|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
19-10-2006, 11:20 | #1 |
|
bilirkişiler hakkında suç duyurusu
Bir dosyamda mahkeme muhtıra tebliğine rağmen rapor vermeyen bilirkişiler hakkında suç duyurunda bulunulmasına talebim olmaksızın resen karar verdi. Ben ertesi gün ara karardan rücu ile suç duyurusunda bulunulmamsını talep ettim. Ancak hakim bana, usulde talep aranmaksızın suç duyurusunda bulunulacağını, karardan rücu edilmeyeceğini söyledi. Bu duurmda bilirkişiler hakkında görevi ihmalden mi suç duyurusunda bulunulacak. Mahkeme resen buna karar verebilir mi? Yardımcı olursanız sevinirim. Herkese şimdiden teşekkürler
|
19-10-2006, 13:16 | #2 |
|
Sayın Kara, CMK. 62-70 maddeleri incelerseniz, sorunuzun yanıtını bulursunuz sanırım, iyi çalışmalar...
|
19-10-2006, 13:49 | #3 |
|
Sayın Kara, resmi bilirkişilerin, bilirkişilik yapmak zorundadırlar. Ancak kural olarak resmi olmayan bilirkişilerin görevi kabul mecburiyeti yoktur.
Meselenize HUMK. 278. maddesinin aydınlık getireceğini düşünüyorum, bilirkişilik görevini yapma zorunluluğu olupta bu görevi yapmayanlar hakkında HUMK ta zikredilen tanıklara ilişkin hükümler uygulanır. |
19-10-2006, 14:13 | #4 | |||||||||||||||||||
|
Sayın nevin kara,
Sorunuzda açıklık olmamasına rağmen, hukuk davasındaki bilirkişilik ile ilgili bir sorun olduğunu anlamaktayım. Bu nedenle cevabı da buna göre veriyorum. Konuyla ilgili Yargıtay kararını alıntıladım.
Yeni TCK'da, eski kanunun 282 inci maddesini karşılayacak bir madde yoktur. Bu anlamda karara göre HUMK 271 e göre cezalandırma talep edilebilecektir.Maddeyi de alıntıladım: MADDE 271 - Şahadet mecburi olan hallerde cevaptan veya yeminden imtina eden şahit derhal on beş liraya kadar cezayi nakdiye mahkûm edilerek yeniden istima olunmak üzere dâva talik olunur ve bu celse masrafına mahkûm edilir. Yine cevaptan veya yeminden imtina ederse o mahkemece on beş günü tecavüz etmemek üzere hapsedilir. Ancak mahkeme hakimi, dosyanın getirilmemesini bilirkişinin menfaat sağlamasına bağlıyorsa aşağıdaki madde de uygulanabilir: HUMK.m.286-Ehlivukufun rey ve mütalâaları hâkimi takyit etmez. (Ek fıkra: 5020 - 12.12.2003 / m.1) Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunun maddî olgu ve fiilî gerçeklerle bağdaşmadığı yönünde kuvvetli emare ve şüphelerin bulunduğu kanaatine ulaşıldığı takdirde, bu bilirkişiler hakkında diğer kanunlardaki hukukî ve cezaî sorumluluklar saklı kalmak şartıyla 19.4.1990 tarihli ve 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu hükümleri uyarınca işlem yapılmak üzere dava dosyasının tasdikli bir örneği yetkili Cumhuriyet savcılığına gönderilir. Saygılarımla |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
Konu Araçları | Konu İçinde Arama |
Konuyu Değerlendirin | |
|