|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
17-05-2008, 16:21 | #1 |
|
Kentsel Dönüşüm Projeleri Hakkında önemli Birkaç Soru
Sevgili üstadlar,
Uygulanmakta olan bir kentsel dönüşüm projesi ile ilgili ciddi sıkıntılar var. Belgelerin bir kısmı elimizde mevcut değil temin etmeye çalışacağız. Olay şöyle .... Büyük Şehir Belediyesi bir kentsel dönüşüm projesi hazırlayarak uygulamaya koymuştur. Buna göre arsada oturan (tapulu olsun olmasın ) herkesi hak sahibi olarak kabul etmiş ve onlarla sözleşme imzalamış; enkaz bedeli düşüldükten sonra kalan bir katkı payı ödenmesi hususunda anlaşılmış. Hak sahipleri proje sonunda,arsa payları oranında ve sözleşmede kararlaştırlan şekilde bir gayrimenkul sahibi olacaklardır. Proje TOKİ ve BŞ belediyesi arasında oluşturulan bir konsorsiyum tarafından yürütülmektedir. Sözleşmede kira yardımı yapılacağı öngörülmüş; ancak bu kira alacağından (muhtemelen kira hakkı doğmadan ) feragat ettirilmiş ve buna mukabil belediyeye ait lojmanda oturmalarına izin verilmiş. Aradan bir süre geçtikten sonra ,..Büyükşehir belediyesi hak sahipleri aleyhine (hak sahiplerinin bir kısmı tapu tahsis belgesine dayanmakta bir kısmı ise tapuya sahipler) sahte belge tanzim etmekten suç duyurusunda bulunmuş ve daha yargılama süreken ''sahte belge kullandığınız anlaşılmıştır '' diyerek tüm hak sahiplerinin lojmanları tahliye etmesini istemiştir. Yapılmış olan sözleşmede, tek yanlı olarak belediyece fesh edilmiştir. Belediye , hak sahipleri tarafından ödenen fark bedellerini vermekten kaçındığı gibi gayrimenkulleri de iade etmemektedir. Arsalar üzerinde ki gecekondular ise yıkılmış ve belediyeye teslim edilmiştir. Hak sahiplerinin bir kısmı idare mahkemesinde işlemin iptali yönünde dava açmış ; bunlardan bir tanesi redle sonuçlanmıştır. Diğerleri devam etmektedir. Sahte belge kullanma ile ilgili yargılamada henüz Ağır Ceza Mahkemesinde devam etmektedir. Şimdi ; Öncelikle elinde konuya ilişkin yargıtay kararı olan arkadaşlar varmı ? Bizimle paylaşabilirlermi? İzlememiz gereken yol ne olabilir. ? Belediyenin yargılaması henüz devam etmekte olan bir suçlama nedeni ile sözleşmelerin tamamını fesh etmesi ve tahliye isteminde bulunmasının MK madde 2 'ye ve ceza hukuku ilkelerine aykırı olduğunu düşünmekteyim. Buradan heraketle dava açılıp , kira alacağı, eski hale getirme ve benzeri davalar açılabilir mi ? Konya ilişkin çokta alakalı olmayan iki makale bulabildim. http://www.turkhukuksitesi.com/makale_500.htm http://www.turkhukuksitesi.com/makale_236.htm Herkese sonsuz teşekkürler. Saygılar. |
19-05-2008, 17:09 | #2 | |||||||||||||||||||
|
Saygılar. |
19-05-2008, 17:17 | #3 | |||||||||||||||||||
|
Sorum hala geçerlidir.
demektedir. Buna göre nasıl bir yol izlenmelidir. ? Saygılar. |
20-05-2008, 23:12 | #4 |
|
Sayın Themis99
Bahsi geçen proje kapsamında sözleşme yapılıp daha sonra sözleşmesi feshedilen müvekkiller için açılmış bulunan davamız devam etmektedir. Ancak bu davada belediyenin fesih sebebi sahte evrak tanzimi iddiası değildir. Aslında proje kapsamında olmadığı halde proje kapsamında sanılarak müvekkillerle sözleşme yapılmış ve yanlışlık farkedilince de sözleşme tek taraflı olarak belediyece feshedilmiş ve kira yardımı kesilmiş. Biz de müvekkillerin yıkılan ev ve ağaçların rayiç bedeli+kesildiği günden itibaren kira yardımı bedelli talepli dava açtık. Teknik ve hukuki bilirkişi incelemesi sonucu hesaplanan toplam meblağın müvekkillere ödenmesi gerektiği yönünde rapor hazırlandı. Islah ettiğimiz dava karar duruşmasını bekliyor. Ancak sizin olayınızda fesih sebebi tamamen farklı. Öncelikle sahte olarak düzenlendiği iddia edilen belgelerin ne olduğunu/olabileceğini anlayamadım. Ayrıca ilgili sözleşmenin de incelenmesinde fayda vardır. Şimdilik tek söyleyebileceğim, sahte belge düzenlemekle ilgili yargılamanın henüz bitmemiş olması tek başına belediyenin feshini haksız çıkarmaz kanaatindeyim. Bekletici mesele yapılmalıdır. Ancak dediğim gibi sahte olarak düzenlendiği iddia edilen belgenin ne olduğunu bilmeden belediyenin sözleşmeyi feshetmesinde haklı veya haksız olduğunu söylemenin doğru olmadığını düşünüyorum. |
21-05-2008, 16:45 | #5 |
|
Sayın Av.Kaan,
Verdiğiniz yanıt için teşekkür ederim. benim içinden çıkamadığım konu hukuki dayanaklar.Zira konu ile ilgili olarak bir çok düzenleme ve bunun yanı yukarıda eklediğim özel kanun hükümleri ve yönetmelikler var. Siz hangi hukuki dayanaklara dayandınız? Konuya ilişkin elinizde yargı kararı mevcutmu.? Bir başlangıç noktası yakalamam da yardımcı olabilecek önerebileceğiniz bir kaynak mevcut mu ? Sayın meslektaşım sahteliği iade edilen belgeler 2981 sayılı imar affı kanununun aramış olduğu belediyeye müracaat formu ile 2000,00 YTL 'nin ziraat bankasına yatırıldığını gösteren banka dekontlarıdır. Sizinle kısmen aynı görüşü paylaşmaktayız. Ancak burada belediye herhangi bir ayrım yapmadan (sahte belge kullanıp kullanmadığına,yada bu suç nedeni ile yargılanıp yargılanmadığına bakmadan )tüm hak sahiplerinin sözleşmelerini fesh etmiştir. İlginize tekrar teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Saygılar. |
23-05-2008, 14:27 | #6 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
İmar affı müracaat formunun sahteliğinin-sahte olsa dahi- belediyenin ilgili kişiyle sözleşme yapma veya yapılan sözleşmeyi feshetme hususunu etkileyeceğini sanmıyorum. Demek istediğim ilgili kişi belediyeye bu tür bir başvuru yapmasa ve belgesi sahte olsa dahi proje kapsamına alınmak zorundadır. Bu nedenle de sırf bu sebeple sözleşmesi feshedilmemelidir. Ancak banka dekontunun sahteliği hususu biraz daha karmaşıktır kanımca. Bu meblağı yatırmak sözleşmeye göre ilgili kişinin bir yükümlülüğüdür.
Bizim olayımız daha kolaydı: "Belediye tamamen kendi kusuruyla sözleşme yapmıştır, feshi haklı olsa da başlangıçta böyle bir sözleşme imzalamaması gerekirdi. Bu nedenle sözleşme imzalanmamış olsaydı müvekkillerin durumu ne olacak idiyse müvekkiller o hale getirilmelidir. Kısaca yıkılan ev-ağaçların bedeli ve kesildiği günden itibaren kira yardımı müvekkile ödenmelidir.". Sizin olayda ise tam aksine feshin haksızlığını savunacaksınız. Önerebileceğim bir kaynak yok, bu konuda herhangi bir kaynak olacağını da sanmıyorum. Benzer durumda olan insanlar olabileceğinden emsal kararlar olabilir, ancak benim bildiğim yok. Şu husus savunulabilir belki de: "Bildiğiniz gibi Kentsel Dönüşüm Projesi, proje kapsamındaki tapulu-tapusuz gecekonduların yıkılması ve yerine adı üstünde kentsel yaşam alanlarının kurulmasını amaçlamaktadır. Kısacası gecekondular yıkılarak yerine uzun uzun binalar dikilecek, çevre düzenlemesi, ağaçlandırma vs yapılacak. Şimdi, tapulu dahi olsa herhangi bir gecekondu sahibi 'ben bu proje kapsamına girmiyorum' diyemeyeceği gibi belediye de 'ben seni kapsama almıyorum' diyemez. Aksi halde uzun uzun binalardan oluşan, parkı, oyun sahası olan sitenin içinde,yanında gecekondu olması durumuyla karşılaşır.İlgili kişinin bankaya yatırması gereken meblağı yatırmaması/yatırmış gibi sahte evrak tanzim etmesi dahi bu gerçeği değiştimez. Belediye -şayet 2000,00 YTL yatırılmamışsa- alacağını hukuki yoldan tahsile çalışmalı ancak sözleşmeyi feshetmemelidir." Bizim olay meseleyi derinlemesine bilmeyi gerekli kılmıyordu. O nedenle - bilgisizlikten-, bu yorumum uçuk kaçabilir. Size kolay gelmesi dileğiyle... |
15-01-2014, 11:58 | #7 |
|
enkaz bedeli hakkında
Kaan bey benim elimdeki iş sizin bahsettiğiniz gibi,
yani tapu tahsisli tesis sözleşmesi belediye tarafından tek taraflı fesh edilmiş. müvekkil 10.120TL borçlandırılmış, bu bedelden enkaz bedelinin sadece %10 düşüldükten sonra kalan meblağ 48 ay taksitle ödenmiş. müvekkil ile ABŞB nin yeni kuruluşu TOBAŞ arasında yeni sözleşme imzalanmış. sorum ise; müvekkil %10 dışında kalan ve borçtan düşümelyen %90 lık enkaz bedelini talep ediyor. bunun için elinizde bulunan karar örneğini benimle paylaşabilirmisiniz? avmikdatterzi@gmail.com |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|