Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Taraflarca takip edilmeyen davaya mahkemece re'sen devam edilmesi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 12-06-2017, 14:14   #1
Cheslaw

 
Yeni Fikir Taraflarca takip edilmeyen davaya mahkemece re'sen devam edilmesi

İyi günler,
Davalı vekili sıfatıyla takip ettiğim bir itirazın iptali davası var, söz konusu davanın son celsesine iki taraf da mazeret sunmamış, duruşmaya katılan da olmamıştır.
Duruşma zaptını aynen aktarıyorum;
"Belirli gün ve saatte celse açıldı.
Duruşmaya katılan olmadığı anlaşıldı. Açık yargılamaya devam olundu.
..... Asliye Ceza Mahkemesinin 2014/-- E. Sayılı dosyasının henüz kesinleşmediği anlaşıldı.
Dosya incelendi.
G.D:
1-.... Asliye Ceza Mahkemesinin 2014/-- E. Sayılı dosyasının abıketinin sorulmasına,
Bu nedenle duruşmanın 28/06/2017 günü saat 10:30 a bırakılmasına karar verildi." şeklindedir.

Özetle HMK 150/1 uyarınca dosyanın işlemden kaldırılması gerekirdi şeklinde bir talep dilekçesi sundum.
Mahkeme de ara karar kurarak HMK 150/2-son uyarınca yokluğumda yapılan işleme itiraz edemeyeceğimi gerekçe göstererek talebimin reddine karar verdi.

Durum bu, fikirlerinizi almak istiyorum
Old 12-06-2017, 19:16   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Alıntı:
HMK madde 150 (1) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.
(2) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflardan biri duruşmaya gelir, diğeri gelmezse, gelen tarafın talebi üzerine, yargılamaya gelmeyen tarafın yokluğunda devam edilir veya dosya işlemden kaldırılır. Geçerli bir özrü olmaksızın duruşmaya gelmeyen taraf, yokluğunda yapılan işlemlere itiraz edemez.
İtirazın iptali davasında özel bir usul hükmü uygulanacağına dair bir düzenleme mevcut değildir. Genel hükümlere tabidier.

Usulün 150/1 m.göre usulüne uygun şekilde davet edilen taraflar duruşmaya gelmedikleri takdirde dosya işlemden kaldırılır.Bu hüküm tahkikat bitimine kadarki aşamada uygulanır. Tahkikat bitip sözlü yargılama aşamasına geçildiğinde uygulanmaz.(HMK.m. 186/1)

150'nci maddede tanımlanan işlem taraflara ait bir tasarruf işlemidir Tarafların davayı takipsiz bırakma iradesine karşın hakimin resen müdahale edip yargılamayı sürdürmesi usule aykırı geçersiz bir işlem sayılmalıdır.

Diğer yandan "duruşmaya gelmeyen tarafın yokluğunda yapılan işleme itiraz edemeyeceği" hükmü iki tarafın gelmemesi halinde uygulanacak bir hüküm değildir. Bir tarafın gelmesi diğer tarafın gelmemesi halinde uygulanır.İkincisi bu ifade ile " taraflardan birisi gelmese dahi bu husus davanın ertelenmesine neden olmaz. Ara kararı gereği o celse ne yapılacaksa onlar yapılır.Gelmeyen taraf ben muvafakat etmeyecektim.Şunu bunu soracaktım gibi mazeretlerle itiraz edip davayı uzatamaz " denilmek istenmiştir. Yoksa ; " usul ve yasaya aykırı da olsa yapılan her işlem geçerli sayılacaktır.Yasal itirazlar yapılamayacaktır "gibi hukuk ve mantık dışı bir sonuca ulaşmak mümkün değildir.
Diye düşünüyorum.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Menfi Tespit Davası Devam Ederken Davaya Konu Çek'in 3. Kişiye Ciro Edilmesi Ve Davaya İstirdat Davası Olarak Devam Edilmesi Mümkün müdür? blackripe Meslektaşların Soruları 8 30-04-2016 10:25
Takip edilmeyen davayı davalının takip etmesi HakiMavi Meslektaşların Soruları 1 05-09-2012 14:11
Mirasçıların davaya dahil edilmesi üye21665 Meslektaşların Soruları 1 20-04-2010 17:00


THS Sunucusu bu sayfayı 0,11171603 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.