Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Adi Yazılı Sözleşme ile Kurulan İntifa Hakkı

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 04-10-2016, 10:40   #1
Av.Muharrem Doba

 
Kitap Adi Yazılı Sözleşme ile Kurulan İntifa Hakkı

Saygıdeğer Meslektaşlarım;

Müvekkilimin ağabeyine, babaları henüz sağ iken bir arsa bırakıyor. Müvekkilimin ağabeyi de yıllar önce bu arsayı kullanması için müvekkilime veriyor. Ancak sözleşme adi yazılı bir şekilde yapılıyor. Geçen yıllarda müvekkilimin hem babası ve hem de arsayı kendisine bırakan ağabeyi vefat ediyor. Gelinen noktada ise müvekkilimin ağabeyinin oğulları; arsanın kendilerine ait olduğunu ve arsayı terk etmesi gerektiğini söylüyor. Müvekkilim ise arsaya harcamalar yaptığından bahisle çıkmak istemiyor.

1) İntifa hakkının (süresiz olması halinde) tapuda kurulsa idi müvekkilim ölene kadar devam edeceğini biliyorum; ancak adi yazılı olduğunu da göz önünde bulundurursak, şu durumda yapabileceğimiz herhangi bir şey var mı?
2) İntifa hakkı, mülkiyet hakkına yakın derecede görüldüğü için şekil şartları katı bir şekilde uygulanıyor; ancak bu süreçte müvekkilim emlak vergisini dahi yatırmış. Bu gibi durumları kendi lehimize kullanabilir miyiz? Yani bir nevi zımnen kurulan bir intifa hakkından bahsedebilir miyiz?
3) İntifa hakkını kaybetsek dahi yaptığımız harcamaları isteme hakkımız saklı mıdır?
4) Olumlu ya da olumsuz yargıtay kararları varsa bekliyorum.

Şimdiden çok teşekkür ederim

NOT: Daha önce forumda, bu soruya benzer bir soru sorulmuş; ancak cevaplanmamış.
Old 04-10-2016, 20:23   #2
Av. Hatun Olguner

 
Varsayılan

--Sağlığınca bakma sözleşmesinin varlık kazanabilmesi ,miras sözleşmesinin biçiminde(resmi şekilde) yapılmasına bağlıdır. Burada biçim geçerlilik koşuludur. Ne var ki edimin yerine getirilmesine karşın biçim eksikliğini ileri sürmek MK m 2 ile çelişir.
Davacılar yanlar arasında kurulan sözleşme ilişkisi uyarınca üçüncü kişiyi sağlığınca bakıp gözetmiş ve böylece edimlerini yerine getirmiş iseler,artık somut olayda biçim eksikliği tartışma konusu yapılamaz. MK m 2 buna engeldir. Üstelik MK m 2 bu olasılıkta biçim eksikliğini giderir. (13.HD 10.11.1980 T 5020-5684)
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Emlak Komisyoncusu- Yazılı Sözleşme Bulunmaması- Yazılı Delil Başlangıcı ve Tanık İle İspat Av. Musa TAÇYILDIZ Meslektaşların Soruları 5 27-04-2017 11:17
Petrol Şirketi Lehine Kurulan İntifa Hakkının Kaldırılması Av.Kadir ylmz Meslektaşların Soruları 4 26-08-2016 08:25
İntifa hakkı ile Mülkiyet hakkı aynı kişide toplanabilir mi sebepsiz zenginleşme Meslektaşların Soruları 3 24-04-2012 13:25
İntifa hakkı sahibi 3.kişi lehine sükna hakkı tanıyabilir mi ? Droogi Meslektaşların Soruları 1 01-10-2007 18:19


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04319000 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.