Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Maddi hasarlı trafik kazalarında kusurlu taraf

Yanıt
Old 19-02-2025, 12:13   #1
Av.Eda Kılıç

Varsayılan Maddi hasarlı trafik kazalarında kusurlu taraf

Değerli meslektaşlarım

İlk davamı almış bulunmaktayım ve sizlerden destek beklemekteyim

özetle , Öndeki tırın yağmurlu havada kayması sonrasında davacı taksi tıra çarpmış, müvekkilim de taksiye çarpmak suretiyle kazaya karışmıştır. komisyon raporunda müvekkilim ve taksi %100 kusurlu bulunmuştur. Taksi sahipleri sigorta şirketine yahut tahkime başvurmadan müvekkile karşı maddi hasarlı trafik kazasından kaynaklanan tazminat davası açmıştır. Sorum şu ki bu kusur oranları ikili olarak mı değerlendirilmekte ben de taksinin kusur oranından dolayı taksiye karşı talepte bulunabilir miyim
eğer bulunabiliyor isem bunu cevap dilekçesinde mi talep etmem gerekli yoksa tahkime mi başvurmalıyım

şimdiden teşekkür ederim
Old 19-02-2025, 12:47   #2
Av. Musa TAÇYILDIZ

Meslektaşım; aramıza hoşgeldiniz.

Anladığım kadarıyla zincirleme kaza durumu söz konusu. Olayı tır kusurlu gibi anlatmış ve fakat müvekkilinizin aracı ile taksi kusurlu bulunmuş gibi anlatmışsınız. Kusur tespitine bir itirazınız söz konusu mu ?

Hem müvekkiliniz hem de taksi nasıl aynı anda %100 kusur. Taksi tıra karşı, müvekkilinizin aracı da taksiye karşı kusurlu olabilir mi ?

Müvekkiliniz aracı kazada %100 kusurlu ise talepte bulunamazsınız. Olayı biraz daha ayrıntılı yazmanızı rica ediyorum
Old 19-02-2025, 13:56   #3
Av.Eda Kılıç

Hoş buldum teşekkür ederim.

Kusur tespitine itirazım var ancak sizin de sorduğunuz gibi benim de takıldığım nokta bu kusur oranının ikili şekilde mi değerlendirildiği. SGB komisyon raporuna göre her iki araca da ayrı ayrı %100 kusur verilmiş. Davacı taksi dilekçesinde kendi sigorta şirketinin raporuna da yer vererek komisyon raporunun hatalı olduğunu Kendilerinin %0, tırın %25 kusurlu müvekkilimin de %75 kusurlu olduğunu belirtmiş. ancak sigorta şirketlerinin komisyon raporuyla bağlı olduğu hususu da açık. her hâlükârda kusur oranına ve değer kaybı bedeline itirazım olacak ancak benim de merak ettiğim şekliyle eğer taksi bilirkişi raporu sonrasında kusurlu çıkarsa ben ne şekilde talep edebilirim.
Tam emin olmamakla birlikte tırın yağmurlu havada kaymasından ve diğer iki aracın takip mesafesini korumayarak arkadan çarpması sebebiyle tır kusurlu sayılmamış.

ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.
Old 20-02-2025, 08:18   #4
Av. Musa TAÇYILDIZ

Meslektaşım;

Sanırım taksi tarafı da; tırın da yağmur koşullarında daha dikkatli olması gerekliliği nedeniyle kusur yüklüyor. Siz cevap dilekçenizle karşı dava açarak; onlardan tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Her halükarda mahkeme kusur raporu alacak ve kendi belirlediği kusura göre karar verecektir.

Bir başka çözüm; bu davanın sonucunu bekleyip, ona göre tıra yada taksiye veyahut her ikisine birlikte bir dava ikame etmek. Ancak ülkemizdeki ekonomik koşullar ve paranın alım gücündeki düşüşler nedeniyle; bunu pek tavsiye etmiyorum.

Ben tır ve taksiye karşı, düşük bedelli (10 TL gibi) belirsiz alacak davası açar, birlikte yürümesini daha mantıklı buluyorum.
Old 20-02-2025, 13:06   #5
Av.Eda Kılıç

Çok teşekkür ederim cevaplarınız için öyle yapacağım
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

Forum Listesi