paylaşmak istiyorum :


" KARŞI OY :
Davacı vekili, müvekkili şirketin sahibi bulunduğu cep telefonlarından, davalı yanca konuşma karşılığı olmaksızın tahsis tarihinden itibaren ""sabit ücret"" adı altında alınan paranın tahsilini istemiştir.
Davalı vekili, özet olarak cep telefonları ile sabit ( PSTN )telefon arasında çok önemli fark olduğunu, abone sözleşmesinde abonelerin aylık sabit ücret ödeyeceklerinin kararlaştırıldığını, bu nedenle davanın reddini savunmuştur.
Ücret, mal ya da hizmet karşılığıdır. Davalı, kurduğu altyapı için tesis ücreti almıştır; verdiği hizmet ve iletişim giderlerini de konuşma ücreti olarak almayı sürdürmektedir. Görüldüğü üzere davalı, son aldığı tesis ve sabit ücretlerden sonra abonelere yansıtılmayı haklı gösterecek yeni gelişimler için tesis geliştirme giderlerine katlandığını savunmuş değildir. Böyle olmayınca, yani belirtilen yolda savunmada olgu ileri sürüp kanıtlanmadıkça salt yasada ve sözleşmede yer alıyor diye sabit ücret adı altında hizmet vermeksizin para alması haksızlık oluşturur. Her zaman hizmet için hazırlıklı bulunduğu biçimindeki savunmalar, tahsilata hak vermez. Her hizmet amacına uygun olarak sunulur. Artı hizmet verilmedikçe artı para alınamaz.
Bu nedenler ve bizce isabetli yerel mahkeme gerekçesine göre kararın onanması oyundayız.
Üye Üye Erbay TAVLAN Kadir DOĞAN "

Saygılar.


Old 18-01-2007, 17:35   #5
Y£LİZ

 
Varsayılan Hem indirim hem zam

Türk Telekom Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany 2006’nın son günlerinde tarifelerde yapacağı değişikliklerden bahsetmiş ve nedenlerini de şöyle sıralamıştı.

-Türkiye’nin dakika / yıl konuşma trafiğini Batı Avrupa seviyesine çekmek
-Ev ve iş telefonlarını Türkiye’nin iletişim pazarı içinde daha güçlü bir alternatif haline getirmek
-Müşterilerin giderek büyüyen iletişim ihtiyaçlarını karşılamak için daha geniş ve farklı çözümler sunmak

Yani tarifeleri Avrupa seviyesine çekmek derken zam yapmaktan bahsediyormuş.
Şehirlerarası tarifede indirim, tüketicinin daha çok işine yarayacak olan şehiriçi tarifesine de zam yapılmış.Peki şimdi seviyeyi yakalamış mı olduk

Bu zam aynen vitrinlerde koca harflerle indirim var yazısıyla müşteriyi içeriye çekip, öyle bir şey olmadığı halde insanların resmen kandırılarak bir şeyler almasını sağlamaya benziyor.
Old 19-01-2007, 12:14   #6
mustafakurta

 
Varsayılan

Öncelikle açılan davayı haklı bulduğumu ve desteklediğimi belirtmeliyim.

Ben bir tüketici olarak bize sunulan sözleşme ve içeriğine müdahele edemediğimize dikkat çekmek istiyorum.

23.2.1995 tarihli ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun değişikliğine istinaden 4822 sayılı Kanunda ;

MADDE 7. - 4077 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Sözleşmedeki Haksız Şartlar
Madde 6. - Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.

Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.

Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.

Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden, standart sözleşme olduğu sonucuna varılırsa, bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının veya münferit bir hükmünün müzakere edilmiş olması, sözleşmenin kalan kısmına bu maddenin uygulanmasını engellemez.

Bir satıcı veya sağlayıcı, bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir.......


Benimle müzakere etmeden yaptıkları sözleşmede tarife ve esasların belirlenmesi kuruma aittir diyor. Neden ? Çünkü TEKEL olduklarından. Çünkü sindirilmiş olduğumuzdan.Ve çünkü , çünkü......

Çünkü Hakkımızı arayamayacağımızı düşündüklerinden.

Çünkü Devletin vatandaş için olduğunu düşündüklerinden

Çünkü Özelleştirme yapılırken verilen vaadlerden.....

Yanıldıklarını mutlaka organize olarak gösterebileceğimiz günlerin gelmekte olduğunu göremediklerinden...




Saygılarımla
Old 21-01-2007, 13:27   #7
Y£LİZ

 
Varsayılan Telekom’un indirimi çok konuşana yarıyor

Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin yaptığı telefon tarifesi değişikliğinin zam mı indirim mi olduğu konusunda yorumlar farklı olurken, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nce yapılan hesaplamalara göre, yeni tarife ile birlikte telefon faturalarında yüzde 12 ile yüzde 25 arasında değişen fiyat artışları olacak

21.01.2007

10 YTL’lik şehir içi görüşme yapan bir kişiye 20.20 YTL fatura gelirken, yeni tarifeye göre 25.28 YTL ödemek zorunda kalacak. Böylece yüzde 25 fazla para ödemiş olacak. Derneğin hesaplamalarına göre, 20 YTL şehir içi görüşme, 10 YTL de cep telefonu araması yapan bir kişi de bugünkü tarifelere göre ücret dahil 40.20 YTL öderken, yeni tarifeye göre ise 46.44 YTL ödemek zorunda kalacak. Böyle bir tabloda da yüzde 15.5 oranında artış söz konusu olacak.

Evinden milletlerarası, şehirlerarası veya cep telefonu ile yoğun biçimde konuşanlar için hesap yapıldığında ise bir indirimin söz konusu olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, Türk Telekom’un zam yaptığının, Merkez Bankası’nın Ocak ayı bülteninde “Yılın ilk çeyreğinde haberleşme gurubunda telefon ücreti kaynaklı fiyat artışları beklenmektedir” ifadesi ile belgelendiği bildirildi.


http://www.vatanim.com.tr/root.vatan?exec=haberdetay&tarih=21.01.2007&Newsid =104544&Categoryid=2
Old 22-01-2007, 11:06   #8
Av.Ceylan Pala Karadağ

 
Varsayılan Tarife Şöyle :

http://www.turktelekom.com.tr/webtec...p?sayfa_id=450


yukarıdaki linke tıklayarak tarifeyi görebilmeniz mümkün arkadaşlar.
Old 17-02-2007, 12:41   #9
Y£LİZ

 
Varsayılan Telekom zammına iptal davası

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türk Telekom'un 1 Mart 2007 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni ücret
tarifesinin iptali için İdare Mahkemesine dava açtı.

Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'nde açılan davada, tarifeyi onaylayan Türk Telekomünikasyon Kurumunun kararının yürütmesinin durdurulması ve işlemin iptali istendi.

ATO Başkanı Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Telekom'un şehirler arası konuşma ücretlerinde yüzde 80 oranında ''fahiş indirim'' yaparken, toplam telefon trafiğinin yüzde 85'ini oluşturan şehir içi konuşma ücretlerine ise yüzde 27 oranında ''fahiş zam'' yaptığını öne sürdü.

Bu http://ads.sabah.com.tr/adserver/view.ads?d2hhdD16b25lOjE5NyZhbXA7bj1hZjJkZjQ0Mw%3D %3D
tarifenin, kamunun aldatılması ve zarara uğratılması anlamına geldiğini kaydeden Aygün, ''Bu indirim değil, bindirimdir'' dedi.
Türkiye'de şehir içi telefon görüşmesi hizmetinin, Oger grubunun yüzde 55 hissesine sahip olduğu Türk Telekom A.Ş'nin tekelinde bulunduğuna işaret eden Aygün, ''Türk Telekom, tekel olmasının avantajını kullanarak yaptığı keyfi zamla Anayasa'nın 22. maddesinde belirtilen haberleşme özgürlüğünü sekteye uğratacak, vatandaşların haberleşmesini güçleştirecektir'' açıklamasında bulundu.

BAŞKA NİYETLER VAR

Şehirler arası ve uluslararası telefon görüşmesi hizmeti sunan 19 şirket bulunduğunu vurgulayan Aygün, şöyle devam etti:

''Şehirler arası ve uluslararası görüşmelerde yüzde 80 oranında fahiş indirim yapılıyor gibi görünse de, uzak mesafe görüşmeleri toplam görüşmelerin çok küçük bir bölümünü oluşturuyor. Burada asıl niyet, tekel olan ve kullanımın büyük bölümünü oluşturan şehir içi görüşmelerde zam yapmak. Buna karşılık yapılan fahiş indirimle az da olsa rekabet ortamının sağlandığı şehirler arası ve uluslararası görüşmelerde diğer şirketlerin önünü kapatmaktır. Yeni tarife yürürlüğe girerse bu şirketler yüzde 80 indirim karşısında rekabet edemeyecek ve tek tek kapanacak. Türk Telekom, şehirler arası ve uluslararası telefon hizmetlerinde de tekel olacak.''

OGER'İN TAKSİTİNİ VATANDAŞ ÖDEYECEK

Oger Grubu'nun Türk Telekom'un yüzde 55'lik hissesini 5 yıl taksitle satın aldığını, 2007 yılı taksit ödemesinin de 1 milyar ABD Doları olduğunu hatırlatan Aygün, ''Türkiye'nin en stratejik kuruluşlarından biri olan Türk Telekom, çok ucuza ve üstelik taksitle satıldı. Yapılan zam, Oger Grubu'na 822 milyon dolar kazandıracak. Yani 2007 taksitini Türk halkı kendi cebinden ödeyecek'' dedi.

ATO Başkanı, şehir içi telefon görüşmesinin Türk Telekom'un tekelinde
olduğuna da dikkat çekerek, Türk Telekom ne kadar zam yaparsa yapsın, bu hizmeti veren başka bir kuruluş olmadığı için, tüketicilerin eli mahkum, telefon görüşmesini Türk Telekom aracılığıyla yapmak zorunda olduklarını ifade etti.Telefonun lüks değil, zorunlu bir ihtiyaç olduğunu da belirten Aygün, 2007 yılında memura yüzde 6 ile yüzde 8 arasında zam öngörüldüğünü, buna karşılık şehir içi telefon görüşmelerine yüzde 27 yapılmasının piyasa koşullarına ve halkın gelir seviyesine uygun bulunmadığını vurguladı.Aygün, yeni tarife yürürlüğe girdiğinde yaklaşık 50 milyon kullanıcının büyük zarar göreceğini ve telafisi güç zararlar doğacağını ileri sürdü.

HUKUKA AYKIRI

Yapılan düzenlemenin Türk Telekomünikasyon Kurumu Yönetmeliklerine aykırı olduğunu da savunan Aygün, açıklamasında daha sonra şu görüşlere yer verdi:

''Burada işlemin sebebi, maliyetlerin hesabı değil kârın artırılması isteğidir. Bu nedenle işlem sebep yönünden de amaç yönünden de sakattır.
Tarifelerin onaylanması kamu yararı gözetilmeksizin yapılmıştır. Yeni ücret tarifesi, (herkesin makul bir ücret karşılığında telekomünikasyon hizmetlerinden yararlanmasını) öngören 406 sayılı Telefon ve Telgraf Kanunu'na da aykırıdır.''

http://www.sabah.com.tr/eko99.html
Old 22-02-2007, 17:13   #10
Viyola

 
Varsayılan

Telekom zammına karşı kampanya

22 Şubat 2007 Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, Türk Telekom’un 1 Mart 2007'de yürürlüğe girecek yeni tarifesine karşı, 19 milyon kullanıcıyı, 'Telekazık Kampanyası'na katılmaya çağırdı.

Tüketiciler Birliği Başkanı Deniz, Türk Telekom’un, Telekomünikasyon Kurulu’nun onayladığı yeni tarifenin 1 Mart'tan itibaren yürürlüğe gireceğini kaydetti. Yeni tarife ile rekabetin olduğu milletlerarası, şehirlerarası ve GSM arama ücretlerinde indirime gidildiğini belirten Deniz, rekabetin olmadığı ve Türk Telekom’un tek başına hizmet sunduğu şehir içi görüşme ücretleri ve sabit ücretlere yüzde 25 zam yapıldığını ifade etti. Deniz, bu uygulamayla birlikte tüketici mecburiyetinin kötüye kullanıldığını öne sürdü.

MERKEZ BANKASI DA KARŞI

Tüketiciler Birliği tarafından Telekomünikasyon Kurulu’nun onay işleminin iptali için yargı yoluna gidildiğinin altını çizen Deniz, Türk Telekom’un bu uygulamasının enflasyonun düşürülmesine ilişkin yıllardan beri ulusal ölçekte yürütülen mücadeleyi başarısız kılacağı vurgusunun, Merkez Bankası raporlarına da yansıdığını ifade etti. Deniz, Türk Telekom’un bu uygulamasının toplumun tüm kesimlerinden tepki gördüğünü fakat Türk Telekom’un şehir içi tarifesine getirdiği yüzde 25’lik zammı, nisan faturalarına yansıtma hazırlıklarını yürüttüğünü kaydetti.

İMZA KAMPANYASI

Deniz, Tüketiciler Birliği’nin tarifenin iptaline ilişkin olarak açtığı davanın tüketici lehine sonuçlanacağından ümitli olduklarını kaydetti. 19 milyon sabit telefon kullanıcısının yeni tarifelerle ilgili bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Deniz, yüzde 25’lik zamma ilişkin olarak “Telekazık” adı altında imza kampanyası başlatacaklarını bildirdi. Deniz, kampanya kapsamında oluşturulan "www.telekazik.org" internet sitesi ve (212) 478 0 222 numaralı çağrı merkezi aracılığıyla toplanacak imzaların, Telekomünikasyon Kurumu ve Ulaştırma Bakanlığı’nın da içinde bulunduğu tüm ilgili ve yetkili kurumlara iletileceğini belirtti.
Kaynak:Hürriyet
Old 19-03-2007, 16:06   #11
Y£LİZ

 
Varsayılan Türk Telekom'a halktan tepki

Tüketiciler Birliği Adana Şubesi tarafından, Türk Telekom'un 1 Mart 2007 tarihinde yürürlüğe giren yeni tarifesinin durdurulması için imza kampanyası başlatıldı.

Şube Başkanı Ramazan Yıldız, İnönü Parkı'nda kurdukları stantta
başlattıkları imza kampanyası öncesi yaptığı açıklamada, Türk Telekom'un, 1 Martta yürürlüğe giren yeni tarifesi ile şehir içi görüşme ücretlerine yüzde 25,
sabit ücretlere ise yüzde 50 dolayında zam yaptığını belirtti.

Sabit ücretler kapsamındaki ''kontör ücretsiz'' uygulamayla da hileye
başvurulduğunu öne süren ve Türk Telekom'un bu kontörleri gece yarısı kullanım şartı getirdiğini hatırlatan Yıldız, ''Çalışanlara ve emeklilere yıllık maaş artışı yüzde 3+3 veya yüzde 4+4 görülürken, enflasyonun tek hanelerde seyrettiği bir dönemi yaşarken, Türk Telekom'un yaptığı bu zamları mantıklı bulmak mümkün değil'' dedi.

Yıldız, 19 milyon Türk Telekom abonesinin ancak yüzde 20'sinin şehirler
arası ve cep telefonlarını aradığını ifade ederek, kalan yüzde 80'inin ise şehir
içi görüşmelerde sabit hattı tercih ettiğini söyledi.

''Türk Telekom, yaptığı zamlarla milleti aldatıyor, reklamlarla aptal yerine
koyuyor'' diyen Yıldız, ''Yayınlanan reklamlar hemen düzeltilsin'' dedi.

Türk Telekom Genel Müdürünü de istifaya çağıran Yıldız, şunları söyledi: "Telekomünikasyon Kurulu ise adeta derin bir uykuya dalmışcasına olaya
herhangi bir tavır sergilememektedir. Toplumun daha fazla canı yanmadan sorunun çözülmesi ve olaya el koyması için Telekomünikasyon Kurulunu göreve çağırıyoruz.''

Yıldız, tüketicileri, zamların geri alınması için başlattıkları imza kampanyasına destek olmaya davet etti.


http://www.habera.com/
Old 24-07-2007, 12:17   #12
Av.Ceylan Pala Karadağ

 
Varsayılan Tarİfe Hk.

KAYNAK ALINTI: http://www.tuketiciler.org/?com=news.read&ID=1888


" Türk Telekom'un zamları ile ilgili yürüttüğümüz kampanya ve dava süreci sonrasında Danıştay 13. Dairesi'nden tarifelerin yürütmesini durdurdu. Türk Telekom yeni tarifesini 1 Mart'ta uygulamaya koymuş ve Tüketiciler Birliği ile birlikte TELKODER, EMO ve ATO tarafından tarifenin iptali için dava açılmıştı. Dava sürecinde de, Tüketiciler Birliği tarafından TELEKAZIK kampanyası yürütülmüş ve kampanya kamuoyunda çok ses getirmişti.

Danıştay 13. Dairesi, Tüketiciler Birliği'nin 1 Mart 2007 itibariyle yürürlüğe giren Türk Telekom'un yeni ücret tarifesinin onaylanmasına ilişkin Telekomünikasyon Kurulu kararının yürütmesini durdurdu ve tarifeyi iptal etti.
Tüketiciler Birliği ve Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Türk Telekom tarafından hazırlanan, 1 Mart 2007 itibariyle yürürlüğe giren yeni ücret tarifesinin onaylanmasına ilişkin 25 Aralık 2006 tarihli Telekomünikasyon Kurulu kararının ve 28 Ağustos 2001 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan tarife yönetmeliğinin 7. maddesinin tavan fiyat yöntemine ilişkin kısımlarıyla 11. ve 12. maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, davaya ilişkin ilk incelemesini tamamlayan Danıştay 13. Dairesi söz konusu Telekomünikasyon Kurulu kararının yürütmesinin dava sonuçlanıncaya kadar durdurulmasına oy çokluğuyla karar verdi. Daire, tarife yönetmeliğinin 7. maddesinin tavan fiyat yöntemine ilişkin kısımlarıyla 11. ve 12. maddelerinin yürütmesinin durdurulması istemini ise oy birliğiyle reddetti.

Dairenin kararında, Türk Telekom tarafından dava konusu tarifenin 31 Aralık 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan ''Tavan Fiyat Tebliği''ne göre hazırlandığı ve kurum tarafından 25 Aralık 2006 tarihinde onaylandığı, 1 Mart 2007 tarihinde yürürlüğe girdiği anımsatıldı. Kararda, tebliğin 1 Ocak 2004 tarihinde başlayıp 1 Aralık 2005 tarihinde sona erecek şekilde 2 yıllık bir dönemi kapsaması, kurulun gerekli görmesi halinde her tavan fiyat döneminin, 31 Aralık 2006 tarihinde sona erecek şekilde 1 yıl daha uzatılarak yürürlükte bulunması karşısında, kurum tarafından bu tebliğe dayalı olarak 2007 ve daha sonraki dönemleri ilişkin tarifenin onaylanmasında hukuka uyarlık bulunmadığı vurgulandı.

Yeni tebliğ ile il içi arama ücretine azami artış oranı sınırının getirildiği onaya ilişkin eski tebliğ hükümlerinde böyle bir sınırlama bulunmadığı belirtilen kararda, davanın konusunu da il içi aramalara yüksek oranda zam yapılırken, şehirlerarası ve uluslararası görüşmelere maliyetin altında indirim yapılması yönündeki iddiaların oluşturduğu anımsatıldı.

Kararda bu nedenle, onaylanan tarifenin kanunla korunması gereken tüketici menfaatlerine aykırı olduğu ifade edilerek, 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu'nun 30/b maddesinde ve tarife yönetmeliğinin 5/e maddesinde öngörülen bazı hizmetlerin maliyetinin başka hizmetlerin ücretlerinden desteklenmesi veya karşılanmaması gerektiğine ilişkin ilkeyle bağdaşmadığı, bu itibarla mevzuata uygun olarak onaylanmadığı, kamu yararı ve hizmet gereklerine uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşıldığı ifade edildi.

Dairenin kararında, ''Davalı (Telekomünikasyon Kurumu) tarafından il içi aramalara yapılan zammın, 3 yıldır herhangi bir artış yapılmamasından kaynaklandığı ileri sürülmekte ise de aynı tarifenin şehirlerarası ve uluslararası görüşmelerde yüksek oranlarda indirim içermesi nedeniyle 406 sayılı kanunun 30/b maddesinde belirtilen tarifelerin dengelenmesinin hukuka aykırı olarak yapıldığı anlaşıldığından davalı idarenin savunması hukuki bulunmamıştır'' denildi. Davalı Telekomünikasyon Kurumu'nun ve Türk Telekomünikasyon A.Ş'nin karara itiraz hakları bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek. (aa-TB) "

Old 26-07-2007, 07:31   #13
Y£LİZ

 
Varsayılan T. Telekom: Eski tarifeye dönüş yok

Danıştay'ın yürütmesini durdurduğu tarifesini değiştiren Türk Telekom'dan açıklama: Danıştay süreci lehimize de sonuçlansa yeni tarifeye devam ederiz

Türk Telekom (TT), Danıştay'ın yürütmesini durdurduğu 1 Mart tarifesinde henüz iptal kararı verilmediğini, 21 Temmuz'da başlatılan yeni tarifeden geriye dönüşün olmayacağını açıkladı.
TT yönetimi, yeni tarifeyle ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında bilgilendirme yaptı.
Toplantıda konuşan Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany, "Tarifeler Telekomünikasyon Kurumu'nun onayına tabi. Neden böyle olduğunu anlamaya çalışıyorum" dedi. Doany, 1 Mart 2007 tarifesi için Danıştay'ın verdiği kararın doğru olduğunu düşünmediğini söyledi.
Uyguladıkları tarifelerin enflasyon üzerinde etkisi olmadığını da öne süren Doany, "Enflasyon üzerinde olumlu etkisi olduğunu düşünüyorum" dedi.



'Hukuki boşluk yok'

Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Altaş ise şöyle konuştu:
"Danıştay, 1 Mart tarifesinde yürütmeyi durdurdu, iptal kararı yok. Süreç devam ediyor. Yürütmeyi durdurma kararı sonrasında 30 gün içinde yeni tarife hazırladık, 21 Temmuz'da onaylanarak geçerli hale geldi. Danıştay kararının ardından yasal süre içerisinde (30 gün) hareket ettik. Bu süre zarfında iddia edildiği gibi, 1 Mart 2007 öncesi tarifeye dönmeyi gerektirecek hukuki boşluk yok."

'İş yapboza döner'

Danıştay süreci TT'nin lehine ya da aleyhine sonuçlansa bile 21 Temmuz tarifelerinin geçerli kalacağını vurgulayan Altaş şunları söyledi:
"1 Mart tarifesi uygulanırken şehirlerarası ve uluslararası aramalarda indirim nedeniyle yapılan konuşmalar arttı. Yani müşterilerin bir kısmına verirken, bir kısmından da alacağız. Danıştay iptal etmediği için geri dönüşüm yok. Tüketicinin de bize geri döneceğini düşünmüyoruz. Mahkeme yolu açık. Mart tarifesi Danıştay tarafından iptal edilirse, problem olacak. Yeni tarifelere ilişkin de tekrar yürütmeye durdurma kararı verilirse iş yapboza döner."
Türk Telekom Pazarlama Direktörü Erem Demircan da yeni tarifede uzak mesafede yüzde 55-60 indirim korunurken, şehiriçi görüşmelerde Standart Hatta yüzde 16 indirime gidildiğini söyledi.
Yeni tarifede faturalandırma periyotlarında da değişiklik yapıldı.
Buna göre, şehirlerarası ve uluslararası faturalama periyotları 60 saniyeye çıkarıldı.

http://www.milliyet.com.tr/2007/07/2...omi/eko01.html
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Av.Habibe YILMAZ KAYAR Kadın Hakları Çalışma Grubu 16 08-03-2017 16:59
Telekom Affı anti-leviathan Hukuk Haberleri 4 02-01-2007 19:22
TEBLİGAT - GECİKME ZAMMI ( Yargıtay kararı) Av.Ceylan Pala Karadağ Tüketicinin Korunması Hukuku Çalışma Grubu 0 08-09-2006 12:52
8 Mart Da Av. sevük'ü Anmalıyız Av. Adil Giray ÇELİK Hukuk Sohbetleri 0 05-03-2003 21:04
Mart-2002,adli Hakimlik Sınavı suatuyar Hukuk Stajı ve Meslek Seçimi 2 28-03-2002 21:30


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05321002 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.