|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
14-09-2006, 11:42 | #1 |
|
idari yargıda dava açma süresi nezaman başlar
Danıştay 20.12.2005 tarihinde sözkonusu yönerge için yürütmeyü durdurma kararı vermiş,(bir vatandaşın talebi üzerine).Müvekkil ise Y.D.kararına dayanarak 5,4,2006 tarihinde idareye başvurmuş ve idare talebi 4,5,2006 tarihinde reddetmişve bunun üzerine 23,06,2006 tarihinde iptal davası açtık.Benim kafama takılan,Danıştayın Yürütmeyi durdurma kararını müvekkil nezaman öğrenmiş kabul edilir;karar tarihinde mi?yoksa öğrendiğini beyan ettiği tarihte mi?Görüşlerinizi bekliyorum ve herkese şimdiden teşekür ediyorum.
|
14-09-2006, 13:45 | #2 |
|
Merhaba,
anlatımınız açık olmamakla birlikte,anladığım kadarıyla; 1. müvekkilinize bir yönergeye dayanarak bir işlem yapılıyor ya da yönergeye dayanarak yapılması gereken bir idari işlem yapılmıyor. 2. daha sonra bu yönerge ya da ilgili maddesi iptal ediliyor.daha doğrusu yürütmenin durudurulması kararı veriliyor. 3. şimdi sizde iptal edilen hüküm doğrultusunda, size bir idari işlem yapılmasını ya da yapılan bir idari işlemin artık yapılmamasını istiyorsunuz. 4. 05.04.2006 tarihinde yapılan başvuru, İYUK.m.10 Uyarınca yapılan bir başvurudur. Bu madde hükümlerine göre, dava açma süresi, idarenin cevap verdiği tarih olan 04.05.2006 tarihinde başlar. Yani dava zamanında açılmıştır. |
14-09-2006, 14:13 | #3 |
|
Sayın korayad,
İlginiz için teşekürler,ancak benim asıl merak ettiğim Danıştayın kararını müvekkilim (üçüncü kişi olarak çünkü o davada taraf değil)ne zaman öğrenmiş kabul edilir. Saygılar |
14-09-2006, 14:28 | #4 |
|
ne zaman öğrenmiş olduğunun ne önemi var?
Hadi önemi olduğunu kabul etsek, dediğiniz gibi taraf değil ki,tebliğ vb. şeyi arayalım. |
15-09-2006, 09:07 | #5 |
|
Danıştayın sözkonusu kararına istinaden idareden talepte bulunuyor.Bu nedenle sürenin başlaması açısından öğrenme önemli diye düşünüyorum.
Saygılar |
15-09-2006, 09:34 | #6 |
|
Benim kanaatimce de yürütmeyi durdurma kararının ne zaman öğrenildiğinin bir önemi yok.İYUK md.28/1 e göre bu yürütmeyi durdurma kararınının gerektirdiği şeyleri idarenin 30 gün içinde yapması lazım.İdare 30 gün içinde gerekli düzenlemeleri işlemleri yapmıyorsa prosedür o andan itibaren başlayacak.Yani siz yürütmeyi durdurma kararına dayanarak talepte bulunmuşsunuz ve idare reddetmiş davanızı açmışsanız bir problem olmamalı.
Saygılar... |
15-09-2006, 10:42 | #7 |
|
Merhaba,
Somut olayda Danıştay kararı ile sürenin başlaması arasında bir ilişki yoktur. İYUK.m.10 okumanızı tavsiye ederim. |
15-09-2006, 15:16 | #8 |
|
Evet İYUK m.10'a baktım ancak oradaki başvuru,ilgili hakkında yapılan bir işlem yada eyleme karşı değil, idareyi harekete geçirmek için ,ilk olarak yapması gereken bir işlem yada eylem yapmasını sağlamak amacıyla yapılan bir başvuru.Üçüncü bir kişi olarak ben,yani davanın tarafı değilim,beyan ettiğim tarihte öğrenmiş olmam gerekiyor öyle değil mi?Bu mantıkla yaklaşabilirmiyim?Çünkü İYUKm28/1 baktığım zaman idareye başvurma hakkı zamanaşımına uğramış oluyor.
|
15-09-2006, 15:25 | #9 |
|
Yönerge hakkında verilen yürütmeyi durdurma kararı resmi gazetede ilan edilmiş midir? Eğer böyle bir ilan veya benzer durumda bulunan ilgililerle birlikte müvekkilinize yapılmış bir tebliğ yoksa. Müvekkiliniz aleyhine dava açma süresini kaçırmıştır yorumu yapılamaz. Sürenin yürütmeyi durdurma kararından itibaren başladığnı ve bu nedenle dava açma süresinin kaçırıldığını iddia eden taraf karşı tarafın söz konusu karara daha önce ıttıla ettiğini ispatlamak durumundadır. Kaldı ki ispatlasa bile -iptal hükmünün içeriğini bilemiyoruz ama- dava açma süresi ilgilinin kendisi için talep ettiği idari işlemin reddi tarihinden başlar. Bence de sorun yok gibi...
|
15-09-2006, 15:34 | #10 |
|
Sn. atk,
Bir yanlış anlaşılma var galiba 30 günlük süre sizin için geçerli değil.O süreyi söz konusu idare göz önüne alacak.Şimdi olayın ayrıntısını tam olarak anlatmadığınız için yanlış bir şey söylemekten de korkuyorum ancak,o 30 günlük süre içinde idare yürütmeyi durdurma kararının gereklerini yapmak zorunda. Bir de sormak istediğim bir husus var.Siz idareye hakkınızda yönergenin yürütmesinin durdurulması kararı sonucu bir işlem yapılması için mi yoksa yönerge ile hakkınızda yapılan işlemin yürütmeyi durdurma kararı doğrultusunda kaldırılması,geri alınması vs. nedenlerle mi başvurdunuz?Çünkü biri İYUK 10 diğeri İYUK 11. |
15-09-2006, 15:56 | #11 |
|
Sayın Atk,
Sanırım size ikna edemeyeceğim. Kolay gelsin... |
15-09-2006, 16:20 | #12 |
|
Biz yönerge ile hakkımızda yapılan işlemin,YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI doğrultusunda değiştirmesini talep ediyoruz.
Destek veren bütün arkadaşlara teşekürler |
15-09-2006, 16:44 | #13 |
|
Bu durumda önemli olan sizin müvekkiliniz hakkında yapılan işlemin müvekkilinize tebliğ tarihi ve tebliğden itibaren idari dava açma süresi olan 60 gün içinde idareden işlemin düzeltilmesi için talepte bulunup bulunmadığınız diye düşünüyorum.Zaten talep ve red arasında süre duracak redden sonra tekrar işlemeye başlayacak.
Saygılar... |
15-09-2006, 17:14 | #14 |
|
İdareye bireysel nitelikteki İdari İşlemin iptali için başvurulacak. Bu durumda bireysel bir İdari işlem talebiyle idareye başvuran kişi bu istemin reddi tarihinden itibaren dava açma süresi içerisinde iptal davası açabilir. Bir düzenleyici işlemin iptali için dava açılacaksa mesela yönergenin iptali için bunun için süre konusunda bir istisna vardır. Yürürlükteki düzenleyici işlemin hukuka aykırı olduğu iddia ediliyorsa bu istisnai olarak bu düzenleyici işlem dayanak kılınarak tesis edilen bir bireysel işlemle birlikte iptali her zaman istenebilir. Bu idari yargıda dava açma süresinin bir istisnasıdır. (İYUK 7/4) Dolayısıyla olayınızda bireysel bir idari işlemin iptalini dava ediyorsunuz. Gerekçe olarak da sanırım, bakın işte yönergenin hukuka aykırı olduğu kanaatiyle yürütmeyi durdurma kararı verildi, buna dayanarak hakkımda yaptığınız ya da yapmadığınız işlemde hukuka aykırıdır diyorsunuz. Düzenleyici işlemin iptali veya yürütmesinin durdurulması ile varsa eski düzenleyici işlemin hiç değiştirilmemiş yürürlükten kalkmamış gibi yürürlüğe gireceği Danıştayın görüşüdür. Olayınız bu açıdan değerlendirilirse eski yönergeye göre açıkça hukuka aykırı bir durum söz konusu ise yokluk yaptırımı gündeme gelebilecektir. Bu durumda İdarenin bu işlemi her zaman geri alabilmesi olanaklı olduğundan yokluğun tespitine ilişkin davalarda ise süre aranmamaktadır. Yokluk ve dava açma süresine ilişkin içtihatları tararsanız. Tereddütünüzü tümden giderebileceğinizi düşünüyorum. Öte yandan 28/1'e dayanan idare savunması (ki sanırım sizi tereddüte düşüren budur) ise konu ile ilgisizliği bakımından itibar görmeyecektir.
|
15-09-2006, 17:34 | #15 |
|
Sn.Doğanel İdare hukukunda yokluğun tesbiti hangi davanın konusudur?İdare hukukunda "kaldırma,geri alma,değiştirme ve yeni işlem yapma" vardır.Davalar da bildiğiniz gibi iptal ve tam yargı davalarıdır.
İdare hukukunda "yokluk" nasıl olur açıklayabilirseniz sevinirim. Saygılar... |
15-09-2006, 18:15 | #16 |
|
İdari davalar süreye tabidir.Hatta İdare Hukuku'nda süre kamu düzenindendir ve hak düşürücüdür.Ancak tabi ki idare her zaman hukuka aykırı işlemini geri alabilir.
Sn. atk, Toparlarsam eğer kanaatime göre;müvekkiliniz kendisi hakkındaki işlem kendisine tebliğ edildikten itibaren 60 gün içerisinde idareye başvurmuş olmalı.Başvuru dava açma süresini durdurur.Redden sonra süre işlemeye devam eder.Yani süreyi kaçırmamış olmanız için yanlış hesaplamadıysam eğer 26.03.2006'da müvekkiliniz kendisi hakkındaki idari işlemi tebliğ almış olmalı.Daha önce almışsa süre kaçmıştır. Saygılar... |
15-09-2006, 19:48 | #17 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Kalın olarak işaretlediğim kısma göre kişinin İdare'den yoklukla malül hukuka aykırı işlemin geri alınmasını her zaman talep edebileceği sonucunu çıkarıyorum. Buna göre böyle bir İdari İşlemle karşı karşıya isek bunun geri alınmasını her zaman isteyebileceğimiz ve red tarihinden itibaren dava açabileceğimiz gibi bir sonuca vardım. Tabi ki tebliğ tarihinden itibaren gerekli süre kaçırılmamalı bu açıdan
|
16-09-2006, 13:36 | #18 |
|
İlk olarak daha önceki yazımda "İdare Hukukunda yokluk nasıl olur?" ibaresinin yanlış anlaşılmış olabileceğini düşünerek şöyle bir açıklama yapayım.İdare Hukuku'nda yokluk tabi ki var ama bu şekilde bir idari karar için iptal davası açıldığında mahkeme genellikle "Bu karar yok hükmünde olduğundan iptali mümkün değildir." deyip reddediyor(istisnaları da var).Anlatmak istediğim buydu.Yani yok hükmündeki karar iptal edilmiyor genelde.Konusu iptal olan davanın içinde tespit edilmiş oluyor.Ama çok yanlış anlaşılabilir şekilde anlatmışım kusura bakmayın.
Sn.Doğanel, "...yokluğun tespitine ilişkin davalarda ise süre aranmamaktadır." cümleniz yoklukla malul değil tam tersine çok doğru.Bkz. Metin Günday "İdare Hukuku" 2. baskı S:131 "Yoklukla malul bir idari işlemin yokluğu hiçbir süreye bağlı olmaksızın her zaman yargı mercilerince saptanabilir".Ama tabi ki iptal davası içerisinde.Süreyle ilgili tespitim Sn. atk içindi,size cevap niteliğinde değildi. Saygılar... |
16-09-2006, 19:01 | #19 |
|
Ben yine de yokluğa ilişkin davalarda süre aranmadığına ilişkin bir Danıştay Kararına rastgelmediğimden bu noktaya bir çekince koyuyorum. Benim yorumum yoklukla malül bir işlemin geri alınması, kaldırılması talebi yapılıp, bu talebin reddi halinde bu red işlemine karşı dava açılabileceği şeklindedir. Bu davada mahkeme yoklukla malül işlem için dava süresi kaçırıldıktan sonra yapılan bir başvuru yorumu yapamaz diye düşünüyorum ama dediğim gibi uygun karar bulamadım.
|
18-09-2006, 10:44 | #20 |
|
Sayın,meslektaşlarım ilginiz ve desteğiniz için teşekür ederim.
Süre aşımıyla ilgili sorumun yanında ,çünkü süre konusunda davayı açarken daha olumlu düşünüyordum her nekadar idare kitaplarındaki yazılanlara tıpatıp uymasada,ancak idarenin verdiği cevapla biraz kafam karıştı ve sizinle paylaştım.Şimdi sormak istediğim cevaba cevap vereyim mi yoksa cevap yazmayıp süreyi mi kısaltayım? Saygılarımla |
27-01-2010, 13:49 | #21 |
|
şırnak idil ilçesinde bir baraj var ..14 yaşında bir çocuk boğuldu..ben de davalarını takiben 6 ay sonra kaymakamlık ve devlet su işlerine yazılı bildirimde bulundum..tabii tazminat ödemekten kaçındılar..idare mahkemesinde dava açmak istiyorum süre ne kadardır..ne zaman başlar..bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim
|
27-01-2010, 23:12 | #22 | |||||||||||||||||||||||
|
zararın meydana geldiği ve sorumlu idarenin öğrenildiği andan itibaren 1 yıl ve her koşulda zararın meydana geldiği andan itibaren 5 yıl içerisinde idareye zararın tazmini için başvurulmalı(ön karar). idare bu başvuruya 60 gün içerisinde yanıt vermezse, talebinizi reddetmiş sayılır(zımni ret) ve dava açma süreniz zımni reddi takip eden günden itibaren 60 gündür. eğer idare başvurunuza ret cevabı verirse süreniz, ret cevabından sonraki gün başlar. burada da yine dava açma süreniz 60 gündür. bu anlattıklarımı, İYUK'u kapsamlı bir şekilde incelerseniz göreceksiniz. |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|