Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Kat maliki olmayanlar taşınmazın tapusunu kendi adına nasıl tescil ettirebilecek

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 07-07-2017, 14:42   #1
öznurcınar

 
Varsayılan Kat maliki olmayanlar taşınmazın tapusunu kendi adına nasıl tescil ettirebilecek

Merhabalar. 25 sene önce müteahhit ile müvekkil arasında yapılan sözleşmeye binaen müteahhit 4 katlı binanın 5. katını inşaa edecek ve müvekkil bu taşınmaza tapu karşılığı müteahhite bedel ödeyerek yerleşebilecektir. Ancak bedeli ödemesine karşılık tapu müvekkile verilmemiş 25 seneyi aşkın süredir dairede müvekkil yaşamını idame ettirmiştir. Buna dair kat irtifakının kurulması tapunun tarafımıza verilmesi için açmış olduğumuz dava reddedilmiştir. Gerekçesinde ise, "dava konusu taşınmazda kat irtifakı kurulu olduğu, davacının kat maliki olmadığı bu nedenle KMK madde 3. kaynaklanan davacının aktif husumet ehliyetinin bulunmadığı, ayrıca tapuda kayıtlı olmayan taşınmazın kat irtifakı içinde ve mimari projede yer almadığı..." vs. belirtilmiştir.Bu gerekçelerle istinaf yoluna başvururken nasıl bir yol izleyebileceğim?
Old 08-07-2017, 11:22   #2
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

Öncelikle tadilat projesi ile Belediyeye başvurulmalıdır. Her şeyden önce arsanın imar durumu fazladan yapılan kata müsait olmalıdır. Tadilat projesi (ilave katın projesi) ile Belediyeden ruhsatı olmalı. Bu haliyle karar doğru gibi duruyor. Zaten tadilat projesi ile kat irtifakına ekleme yapılırsa kendi adına tapusu çıkar davaya gerek olmazdı. (Müteahhitle bir ihtilaf yok gibi anladım) Aşamalarda diğer kat maliklerinin muvafakatlarında sıkıntı yoksa idari yoldan çözülebilecek bir konu..
Old 10-07-2017, 09:16   #3
öznurcınar

 
Varsayılan

Öncelikle cevabınız için teşekkürler. Bahsettiğiniz belediyeye başvuru işlemi dava açmadan önce gerçekleşmiştir ancak olumsuz sonuç alınca dava açmaya karar verdik.Şuanda ise nasıl bir yol izleneceğini bilemiyorum istinaf başvurusunda
Old 10-07-2017, 10:09   #4
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

Belediye ne gerekçe ile talebi reddetti.
-İmar durumu ilave kata uygun değil
-İmar durumu uygun ama binanın statiği ilave kata uygun değil.
-Kat maliklerinin tümünün muvafakatı olmalıdır. vs. teknik nedenler.

Belediyenin yukarıdakiler vb. red cevabı üzerine açılan davada oluşmamış bir tapunun adınıza tescilini istemeniz karşısında verilen karar zaten doğrudur. Bu nedenle istinaf neticesine umut bağlanmamalı.

Belediyenin tadilat projesini red sebebine göre haklı sebepleriniz varsa tekrar başvuru yaparak idari yargıda iptal davası açabilirsiniz.

Kat malikleri muvafakat etmediğinden bu yol işletilemiyorsa Sulh Hukuk Mahkemesinde izin vermeyen kat maliklerinin bu kararlarına karşı bir dava açma yoluna gidebilirsiniz.

Ancak her durumda önce tadilat projesi ile yapıyı ruhsatlandırmak asıldır. Kat irtifakının temeli proje ve ruhsat olduğundan öncelikle bu işlem yapılmalıdır.

Mevcut kat bu haliyle kaçak olup, kaçak bir yapının herhangi bir şekilde bir kişi adına tescili mümkün değildir.
Old 10-07-2017, 10:19   #5
öznurcınar

 
Varsayılan

" Kat malikleri muvafakat etmediğinden bu yol işletilemiyorsa Sulh Hukuk Mahkemesinde izin vermeyen kat maliklerinin bu kararlarına karşı bir dava açma yoluna gidebilirsiniz. "
Açmış olduğumuz dava buna yönelikti.
Old 10-07-2017, 13:27   #6
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

O zaman istinaf çare olabilir. Muvafakat vermeyen maliklerin sebeplerinin haklı olup olmadığına girilmeden aktif husumet ehliyeti yokluğundan davanın reddi uygun olmamış. Davacılar 4 katlı binalarının üzerine yapılan yapıldığı aşamada ve akabinde 25 yıl ses çıkartmamışken karşı tarafın kat maliki olmadığından bahisle husumet itirazı yapmaları ve bundan sonuç elde etmeleri kabul edilebilir değil.
Müteahhit bu kadar rahat inşaatı yapabildiğine göre en azından zamanında kat karşılığı vs. bir şekilde arsaya hissedar olmuştur. Aslında bu sorunu çözmesi gereken de müteahhit. Arsada hala payı varsa tapuyu kendi üzerine çıkartıp sonra müvekkilinize devretmesi gerekebilir. Ancak arsada onun da payı kalmamışsa bu kez müteahhite karşı tazminat istenebilir ama geçen süre içerisinde zamanaşımı vb. sorunlar aşılabilir mi orası biraz karanlık.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
ihale ile alınan taşınmazın ihale alıcısı adına tescil edilememesi Av.Meral Ercil Meslektaşların Soruları 7 07-10-2015 23:25
Taşınmazın 2B uygulanarak hazine adına tescil edilmesi av.asenaozdmr Meslektaşların Soruları 0 13-03-2015 11:08
belediye trampa ettiği taşınmazın tapusunu vermez ise Av.Tevfik Koç Meslektaşların Soruları 0 16-03-2013 13:57
Adi ortak, taşınmazı, kendi veya ortağı olduğu başka şirket adına tescil ettirirse ! Av. İshak Altınöz Meslektaşların Soruları 0 15-03-2008 19:04


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05096197 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.