Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Muvazaaya Dayalı İptal Davası

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 25-08-2016, 14:58   #1
Stj. Av. İbrahim Sarı

 
Varsayılan Muvazaaya Dayalı İptal Davası

Merhaba Değerli Meslektaşlarım,

Mart 2016 keşide tarihli bir çekin tahsili için icra takibi başlattık. Maalesef borçlunun borcu ödeme gücü olmadığı gibi borcu tahsil edebileceğimiz bir malvarlığı da çıkmadı. Edindiğimiz bilgilere göre Temmuz 2015 tarihinde bir taşınmazını satmış. Aslında borçlarını ödeyebilmek adına konut kredisi sağlamak amacıyla görünürde satmış. Yani gerçek bir satış değil. Ortada bir muvazaalı işlem var ama gayeleri alacaklıya zarar vermek değil, borçlunun borçlarını ödeyebilmesine imkan sağlamak.

Dava açısından sakıncalı gördüğümüz durumlar:

1. Çek keşide tarihinin muvazaalı işlem tarihinden sonra olması:

Arada güvene dayalı bir cari hesap olduğundan alacağımızı ispat edecek çekten daha sağlam bir delilimiz yok. Çek keşide tarihine dayanılarak muvazaalı işlem tarihinde mevcut bir borç olmadığı savunmasında bulunulabilir. Ama borçlunun eski çalışanları, borçlunun müvekkilime muvazaalı işlem tarihinde borçlu olduğunu diğer davalının bildiğine ve hatta bu borçlardan dolayı konut kredisi sağlamak için bu muvazaalı işlemi yaptıklarına tanıklık ederler. Zaten borçlu icra takibine konu çeki mevcut borçlarını ödemek için müvekkilime vermiştir.

Açacağımız davada borcun muvazaalı işlemin yapıldığı tarihten önce doğduğu yazılı olmayan belgelerle ispatlanabilir mi?

2. Alacaklıya zarar verme kastının olmaması:

Davalılar alacaklıya zarar verme kastları olmadığı savunmasında bulunabilirler. Belki de doğrudur. Ama yapılan bu muvazaalı işlemden müvekkilim zarar görmüş, alacağını tahsil için borçlunun malına haciz koyma imkanını kaybetmiştir.

Zarar verme kastlarının olmaması, müvekkilimin muvazaalı işlemin iptalini istemesine engel midir?
Old 26-08-2016, 09:19   #2
k.karatas

 
Varsayılan

http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=20052

Bu bölümde biraz tartışılmış, esasen tasarrufun iptali davasının ön koşulları hepimizin malumu kesinleşmiş takip, temlik işleminin alacağının doğmasından sonra yapılmış olması, aciz yada geçici aciz vesikasının düzenlenmesi.

Aslen yargıtay alacağın doğması kavramı dar bir yorumla muaccel olma, kesinleşme gibi çok katı kurallara bağlıyordu. Ancak geçen bahar aylarında sayın Av. Talih UYAR'ın katıldığım bir toplantısında artık yargıtayın bu görüşünden döndüğünü dar yorumu bırakıp alacağın doğumu kavramını borç ilişkisinin başladığı ana çektiğini söyledi. Ama bahsettiği kararı ben bulamadım. Sayın Talih Uyar söylediyse öyledir o yargıtay kararını bulmakta fayda, duyan bilen meslektaşımız paylaşırsa bizde mutlu oluruz.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Muvazaaya dayalı iptal davası Arzuhan Meslektaşların Soruları 7 29-03-2015 12:40
Kitap Tavsiyesi : Muvazaaya Dayalı Tapu İptali mefhumu muhalif Meslektaşların Soruları 1 12-03-2013 21:50
Tapu iptali ve tescil (Vekalet görevini kötüye kullanmaya dayalı/muvazaaya dayalı) eliftelciler Meslektaşların Soruları 8 04-01-2013 11:15
Muvazaaya dayalı tapu iptal davasında ihtiyat haciz A.Arif Kaya Meslektaşların Soruları 3 28-12-2011 13:38
muvazaaya dayalı tapu iptali ve tescili davası Av.EA Meslektaşların Soruları 4 15-10-2011 16:11


THS Sunucusu bu sayfayı 0,02802896 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.