Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

İdari yargıda, talep miktarını ne zaman arttırmak gerekir?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 31-01-2016, 17:57   #1
Av.Dursun KARACA

 
Varsayılan İdari yargıda, talep miktarını ne zaman arttırmak gerekir?

İdari yargıda görülen tazminat davasında; hesap bilirkişisi raporuna davacı tarafından itiraz ediliğinde, talep miktarını arttırmak için itirazın sonucunu beklemenin riski nasıl giderilir?
Old 01-02-2016, 13:56   #2
AV. COŞKUN ÖZBUDAK

 
Varsayılan

Üstadım,
Hesap bilirkişisi raporuna itiraz dilekçenizde (veya sonradan sunacağınız bir dilekçede), "İtirazın reddine karar verilmesi halinde, ret kararın tarafınıza tebliği ile maddi tazminat miktarının mevcut rapor doğrultusunda artırılabilmesi için süre verilmesini" istemeniz bir çözüm olabilir diye düşünüyorum.
Zira (teorik olarak), mahkemenin itiraz hakkında bir ara karar vermesi gerekir. Yukarıdaki taleple Mahkeme hiç olmazsa bunu yazılı hale getirip tebliğ etmeye zorlanmış olacaktır.
Saygılarımla
Old 01-02-2016, 15:20   #3
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Dursun KARACA
İdari yargıda görülen tazminat davasında; hesap bilirkişisi raporuna davacı tarafından itiraz ediliğinde, talep miktarını arttırmak için itirazın sonucunu beklemenin riski nasıl giderilir?
HMK'nun ilgili maddesine bakılırsa itiraz hakkında ara kararı verilmesi ve bu ara kararının taraflara tebliği gerektiği hususunda bir hüküm bulunmamaktadır.

"Bilirkişi raporuna itiraz"
"MADDE 281 - (1) Taraflar, bilirkişi raporunun, kendilerine tebliği tarihinden itibaren iki hafta içinde, raporda eksik gördükleri hususların, bilirkişiye tamamlattırılmasını; belirsizlik gösteren hususlar hakkında ise bilirkişinin açıklama yapmasının sağlanmasını veya yeni bilirkişi atanmasını mahkemeden talep edebilirler."

"(2) Mahkeme, bilirkişi raporundaki eksiklik yahut belirsizliğin tamamlanması veya açıklığa kavuşturulmasını sağlamak için, bilirkişiden, yeni sorular düzenlemek suretiyle ek rapor alabileceği gibi, tayin edeceği duruşmada, sözlü olarak açıklamalarda bulunmasını da kendiliğinden isteyebilir."

"(3) Mahkeme, gerçeğin ortaya çıkması için gerekli görürse, yeni görevlendireceği bilirkişi aracılığıyla, tekrar inceleme de yaptırabilir."


Kanun maddesine paralel olarak, uygulamada idare mahkemesinin bilirkişiye itiraz dilekçesi üzerine itirazın reddine ilişkin ara kararı verdiklerini ve bu ara kararını taraflara tebliğ ettiklerini görmedim. Bilirkişi raporuna itiraz edilmiş olsa bile beklenmedik bir günde esas hakkında mahkeme kararını alabilirsiniz.

Bu nedenle talep miktarını arttırmak için itirazın sonucunu beklemek telafi edilemeyecek zararlara yol açacaktır diye düşünüyorum.

Saygılarımla
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
İdari Yargıda Yetki halit pamuk Anayasa ve İdare Hukuku Çalışma Grubu 1 13-07-2016 22:57
İdari yargıda temyiz aşamasındaki dosya, adli yargıda bekletici mesele yapılabilir mi? hakkaniyet_ Meslektaşların Soruları 1 15-12-2011 15:43
İdari Yargıda Taraf olmayan kişinin Yargılamanın yenilenmesini talep etmesi mustafayıldız Meslektaşların Soruları 2 02-08-2008 13:24


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03030396 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.