Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

saklı nüfus - dna testi sorunu

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 27-02-2016, 03:57   #1
c.erdem

 
Varsayılan saklı nüfus - dna testi sorunu

Sayın meslektaşlarım merhaba; önüme gelen bir olayda çıkmaza düştüm yardımlarınızı bekliyorum.

Müvekkil evlilik dışı ilişki sonucunda türk bir anneden doğmuş ve şuana kadar nufusa kaydi olmamiş ve nufus kimliği almamiştır. Muvekkil hali hazırda 35 yaşında olup, vatansız gözükmektedir. Babanın kim olduğu konusunda da net bir bilgi mevcut değildir.

Müvekkil 2 sene önce nüfus müdürlüğüne başvurmuş ve işlemleri tamamlandıktan sonra onay için dosyası bakanlığa gönderilmiştir. (Bu süre zarfında kendisine geçici T.C. kimlik numarası verilmiştir.)

Bakanlık başvurunun şüpheli olduğu gerekçesiyle müvekkilin mahkemeye basvuru yaparak adli tiptan dna testi yapılmasına karar vermiştir. Bu aşamada da kendisi bana başvurmuştur.

Öncelikle kadının vatandaşlığı olmadığı için mahkemeye basvuramayacagindan ve vekalette alamamamizdan dolayi annenin vekaletini alarak onun üzerinden soybağının tespiti davasi açarak dna testi talep etmeyi düşünüyorum. Fakat taraf olarak göstereceğim müvekkilin saklı nüfuslu olması, vatandaşlığının olmamasi beni düşündürüyor.

Daha önce böyle bir durumla karşılaşıp olumlu sonuç elde eden veya konu hakkında başka fikirleri olan meslektaşlarımın görüşlerini bekliyorum. Şimdiden teşekkürler...
Old 27-02-2016, 15:03   #2
bettercallsaul

 
Varsayılan

'' VATANSIZ KIŞILERIN STATÜSÜNE ILIŞKIN SÖZLEŞME
New York'ta 28 Eylül 1954'te imzalanmıştır
Yürürlüğe giriş: 6 Haziran 1960, Madde 39'a uygun olarak
Metin: Birleşmiş Milletler Antlaşma Dizileri, Sayı: 5158, Cilt: 360, s. 117
16. Madde
Mahkemelerde taraf olarak bulunma hakkı
1. Vatansız bir kişi bütün Sözleşmeci Devletlerin ülkelerinde hukuk mahkemelerine serbestçe
başvuruda bulunabilir.
2. Vatansız bir kişi, daimi ikametinin bulunduğu Sözleşmeci Devlette, adli yardım ve cautio
judicatum solvi den (teminat akçesinden) muafiyet dahil olmak üzere mahkemelere başvuruya ilişkin
konularda bir vatandaşınkiyle aynı muameleden yararlanır.
3. Vatansız bir kişi, 2. paragrafta sözü edilen konular hakkında, daimi ikametinin bulunduğu
ülkeden başka ülkelerde daimi ikametinin bulunduğu ülke vatandaşlarına gösterilen muamelenin
aynısından yararlanır.''

Sözleşmenin yukarıda anılan hükmüne göre müstakbel müvekkilinizin Türkiyedeki Hukuk Mahkemelerine başvurmasının önünde bir engel yoktur.
Vekaletin nasıl alınacağına dair bir belirsizlik söz konusu ancak elinizdeki geçici kimlik numarası ile noterden genel vekaletname almayı deneyebilirsiniz. Noterliğin talebinizi reddetmesi halinde ya da öncesinde İç İşleri Bakanlığı'ndan görüş almanız yerinde olur.
Old 29-02-2016, 19:06   #3
c.erdem

 
Varsayılan

Sayın BETTERCALLSAUL yanıtınız için teşekkürler.

Geçici T.C. kimlik numarasını içeren resmi belgeyle notere başvurduk ama hiçbir şekilde vekalet çıkarma imkanı yok. Bakanlıkla konu ile ilgili yaptığım görüşme de iligili nüfus müdürlüğünden alınacak yazıyla dava açılabileceği söylendi. İlgili kurumla yaptığım görüşme de böyle bir uygulama yapmadıklarını belirtiler.

Ayrıca göndermiş olduğunuz anlaşma gereğince acaba vatansızlık belgesi almak gerekir mi diye düşündüm. Zira vatansızlar için uygulamada vatansızlık belgesi verilmektedir. noterlerde de vatansızlık belgesiyle vekalet verilebilmektedir. Fakat biz nüfus müdürlüğüne başvuru yaparak zaten Türk vatandaşı olduğumuzu beyan ediyoruz. Buna başvurmamız bizim açımızdan sıkıntı doğurur mu diye düşünüyorum. Anne üzerinden anneliğin tespiti davası açıp, DNA testini istemek şuana kadarki tek çözüm gibi görünüyor
Old 01-03-2016, 11:00   #4
bettercallsaul

 
Varsayılan

Türk Vatandaşlığı Kanunu'na göre : Doğumla kazanılan vatandaşlık
MADDE 6- (1) Doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı, soy bağı veya doğum yeri esasına göre kendiliğinden kazanılır. Doğumla kazanılan vatandaşlık doğum anından itibaren hüküm ifade eder.
Soy bağı
MADDE 7- (1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.
(2) Türk vatandaşı ana ve yabancı babadan evlilik birliği dışında doğan çocuk Türk vatandaşıdır.
(3) Türk vatandaşı baba ve yabancı anadan evlilik birliği dışında doğan çocuk ise soy bağı kurulmasını sağlayan usul ve esasların yerine getirilmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanır.

Sizin izah ettiğiniz durumda çocuk zaten doğumla Türk Vatandaşlığını kazanmıştır. Açmayı düşündüğünüz dava ile çocuğun Türk anneden olduğunun tespiti ile birlikte çocuğun Türk Vatandaşlığını kazanma şartının var olduğunu hüküm altına almış olacaksınız.
Mahkemenin çocuk lehine sonuçlanması durumunda ilgili kararla Nüfus Müdürlüğünde Nüfus Sicilinin düzeltilmesini talep edip çocuğun Türk Vatandaşlığını kazanmasını sağlayabilirsiniz, yani tekrar Bakanlığa başvurmanıza gerek kalmayacağını düşünüyorum. Dolayısı ile başkaca bir başvuruya gerek kalmayacağı için müvekkiliniz aleyhine menfi bir durum oluşacağını sanmıyorum.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Nüfus bilgilerimiz ne kadar saklı Konuk Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 1 17-05-2014 11:12
Nüfus Kaydının Düzeltilmesi ve DNA testi zizou21 Meslektaşların Soruları 4 07-08-2012 17:21
saklı nüfus, tapu kaydı Av.F.Demirhan Seçilmiş Meslektaşların Soruları 0 14-09-2011 14:09
mirasda saklı pay sorunu köktaş Meslektaşların Soruları 0 06-05-2009 21:04
Saklı Nüfus (Bir kişinin nüfus kaydı olmaması) madagaskar Meslektaşların Soruları 2 14-02-2007 00:09


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04372096 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.