Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

İşçiye bordro verilmemesi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 09-02-2016, 15:35   #1
nihilietzsche

 
Varsayılan İşçiye bordro verilmemesi

Merhaba arkadaşlar.

4857 sk md.37/1'de "İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır." deniyor.

İşverenin bu maddeye aykırı davranması halinde, yani bordro düzenlememesi veya düzenlese bile işçiye vermemesi halinde idari para cezası kesilmekte.

İşçiye maaş bordrosu verilmiyor olması, idari para cezasından başka ayrıca İşçiye haklı fesih imkanı verir mi? Bununla ilgili bilgisi olan veya Yargıtay kararı olan paylaşabilirse sevinirim.
Old 10-02-2016, 12:36   #2
abuj

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım, müvekkiliniz ücretini makbuz karşılığı veya banka kanalıyla alıyorsa, bordro verilmemesi sebebiyle işverene idari para cezasının uygulanmayacağı görüşündeyim. Sebebi ise bordro, işçinin aldığı ücretin miktarının ve içeriğinin gösterildiği, taraflar arasında ücret konusunda mütabakat sağlandığının ve ücretin ödendiğinin belgesi olarak düzenlenmektedir. Ücret bordrolarının imzalanması en fazla işverenlere fayda sağlamaktadır. Şöyle ki; müvekkiliniz fazla çalışma yapıyorsa ve bordrosunda bu husus eksik olarak gösterilmişse ve işçi tarafından bordroya herhangi bir şerh koyulmadan imzalanmış ise işçi artık eksik gösterilenden daha fazla çalışma yaptığını iddia edemez. Eğer bordro imzalı değilse işçi fazla çalışmasını her türlü delille ispat edebilir. Bu nedenle kanaatimce işçiye bordro verilmemesi işçiye haklı nedenle fesih imkanı vermeyecektir.
Old 10-02-2016, 15:18   #3
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan nihilietzsche
İşçiye maaş bordrosu verilmiyor olması, idari para cezasından başka ayrıca İşçiye haklı fesih imkanı verir mi? Bununla ilgili bilgisi olan veya Yargıtay kararı olan paylaşabilirse sevinirim.

Merhaba,

Öncelikle sayın "abuj"un cevabına katılmadığımı belirtmek isterim. İşçinin eline geçen paranın ne kadarı kök ücret, ne kadarı fazla mesai, ikramiye vs. bilmeye hakkı vardır ve bu bilgileri en sağlıklı şekilde bordrodan öğrenebilir işçi.

Öte yandan İş Kanunumuzun 24. maddesi 2. fıkrası f bendi, çalışma şartlarına uymamayı bir fesih nedeni olarak belirlemiştir. İş Kanunu da çalışma şartlarını belirleyen en temel unsurlardan birisidir. İş Kanununa aykırı her tutum kural olarak, 24/II-f'yi gündeme getirebilecektir.

Ancak...

Türk Medeni Kanununun şu maddesini hiçbir zaman gözardı edemeyiz:

"MADDE 2.- Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır.
Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz."

Kanaatimce, kendisine fesih "bahanesi" arayan bir işçi için, bordronun verilmiyor olması, zorlama ve riskli bir "bahane" olur. Ancak gerçekten işçinin güncel ve haklı bir menfaati varken, işveren bordroyu vermiyorsa, -yine kanaatimce- elbette bu bir fesih nedeni yapılabilecektir.

Saygılarımla,
Old 10-02-2016, 17:27   #4
nihilietzsche

 
Varsayılan

Öncelikle zaman ayırıp yanıt yazdığınız için teşekkür ederim. Aynı konu ile bağlantılı bir başka sorum olacak. Şöyle ki; Müvekkil bir güvenlik görevlisi. Yapmış olduğu iş birçok nedenle ağır bir iş. (Dağ başında Rüzgar Enerji Santrallerini bekliyor ve kar kış demeden iki saatte bir santralleri dolaşıp kontrol ettiğine dair her bir santralde kart basıyor.) yıl içerisinde bir çok kez hafta tatili, UBGT ve günlük fazla çalışmalar yapıyor. İş, normal güvenlik görevlilerinin yaptığı işe göre çok daha ağır ve tehlikeli olduğu için diğer güvenlik görevlilerinin aldığı maaştan 600 TL daha fazla maaş ödeniyor. Ancak geçen yıl kredi çekmek için aldığı bordroya baktığımızda maaşının Asgari ücret olarak göründüğü, fazla çalışmaların asgari ücret üzerinden kanuni arttırımlar yapılarak tahakkuk ettirildiğini ve 600 TL'lik maaş fazlalığının "Prim" adı altında tahakkuk ettirildiğini gördük.

Özetle işveren müvekkili işe alırken 1900 TL maaş ile anlaşmasına rağmen, her türlü fazla çalışma ücretini daha düşük ödemek için maaşı asgari ücret olarak gösteriyor ve fazla çalışma ücretlerini de bu ücret üzerinden hesaplıyor. Anlaşılan maaş olan 1900 TL'nin kalan miktarını ise "Prim" adı altında ödüyor. Yani kanuna karşı hile yapıyor.

Geçen yıl tam da bu konuda bir Yargıtay kararı gördüğümü hatırlıyorum fakat şimdi o kararı bir türlü bulamıyorum. Bu konuda da bilgi ve/veya Yargıtay Kararı paylaşabilecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.
Old 16-02-2016, 08:34   #5
İLKNUR SU

 
Varsayılan

Merhaba,

aşağıda yazılı linkler size yardımcı olabilir.


ismahkemesi.com/2015/09/prim-fazla-calisma-iliskisi-yargitay-kararlari/

https://www.linkedin.com/.../fazla-m...-ugur-degirmen.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
İhtirazi Kayıt Koyma İmkanı Olmayan Bordro zizou21 Meslektaşların Soruları 0 23-10-2014 19:04
İhale dokümanları ile imzalı bordro uyumsuzluğu kaosra Meslektaşların Soruları 5 07-04-2014 11:36
Gerçeğe aykırı Ücret Hesap Pusulası-Bordro müzmin yedek Meslektaşların Soruları 2 04-09-2013 13:54
Fazla Mesai-İmzalı Bordro zuziao Meslektaşların Soruları 8 07-09-2012 14:41
kıdem tazminatı-bordro-imza avukat ismet Meslektaşların Soruları 1 20-10-2011 16:14


THS Sunucusu bu sayfayı 0,06441689 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.