|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
28-10-2007, 20:08 | #1 |
|
Yoğun Bakımdaki Birisi Adına Dava Açılması
Sevgili Meslektaşlarım;
Müvekkilimiz olacak kişi meydana gelen bir trafik kazası neticesinde yoğun bakım altında.Tazminat dacası açacağız.Fakat müvekkil yoğun bakım altında olduğu için vekaletname almamız mümkün değil.Bu durumda nasıl bir yol izlememiz gerekiyor. Saygılar |
28-10-2007, 20:24 | #2 |
|
Duruma göre vasi ya da kayyım atanabilir.
|
29-10-2007, 04:37 | #3 |
|
Yoğun Bakım
Aynı durum benim de başımdan geçti.
Trafik kazası mağduru yaklaşık koma halinde 3 ay yaşadı. Ben durumu anlatarak mirasçılarından birinden aldığım vekaletname ile tedbir kararı aldım. ama asıl davanın açılması için sonucu bekledim. Sizin de tedbir kararı alabileceğinizi düşünüyorum. Ama davada davacı sıfatını nasıl sağlayacaksınız? Ölüm gerçekleşmediği sürece mirasçılar davacı sıfatını (mirasçı sıfatını da) kazanamazlar. Vasi veya kayyum tayini benim aklıma gelmemişti. Koşullarına bakmak gerek. dediğim gibi ben mağdurun ölümünü beklemek zorunda kaldım. Farklı bir çözüm üretip açıklarsanız sevinirim. Saygılar. |
29-10-2007, 08:38 | #4 |
|
Merhaba
Benzer sorunla ben de karşılaştım.Hastaya ,vasi tayini ile sorun çözüldü. |
29-10-2007, 13:45 | #5 | |||||||||||||||||||
|
Sayın Av.Cengiz Aladağ ve Sayın Av.Habibe Yılmaz Kayar'ın çözüm önerisine katılıyorum. Ancak, vasi veya kayyım tayini için, geçecek sürede (Minumum 2-3 aydır); mağdur ölürse alınacak kararın pratikte faydası olmayacaktır.
HUMK 67 inci madde işletilebilir mi? Davalının mallarını kaçırma ihtimali; maddede "gecikmesinde zarar umulan hallerden" sayılır mı? Ya da kaza sırasındaki "yolun fiziki durumu" "araçların durumu" ve bunların zaman geçtikçe değişebileceği(Delillerin karartılması/kaybolması)gecikmesinde zarar umulan hallerden sayılamaz mı? Bence sayılması gerekir. HUMK 67 inci maddeye dayanarak vekaletsiz dava açıldığını varsayalım. Mağdur/davacı iyileştiğinde yapılan işlemlere onay verir veya vekaletname verirse davaya devam edilecektir. Dava esnasında davacı ölürse ne olacaktır? Aşağıya alıntıladığım kararı kıyasen uygularsak (Tam olarak olaya uymadığını ben de biliyorum. ); mirasçılar davaya devam edebilir. Kaldı ki, daha sonra mirasçı olabileceklerin de (şimdiden)kendi adlarına dava açma hakları da bulunmaktadır. Hem yoğun bakımdaki davacı hem de onun muhtemel mirasçıları(Kendi adlarına)adına dava açılabilir, diye düşünüyorum. En azından muhtemel mirasçıların muvafakatnamesi dosyaya eklenerek, HUMK 67 inci madde işletilebilir. Saygılarımla
|
29-10-2007, 15:11 | #6 |
|
Merhaba
Öncelikle vasi tayini için dava öncesi durumu gösterir bir heyet raporu alınması ve dava açtıktan sonra evrakların elden takibi süreyi kısaltacaktır. Muhtemel mirasçılar adına dava açılmasının mümkün olmadığı görüşündeyim.Taraf sıfatı dava şartıdır ve davanın açıldığı tarihe göre değerlendirme yapılacaktır. |
30-10-2007, 00:54 | #7 |
|
Yoğun Bakımdaki Birisi Adına Dava Açılması
Benim tedbir istemimdeki dayanağım muhtemel mirasçıların bir zararı olabileceği idi. Tedbir sadece bir önlem. Davayı esastan çözümlemeye yönelik bir işlem değil. Bu nedenle burada muhtemel zarar var. Hatta bu durumda ilgili kurum ve kişilerin kendiliğinden bu önlemin alınması için gerekenleri yapabileceği gibi bir düşünce kalmış aklımda. Emin değilim.
Ancak dava açılması bir uyuşmazlığın esastan çözümlenmesine yöneliktir. Bunun için de taraf sıfatının olmasının zorunlu olduğunu düşünüyorum. Muhtemel mirasçılar taraf olamazlar. En azından muhtemel mirasçının komadaki vatandaştan daha önce ölmeyeceğini kimse garanti edemez. Bu durumda da mirasçılık sıfatı kalmaz. Örnek olarak verdiğiniz karar bu durumdan çok dava arkadaşlığına uygun bir karar gibi geldi bana. Saygılar |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
Konu Araçları | Konu İçinde Arama |
Konuyu Değerlendirin | |
|