![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Merhabalar. Farklı zamanlarda, farklı işverenlere bağlı olara çalışan ve işine haksız nedenlerle son verilen müvekkilin iş alacağı davasını açmaya hazırlanmaktayım. Ancak davayı son işverene mi yoksa tüm işverenlere karşı birlikte mi açacağım konusunda ikileme düştüm. Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim Başarılar...
|
![]() |
#2 |
|
![]() Farklı zamannlarda farklı işverenliklerde çalışmaktan kastınızı tam olarak anlayamadım; ancak eğer kastettiğiniz normalde bir şirkette sigorta ilişkisi varken başka işyerlerinde çalıştırılmak ise ( alt işveren ilişkisi gibi) bu durumda davayı tüm işverenlere birden yöneltmek yararınıza olacaktır. Zira bu durumda hepsi birden işçi alacaklarından sorumlu olmaktadırlar.
|
![]() |
#3 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
|
![]() |
#4 |
|
![]() İş yeri devri ve alt işverenlik gibi bir durum olmadığı için her işverene ayrı dava açılması gerekir. İşçilik alacakları zamanaşımına uğramadıysa önceki işverenden de işçilik alacaklarını ayrı bir dava ile talep edebilirsiniz diye düşünüyorum. İyi çalışmalar.
|
![]() |
#5 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Sayın emran; İşverenlerin biribiriyle herhangi bir bağlantısının olup olmadığı, mesajınızdan halen anlaşılmıyor. |
![]() |
#6 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
|
![]() |
#7 |
|
![]() Sayın Emrah bu durumda her bir işverene karşı ayrı dava açmalısınız. Çünkü müvekkiliniz tek bir işte çalışmıyor, iki ayrı işte çalışıyor ve anladığım kadarıyla iki işverenden de alacaklı. İşverenler arasında da hiçbir bağlantı yok. Yalnız davayı iki işverene karşı neden ayrı ayrı açmayı düşünmüyorsunuz da yalnız son işverenden bahsediyorsunuz bunu anlayamadım. Haklı olarak diğer meslektaşlarımın işverenler arasında ki bağlantıyı sorgulamasının sebebide bu.
|
![]() |
#8 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
![]()
İş sözleşmesi her iki tarafa da borç yükleyen bir sözleşme olup, sözleşmenin taraflarını bağlar. Bu itibarla, herbir ayrı sözleşme için, sözleşmenin tarafı olan işverenden talepte bulunmak gerekmektedir. Müvekkilinizi şimdiye kadar çalıştırmış olan ve iş sözleşmesinden kaynaklanan haklarını ödememiş birbirinden bağımsız, farklı işverenlerin, birbirleriyle zorunlu ya da ihtiyari dava arkadaşı olamaları da mümkün değildir. Özetle, sayın E.Polat'ın da belirttiği üzere, her işverenden ayrı ayrı talepte bulunmanız gerekmektedir.
Saygılar, |
![]() |
#9 |
|
![]() Bu durumda davaların birlikte görülmesine sebebiyet verecek bir durum yok. Her ne kadar dava konuları aynı olsa da taraflar arasında bağlantı bulunmadığından davaların ayrı ayrı açılması gerekmekte. İyi çalışmalar...
|
![]() |
#10 |
|
![]() Arkadaşlar verdiğiniz yanıtlar için çok teşekkürler. Ancak burada bir şeyi daha eklemek istiyorum. Müvekkilin bana getirmiş olduğu belgeler arasındaki hizmet dökümünü incelediğimde, bahsetmiş olduğum bu işverenlere ait işyeri numaralarının birbirinden farklı olduğunu görüyorum. Müvekkil, çalıştığı işyerlerinin birbirine bağlı olduğunu iddia etmektedir. Bu durumda, bir işyerinin başka bir işyerine devri halinde işyeri numarasının değişmesinden bahsedebilirmiyiz?
|
![]() |
#11 |
|
![]() Anladığım kadarı ile;
Ortada hala iki işyeri ve iki işveren söz konusu, işyerleri de hala faaliyette. Bu doğru mu? |
![]() |
#12 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Sayın emran; Herşeyi birden anlatsanız? Müvekkiliniz, kimden/kimlerden, ne sebeple, ne kadar alacağı olduğunu söylemiyor mu? Bildiğim kadarıyla, işyeri devrinde işyeri numarası değişmiyor. Saygılar, |
![]() |
#13 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
|
![]() |
#14 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
1- İşyeri aynı kalmış işveren değişmişse, işyeri devri söz konusu olur. İş Kanunu 6. maddeye göre hareket etmek gerekir. 2- İşveren aynı kalmış da, işyeri başka bir yere taşınmışsa, hukuki açıdan bir şey değişmez. Kesintisiz tek bir iş akti vardır. 3- Hem işyeri değişmiş, hem de işveren değişmişse, işyerleri ve işverenlerin biribiyle bağlantısı, işçinin ilkokul öğretmeniyle, işverenlerinin bağlantısından farksızdır. 4- (Bildiğim kadarıyla) sadece işyeri devri sebebiyle, işyeri no değişmez. İşyeri no, o işyerinin kimliğidir. 5- Aşağıdaki linkerin de yardımcı olacağını sanıyorum. http://www.turkhukuksitesi.com/showp...4&postcount=12 http://www.turkhukuksitesi.com/showp...49&postcount=9 http://www.turkhukuksitesi.com/showp...15&postcount=7 http://www.turkhukuksitesi.com/showp...79&postcount=4 |
![]() |
#15 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
|
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
Konu Araçları | Konu İçinde Arama |
Konuyu Değerlendirin | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
TaŞinmazin Bİrden Fazla KİŞİye SatiŞi | AYŞEGÜL DALGALI | Meslektaşların Soruları | 2 | 05-03-2009 12:47 |
İsteĞe BaĞli Emeklİlİk | Hakkaniyet | Meslektaşların Soruları | 0 | 15-10-2008 10:12 |
Faİz İŞlemesİ İÇİn Bİrden Fazla Ek Dava | Seher | Meslektaşların Soruları | 5 | 14-12-2007 11:58 |
İş Kazasında İşverene Tazminat Hakkı | jurista | Meslektaşların Soruları | 2 | 14-05-2004 11:57 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |