Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

bozma sonrası, haricen tahsil edilen ödemenin iadesi

Yanıt
Old 17-02-2025, 19:43   #1
e.kıvılcım

Varsayılan Kamulaştırmasız el atma-bozma sonrası, banka yoluyla alınan ödemenin iadesi

meslektaşlarım merhaba,

bir kamulaştırmasız el atma dosyamızda karar lehimize sonuçlandı. belediyeye başvurumuz sonrasında, icra takibine gerek kalmadan, tarafımıza ödeme yapıldı. bu aşamada aklıma bir şey takıldı. dosya şu anda istinafta. kararın bozulması halinde karşı taraf tahsil ettiğimiz paranın iadesini talep edebilir mi yoksa kararın kesinleşmesini mi beklemeleri gerekir? teşekkür ederim.
Old 25-02-2025, 08:59   #2
Av. Musa TAÇYILDIZ

Merhabalar meslektaşım; İcra ve İflas Kanunu'nun 40. maddesinin 2. fıkrasında icra edilen ilam hükmünün bozulması hâlinde, ödeme yapan kişinin borçlu olmadığının ancak kesinleşen bir ilamla belirlenmesinden sonra icranın eski hâle iade edilebileceği açıklanmıştır

İİK MD. 40

Bir ilâmın bölge adliye mahkemesince kaldırılması veya temyizen bozulması icra muamelelerini olduğu yerde durdurur.

Bir ilâm hükmü icra edildikten sonra bölge adliye mahkemesince kaldırılır veya yeniden esas hakkında karar verilir ya da Yargıtayca bozulup da aleyhine icra takibi yapılmış olan kimsenin hiç veya o kadar borcu olmadığı kesin bir ilâmla tahakkuk ederse, ayrıca hükme hacet kalmaksızın icra tamamen veya kısmen eski hâline iade olunur.

Ancak üçüncü şahısların hüsnü niyetle kazandıkları haklara halel gelmez.
Old 25-02-2025, 09:47   #3
e.kıvılcım

Alıntı:
Yazan Av. Musa TAÇYILDIZ
Merhabalar meslektaşım; İcra ve İflas Kanunu'nun 40. maddesinin 2. fıkrasında icra edilen ilam hükmünün bozulması hâlinde, ödeme yapan kişinin borçlu olmadığının ancak kesinleşen bir ilamla belirlenmesinden sonra icranın eski hâle iade edilebileceği açıklanmıştır

İİK MD. 40

Bir ilâmın bölge adliye mahkemesince kaldırılması veya temyizen bozulması icra muamelelerini olduğu yerde durdurur.

Bir ilâm hükmü icra edildikten sonra bölge adliye mahkemesince kaldırılır veya yeniden esas hakkında karar verilir ya da Yargıtayca bozulup da aleyhine icra takibi yapılmış olan kimsenin hiç veya o kadar borcu olmadığı kesin bir ilâmla tahakkuk ederse, ayrıca hükme hacet kalmaksızın icra tamamen veya kısmen eski hâline iade olunur.

Ancak üçüncü şahısların hüsnü niyetle kazandıkları haklara halel gelmez.

Cevabınız için teşekkür ederim meslektaşım. İik m.40'ı biliyorum fakat benim tereddütüm parayı icra kanalıyla değil, belediyeye yaptığımız başvuru sonucu banka havalesiyle tahsil etmiş olmamızdan kaynaklanıyor. Ben bu durumda da kararın kesinleşmesi gerektiğini düşünüyorum fakat konuştuğum meslektaşlardan aksi yönde bilgiler aldığım için biraz arada kaldım açıkçası. Müvekkili bilgilendirmeden evvel durumu netleştirmek istiyorum.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

Forum Listesi